joi, 27 ianuarie 2011

DEX la superlativ: cel mai lung cuvânt din limba română şi povestea supercalifragilistic

DEX la superlativ: cel mai lung cuvânt din limba română şi povestea supercalifragilistic: "

În DEX 98 apare un cuvânt de 25 de litere. ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE este cel mai lung cuvânt din limba română, deşi există termeni medicali de peste 40 de litere, însă ascunşi prin tratate de profil. Dar v-aţi întrebat vreodată care e cel mai lung nume de localitate din lume şi din România?

Electroglotospectrografie (25 de litere), cuvânt împrumutat din franceză, este o metodă de stabilire a compoziţiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obţinute cu electroglotograful. Acesta din urmă e un aparat care înregistrează vibraţiile dintr-o zonă a laringelui, cea dintre coardele vocale.

Cel mai lung cuvânt din limba engleză este PNEUMONO ­ ULTRA ­MICRO ­SCOPIC­ SILICO­ VOLCANO­ CONIOSIS (am pus liniuţe pentru a înţelege oarecum cuvântul, are 45 de litere). Termenul medical defineşte o boală de plămâni, provocată de inhalarea de praf de siliciu în urma erupţiilor vulcanice. Deşi Oxford Dictionary consideră cuvântul drept “nefiresc”, el apare în dictionarele Webster’s ori Chambers. Cel care a propus acest cuvânt este un jucător de scrabble, Everett Smith. În 1935, el a “născocit” cuvântul tocmai cu scopul de a fi cel mai lung din limbă. Medicii spun că aceasta este o boală, dar se feresc să folosească cuvântul. Până la urmă, sintagma care explică boala nu e cu mult mai lungă.

Cuvântul pe care îl spui când nu ai ce spune

Un cuvânt interesant este supercalifragilisticexpialidocious (34 de litere, sigur aţi auzit de el). Este titlul unei melodii din celebrul film Mary Poppins, produs de Walt Disney Studios în 1964. Însă, după normele morfologice ale englezei, cuvântul nu poate exista. De ce? Sunt mai multe motive, dar cel mai puternic argument este că, în engleză, “istic” este un sufix, iar “ex” – un prefix. Priviţi poziţiile acestor particule în cuvânt şi veţi înţelege. Aşadar, varianta acceptată ar fi supercalifragilistic (“bucata” aceasta este populară şi în română) expialidocius. Ce înseamnă acest cuvânt? El e compus din particulele super- “above”, cali- “beauty”, fragilistic- “delicate”, expiali – “to atone”, docious- “educable”, astfel încât putem obţine “Atoning for educability through delicate beauty.” Traducerea e foarte dificilă. Ar fi ceva de genul “A ispăşi pentru educabilitate prin frumuseţe delicată”, forţând chiar şi limba română. Alţii cred însă că e mai simplu: “un cuvânt pe care îl spui atunci când nu ai ce spune”.Cuvântul a fost îndelung folosit, în presă, televiziune şi muzică. Iată ce au născocit jurnaliştii britanici de la The Sun. În 2000, Celtic a pierdut în faţa mult mai puţin titratei Inverness Caledonian Thistle, în Cupa Scoţiei. The Sun a titrat: “Super Caley go ballistic, Celtic are atrocious”.

Cele mai lungi nume de localităţi

Bine ai venit în Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu (85 de litere). Sigur ai reţinut numele acestui deal din Noua Zeelandă. Dacă nu prea le ai cu memoria, încearcă explicaţia: “Vârful colinei unde Tamatea, bărbatul cu genunchi mari, cunoscut ca devoratorul pământului, a coborât, a suit şi a devorat munţii, în timp ce-i cânta la flaut iubitei sale”.

Dar să ne gândim cum arată o carte de identitate a unui om care locuieşte în Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (58 de litere). Este un orăşel cu 3.000 de locuitori, în Ţara Galilor. Numele scurt nu ne ajută prea mult: Llanfairpwllgwyngyll. “Biserica Sfintei Maria în scorbura alunului alb, lângă vârtejul rapid, şi Biserica Sfântului Tysilio a grotei roşii”. Iată şi site-ul oraşului.

În România, localitatea cu cel mai lung nume este Staţiunea Climaterică Sâmbăta (27 de litere). Streisângeorgiu (15 litere) şi Constantineşti (14 litere) sunt cele mai lungi nume de localităţi, dintre cele formate dintr-un singur cuvânt. Parcă e mai bine să te naşti în Ip, o comună cu 4.000 de locuitori din Sălaj.

Cinci cuvinte cu poveste

elenofonele – încercaţi să citiţi cuvântul de la coadă la cap. Veţi obţine acelaşi cuvânt. Acesta este, se pare, cel mai lung cuvânt palindrom din limba română (11 litere). Dacă ar fi să alegem “câştigătorul” dintre cuvintele de bază (elenofonele e la plural) atunci ne-am opri asupra substantivului calabalâc. Asta dacă menţinem regulile rebusistice: a este şi â sau ă, t-ţ, s-ş, i-î. Punem în clasament şi aerisire, dar şi cuvinte mai scurte, ca rotitor sau rotator.

Am rămas datori cu câteva explicaţii: elenofonul este vorbitorul de limbă elenă, iar calabalâcul este o grămadă de obiecte casnice în dezordine (un sinonim folosit – catrafuse).

gălbinare – normal, cuvântul desemnează fie o plantă, fie paliditatea feţei, însă cel mai adesea este forma populară prin care e cunoscut icterul. Însă, glumind puţin, Anton Pann i-a schimbat sensul. Priviţi următoarele versuri: “Când nu-ţi sună-n buzunare, pătimeşti de gălbinare”. Credeţi că vorbim despre icter? Nu vorbim despre boala, des întâlnită printre noi, numită “galbini n-are”. Procedeul se numeşte calambur şi a fost foarte folosit de “apropiaţii” limbii române. Pe lângă Pann, putem aminti şi unul dintre calambururile lui Kogălniceanu: “Banul e nume rar” (numeral).

electronavigaţie / lactovegetarieni – este poate cea mai lungă anagramă din limba romana. Toate cele 16 litere ale primului cuvânt au fost amestecate şi a fost obţinut al doilea (tot cu reguli rebusistice). Un detaliu interesant despre anagrame este că procedeul a fost folosit de scriitori pentru a-şi găsi pseudonim. Iată ce a făcut Ion Budai Deleanu: a anagramat Ion Deleanu în Leon Dianeu. Coşbuc se semna uneori C. Boşcu, iar francezul Francois Rabelais s-a “deghizat” în Alcofribas Nasier.

uiuiu (interjecţie, chiot de bucurie) – cel mai lung cuvânt din DEX format exclusiv din vocale

autoînsămânţările – singurul cuvânt din limba română care conţine opt vocale diferite (a, e, i, o, u, ă, â, î).

Dan Micu

Surse:



  • Wikipedia

  • Site-ul Fun with words

  • Din lumea jocurilor de cuvinte, Octavian Laiu-Despău

"

Niciun comentariu: