marți, 25 mai 2010

Proiectul „Cetăţeanul" – o fereastră şi o speranţă pentru viitor


Proiectul „Cetăţeanul" – o fereastră şi o speranţă pentru viitor

     Începând cu anul şcolar 2009 – 2010 Inspectoratul Şcolar al Judeţului Botoşani, în parteneriat cu Institutul Intercultural Timişoara , promovează în unităţile şcolare din judeţul  Botoşani, programul „PROIECT CITIZEN”, elaborat în SUA de către  FLORIDA LAW ECUCATION. Proiectul  are drept scop  înţelegerea de către elevi a faptului că toţi cetăţenii ar trebui să se implice în procesul de construire a politicilor publice, deciziile democratice presupunând consensul lor şi al autorităţilor publice.
      Parteneriatul s-a concretizat într-o amplă acţiune în care au fost implicate 30 de unităţi şcolare din municipiul şi judeţul Botoşani. Echipaje de elevi, organizaţi şi monitorizaţi de profesori care predau cultura civică la gimnaziu au elaborat portofolii care vizează   probleme concrete ale comunităţii locale. Apoi portofoliile  au fost prezentate şi jurizate  sâmbătă, 22 mai, 2010 în Aula Magna a Colegiului Naţional „A.T.Laurian” ,în prezenţa mai multor reprezentanţi ai autorităţilor locale de la nivelul judeţului şi localităţilor de unde proveneau echipajele, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai sindicatelor din învăţământ,ai mass media locale. O prezenţă inedită au constituit-o participanţii la cursul de jurnalism organizat de Colegiul Naţional „A.T .Laurian” în parteneriat cu Centrul Europe Direct Botoşani care au reprezentat cu entuziasm şi dexteritate   new media şcolară la eveniment.
       Cu mult aplomb şi cu o seriozitate care le depăşea cu mult vârsta, membrii echipajelor şi-au susţinut cu ardoare proiectele. Ei nu s-au sfiit să vorbească despre greutăţile întâmpinate în abordarea unor reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi au impresionat prin originalitatea soluţiilor prezentate pentru rezolvarea unor probleme ale comunităţii. Unele proiecte s-au detaşat fie prin  faptul că au avut deja o finalizare deosebit de benefică pentru comunitatea vizată (cazul proiectului desfăşurat de echipajul de la Şcoala 11 care a reuşit să determine Poliţia Rutieră sa reorganizeze parcarea din faţa şcolii şi circulaţia în zonă, asigurând astfel un plus de securitate pentru elevii unităţii de învăţământ). Un alt proiect a vizat probleme de interes mai larg ale comunităţii (reabilitarea cinematografului din Dorohoi sau construirea unei case de cultură la Săveni).
       Ampla acţiune desfăşurată în cadrul proiectului  a avut mai puţin un caracter de competiţie, deşi juriul care a apreciat portofoliile prezentate va stabili şi o ierarhie finală. Am putea spune, mai degrabă, că toţi cei care au participat la acţiune au fost câştigători.
Nu este o afirmaţie de complezenţă ci o realitate care poate fi susţinută prin mai multe argumente. În primul rând, parteneriatul  cu Institutul Intercultural Timişoara vine să umple un gol existent de multă vreme în învăţământul botoşănean şi nu numai: profesorii de cultură civică, deşi sunt numeroşi, deşi au un număr consistent de ore nu erau integraţi într-o formă specifică de pregătire şi perfecţionare metodico-pedagogică. În al doilea rând „Proiectul Cetăţeanul” deschide o nouă perspectivă de abordare în predarea disciplinei „Cultură Civică”,o abordare mai pragmatică, în consens cu realităţile concrete. În al treilea rând,dar poate cel mai important: proiectul  se pliază perfect pe cerinţa    realizării unui învăţământ care să dezvolte competenţele elevilor.
În ciuda stângăciilor inerente vârstei, în ciuda emoţiilor mari date de prezenţa unui public foarte numeros, elevii care şi-au prezentat proiectele pot fi consideraţi deja nişte cetăţeni responsabili, sensibili la   problemele comunităţii şi, mai ales, dispuşi să se implice activ şi responsabil. Ceea ce este mai mult decât reconfortant şi încurajator într-o perioadă în care spiritul civic al multor concetăţeni maturi lasă mult de dorit.

Prof.Ştefan Başno
Inspector de specialitate la disciplinele socio-umane