joi, 3 martie 2011

Măştile Carnavalului din veneţia

Vrei să emigrezi în Canada? Ce întrebări te aşteaptă la interviul de selecţie

Vrei să emigrezi în Canada? Ce întrebări te aşteaptă la interviul de selecţie: "De mai mulţi ani de zile, Canada se înscrie între ţările care încurajeză imigraţia, pentru a-şi popula teritoriul cu specialiştii de care are nevoie, cele mai importante criterii de selecţie fiind educaţia, calificarea şi experienţa, informează www.incont.ro.

"

Marie Rose Mociorniţa: ”Sunt prea mulţi oameni care duc vieţi de împrumut”

Marie Rose Mociorniţa: ”Sunt prea mulţi oameni care duc vieţi de împrumut”: "

Deşi ar fi putut face parte dintr-un top al celor mai bogate românce – asta dacă statul i-ar fi făcut dreptate şi i-ar fi retrocedat toate proprietăţile şi bunurile pe care comuniştii i le-au luat familiei sale. Aşa a rămas doar discretă şi resemnată în faţa unei Românii unde băieţii deştepţi umblă liber şi nu stau în celule, acolo unde consideră ea că le este locul. Este nepoata industriaşului Dumitru Mociorniţă – bunicul ei a fost unul marii întreprinzători români interbelici, în domeniul pielăriei şi al încălţămintei – care, alături de alte nume mari, precum cel al lui Nicolae Malaxa, se află înscris în cartea de aur a industriei româneşti. Marie Rose a pendulat mereu între două Românii – cea în care comuniştii i-au răpit copilăria, dar nu şi eleganţa şi rasarea unei familii hăituite de cei aflaţi la putere, şi o Românie actuală care nu mai asupreşte, dar care a pierdut mai mult din onoare. Pentru VerticalNews Marie Rose a vorbit despre averi spirituale şi materiale, despre câte neplăceri i-a adus Fondul Proprietatea, dar şi despre decenţă şi discreţie.

Dacă ar trebui să vorbiţi despre dumneavoastră în faţa a câteva zeci de străini, ce le-aţi spune?

Cred că le-aş spune că eu însămi sunt mirată să văd cât de diferită sunt faţă de ce îmi imaginam că o să fiu înainte să am experienţele de viaţă pe care le-am avut. Înainte mă defineam prin nişte parametri creionaţi de aşteptările celor din jur sau impresii superficiale despre mine bazate pe reacţiile pe care le aveam în diverse situaţii. Abia când am făcut faţă unor experienţe ieşite din tiparele aşteptărilor mele de viaţă am început să mă cunosc cu adevărat şi să constat că ceea ce credeam că sunt era foarte diferit de ceea ce aveam să devin, dar din fericire am avut norocul ca fundamental să fiu o persoană zic eu decentă cu o bază genetică bună şi acest lucru a rămas mereu constant în eul meu.

Ce înseamnă familia pentru dumneavoastră?

O familie bună înseamnă totul – echilibrul vital al unui om. O familie proastă, ani de zile de terapie sau traume psiholologice, dacă ramân netratate. În ambele însă, este nevoie de o conştientizare a relaţiei cu bune şi cu rele, căci în final suntem fiecare o expresie unică a vieţii şi este foarte important să cunoaştem această expresie în totalitatea ei. Şi aşa sunt prea mulţi oameni care duc vieţi de împrumut.

Care este cea mai mare avere spirituală pe care aţi moştenit-o?

Nu ştiu dacă aş putea spune cea mai mare, dar este o certitudine că există o Forţă , Dumnezeu, prezentă în momentele de frică umană gravă cu care mă confrunt periodic, ca toată lumea.

Dar cea materială?

Siguranţa materială şi confortul psihic şi fizic care derivă de aici.

În urma cotării la Bursă a Fondului Proprietatea, veţi beneficia şi dumneavoastră de despăgubiri similare cu cele primite de moştenitorii industriaşului Nicolae Malaxa? V-ar face ele mult mai bogată?

Eu nu am beneficiat si nu beneficiez de nimic din partea Fondului Proprietatea pentru că, în ciuda faptului că a fost creat pentru oameni ca mine care provin din familii deposedate abuziv de regimul comunist, ca măsură reparatorie, accesul îmi este blocat de cei care au creat fondul ca o metodă de îmbogăţire personală. Cred că este cea mai ruşinoasă metodă de despăgubire creată din ‘90 până acum. Şi într-o ţară normală, autorii şi profitorii acestei formule ar împărţi o cameră de celulă.

Care sunt cele mai dragi amintiri din copilărie?

Oamenii care numai sunt şi lipsa de griji.

Ce vă leagă de România?

Faptul că seară de seară aud şi văd la televizor numai minciuni, diversiuni şi oameni fără valoare mă exaspereză. Apoi vorbesc cu un om normal pe stradă sau cu cineva drag şi îmi dau seama că există o căldură sufletească în sufletul nostru, căldură pe care nu am mai întâlnit-o nicăieri şi mă rog să nu o pierdem în tot urâtul pe care îl trăim acum.

Care este cea mai importantă lecţie de viaţă pe care aţi învăţat-o?

Mai devreme sau mai târziu totul se plăteşte în viaţă într-un fel sau altul. Poate nu reuşim să recunoaştem tributul sub forma lui, ceea ce poate fi o mare nelinişte sufletească a celuia care a acumulat pe durerea altuluia, dar, până la urmă, tot o durere este.

Care este cel mai important sfat pe care aţi fi dispusă să îl daţi chiar şi unui necunoscut?

Trăieşte ca şi cum acum ar fi ultima clipă din viaţă şi în următoarea trebuie să dai socoteală pentru ce ai făcut, pentru că aşa şi poate să fie.

Cât de importante sunt discreţia şi decenţa pentru o femeie?

Este foarte greu pentru o femeie să găsească echilibrul între discreţie şi afirmare, pentru că relaţiile sunt bazate pe modele masculine şi atunci forţa şi agresivitatea sunt emulate de femei ca monedă de validare. Aşa este construită lumea. Totuşi eşti mai puternic dacă poţi să adaptezi forţa într-o formă de expresie personală adică echilibrată, să ştii când să fii ferm şi cum. Cred că discreţia este o formă de clasă şi întodeauna spun că acest lucru vine din stofa interioară. Mă bucur totuşi să constat că totuşi există ceva instinctiv în oameni care recunoaşte valoarea şi o validează pentru că toţi avem nevoie de calitate ca şi hrană sufletescă şi o protejăm în noi şi în alţii pe cât posibil. Dar, pentru că trăim vremuri ciudate, este important să fim alerţi în aşa fel încât discreţia şi buna creştere să nu fie interpretate drept prostie sau slăbiciune de către cei care nu le înţeleg sau nu le au. Deci trebuie să ştim să fim şi afirmativi atunci când este cazul.


Marie Rose Mociornita


Nadina Dobrogeanu


CITIŢI ŞI:



Cum arată românca de vis

Mariana Mihuţ: “În România se joacă o tragedie. Am ajuns să nu mai avem pe cine ne baza!”


"

Jurnalul Monicăi Lovinescu, pus pe muzică.

Jurnalul Monicăi Lovinescu, pus pe muzică.: "Trupa Aeroport va citi 'muzical' fragmente din jurnalele unor femei celebre care au scris istoria.

Prima 'lectura muzicala' sustinuta de trupa Aeroport va avea loc marti, 8 martie, de la ora 19.00, la Libraria Humanitas Kretzulescu. Ca un omagiu adus Zilei internationale a femeii, Alex Tocilescu si Luca Dinulescu, fondatorii trupei Aeroport, ei insisi scriitori, vor 'citi muzical' pagini din cateva jurnale feminine care au facut istorie: Anais Nin, Agatha Christie, Jeni Acterian, Ioana ..."

Cum a început sovietizarea presei româneşti.

Cum a început sovietizarea presei româneşti.: "Ziarele sovietice 'Pravda' si 'Izvestia' au fost prezentate drept modele pentru presa romaneasca.
De momentul in care a inceput sovietizarea presei romanesti, lumea a uitat. Ma refer, desigur, la cei ce se ocupa cu istoria presei romanesti de dupa 1945. Intr-un fel, nici nu e de mirare. Pentru ca acel 'moment' n-a fost nici unul 'istoric', nici macar unul, sa zicem, lucrativ pentru cei intrati, imediat dupa razboi, in redactiile romanesti. Congresul a fost, in esenta, un mijloc de-a 'invata' ..."

Divorţ Oana Zăvoranu - Pepe?

Ca să ştie şi Simona Tache. Oana Zăvoranu de Pepe se desparte!: "
Simona Tache nu s-a mai îmbogăţit şi nici nu a închis blogul. Astfel am aflat că e puţin plecată ;i din pricina asta nu prea are timp de stat pe net. Dar, pentru că o ardea curiozitatea, a intrat azi şi a cerut lămuriri despre evoluţia cazului Iri-Moni-Irinuca. Aşa, la oha! Că, la cât tam-tam s-a făcut pe marginea şi interiorul acestui subiect ar fi imposibil (indiferent pe ce meridian al lumii te-ai afla) să nu fii la curent cu ultimele noutăţi în cazul despărţirii dintre „Broscoiul cu mulţi bani” şi „Cenuşăreasa aleasa”. Anyway.

Ce e de remarcta însă este că unul dintre cititorii fideli ai Simonei a ghicit intenţia patroanei „blogului roz, de cazarmă” şi a servit-o cu o altă „bombă”.

Se anunţă divorţ ultra-generos (ca subiect de scandal) între Oana Zăvoranu şi Pepe!

Ei, de asta ce spuneţi?
"

Presa are încă un subiect de scandal:






Pe scurt: TVR 1 amendat pentru un documentar. Raluca Moianu va realiza la postul public emisiunea Perechea potrivita. Kanal D anunta oficial retragerea directorului Hatice Kolat

Pe scurt: TVR 1 amendat pentru un documentar. Raluca Moianu va realiza la postul public emisiunea Perechea potrivita. Kanal D anunta oficial retragerea directorului Hatice Kolat: "CNA a amendat, joi, TVR 1 pentru un documentar despre prezenta MISA in Romania, difuzat la ore accesibile minorilor. Raluca Moianu va realiza la televiziunea publica, din 21 martie, emisiunea "Pereche potrivita". Iar Kanal D anunta oficial retragerea lui Hatice Kolat din functia de general manager, despre care HotNews.ro a scris aici."

Voci extraordinare şi contorsionism, printre surprizele celei de-a treia ediţii "Românii au talent" - Mediafax

Voci extraordinare şi contorsionism, printre surprizele celei de-a treia ediţii "Românii au talent" - Mediafax: "Surprizele se vor ţine lanţ şi în cea de-a treia ediţie a emisiunii 'Românii au talent', difuzată de Pro TV vineri seară, cu momente de muzică, dans şi contorsionism care vor declanşa din nou ropote de aplauze, lacrimi şi hohote de râs.
După două ediţii cu audienţe extraordinare şi momente spectaculoase care i-au impresionat pe juraţi şi au ridicat publicul în picioare, vineri seară urmează la Pro TV o nouă ediţie a emisiunii 'Românii au talent', care va scoate la iveală noi talente de excepţie."

“Gol după gol”, scoasă de pe Realitatea FM. Gabi Safta, persona non grata?

“Gol după gol”, scoasă de pe Realitatea FM. Gabi Safta, persona non grata?: "
Emisiunea Gol după gol, realizată de Gabi Safta, a fost scoasă săptămâna trecută din grila postului Realitatea FM, pentru că a prejudiciat imaginea postului prin încasarea unei amenzi de la CNA, după cum au declarat surse din Realitatea Media.
Contactat de Paginademedia.ro, Gabi Safta a spus că decizia “a venit de undeva de sus, de la Consiliul de Administraţie al trustului Realitatea” şi ar avea implicaţii politice ca în cazul emisiunii Ora de foc.
“Este adevărat că eram critic vehement al actualei guvernări, eram extrem de dur. Stau să mă gândesc că după ce emisiunea Ora de foc a lui Adrian Ursu şi a Oanei Stancu a fost închisă şi în aceeaşi săptămână să-mi închidă şi mie emisiunea pentru o amendă, mi se pare un pic deplasat. Ar putea fi o legătură, atâta timp cât în acea săptămână un om care este critic al guvernării, pe radio, a fost exclus”, spune Safta.
El a adăugat:
“Este o emisiune de 10 ore pe care o face un nebun sâmbăta şi încă 10 ore duminica. Nimeni nu face aşa ceva în România şi pentru o amendă să închidă o asemenea emisiune, mi se pare un pic exagerat”.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat, în 28 februarie, postul Realitatea FM cu 10.000 de lei pentru publicitate mascată la un medicament pentru mărirea organului sexual masculine, dar şi împotriva cancerului.
“Mi s-a părut cam deplasat ca din cauza unei amenzi să închidă emisiunea. Cred că este ceva care mie îmi scapă. Nu cred că poţi să închizi o emisiune din cauza unei amenzi de reclamă mascată, o amendă care se putea plăti”, spune Safta.
Anunţul scoaterii emisiunii Gol după gol din grilă a venit de la noul director al postului Realitatea FM, Gabriel Ioniţă, chiar în ziua în care CNA a votat amenda de 10.000 de lei.
“Gabriel Ioniţă chiar e un om extraordinar, dar nu spun asta ca să mă cheme înapoi, el e un om mult prea mic, hotărârea e luată de sus de tot, după cum mi-a şi spus, dar sunt dispus, dacă primesc un telefon “hai înapoi” mă duc pe jos, cum se zice. N-am niciun resentiment faţă de nimeni de la Realitatea FM”, a spus fostul realizator al emisiunii Gol după gol.

Gabi Safta: “Niciodată nu mi s-a atras atenţia asupra limbajului meu”

Potrivit unor surse din Realitatea Media, un alt motiv care a dus la excluderea lui Gabi Safta de pe post a fost limbajul pe care îl folosea acesta, în ciuda numeroaselor avertismente primite de la şefii radioului.
De cealaltă parte, Safta spune că nu a primit niciodată nicio avertizare în acest sens:
“Am 42 de ani şi dacă mi se atrăgea atenţia “ai grijă la limbaj, ai grijă ce foloseşti, ai grijă politic, nu mai vorbi”, evident că fiind un om cu o familie m-aş fi gândit de trei ori înainte de a deschide gura, dar niciodată nu mi s-a atras atenţia.”
“E adevărat că probabil limbajul oamenilor din sport nu este agreat de Realitatea FM. De nouă luni eram acolo, nicio clipă mie nimeni nu mi-a atras atenţia – ai grijă la limbaj!, niciodată, nici pe vremea lui Robert Turcescu.”
Întrebat ce va face în continuare, Gabi Safta spune că a existat o discuţie cu cei de la Sport Total FM (postul lui Robert Turcescu), dar care nu a avut încă niciun rezultat concret.
“Am avut un dialog cu un administrator al Sport Total FM, trebuia să începem de sâmbătă emisiunea, din cauza doar a unor probleme tehnice din interiorul radioului nu am început la Sport Total FM şi regret pentru că s-a reluat campionatul de fotbal şi în mod normal ar fi trebuit să începem şi noi emisiunea odată cu începerea campionatului”, spune Safta.
Va merge la postul deţinut de Robert Turcescu? Gabi Safta:
“În perioada asta fac emisiunea doar pe caiet, la perete, cum spunem noi în presă şi nu ştiu unde va fi. Dacă Realitatea FM mă chemă vin pe jos, dacă Sport Total vrea într-adevăr să colaborăm mă voi duce şi voi face emisiunea, voi încerca s-o fac cât mai bine şi fără nicio reclamă mascată”.
Sursa foto: GSP.ro
"

Ioana Molla și Cătălin Petre fac matinalul la B1. Smiley TV Cătălin Oprișan face Revista presei

Ioana Molla și Cătălin Petre fac matinalul la B1. Smiley TV Cătălin Oprișan face Revista presei: "

Ioana Molla (ex Realitatea TV) va prezenta matinalul de la noul B1 TV. Ea va face echipă cu Cătălin Petre (ex N24).

La matinalul B1 va avea o rubrică de revista presei Cătălin Oprișan, fostul realizator al emisiunii Smiley TV, de pe GSPTV.

Relansarea B1 TV, inițial propusă pentru 1 martie, a fost amânată. Cel mai probabil, postul va începe să emită în noua formulă săptămâna viitoare.

În echipa nouă a B1 TV au mai intrat Crina Semciuc și Ana Ularu, care vor prezenta, pe rând, emisiunea Nemuritorii (dedicată actorilor români).

De asemenea, actrița Miruna Ionescu, care a prezentat Videoterapia la postul public TVR 2, a venit la B1 TV.

Citeşte şi:

"

S-a dat startul înscrierilor la Effie 2011

S-a dat startul înscrierilor la Effie 2011: "

IAA România şi UAPR (Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România) anunţă începerea înscrierilor pentru cea de-a opta ediţie a competitiei Romanian Effie Awards.

Începând de astăzi şi până pe 23 mai se pot înscrie lucrările în competiţie. Acestea vor fi jurizate pe 9 şi 10 iunie, iar Gala de Premiere va avea loc pe 13 iunie.

Calendarul Effie Awards 2011:

  • Seminarul “How to win an Effie” – 17 martie 2011
  • Perioada de inscrieri: 3 martie – 23 mai 2011
  • 20 martie 2011 – primul deadline
  • 20 aprilie 2011 – al doilea deadline
  • 23 mai 2011 – deadline final
  • Prima runda a jurizarii: 9 iunie 2011
  • A doua runda a jurizarii: 10 iunie 2011
  • Gala de Premiere: 13 iunie 2011
"

Raluca Moianu face emisiunea “Perechea potrivită” la TVR1

Raluca Moianu face emisiunea “Perechea potrivită” la TVR1: "

Raluca Moianu, fosta prezentatoare a emisiunii Iartă-mă, se întoarce la postul TVR1. Ea va realiza, din 21 martie, emisiunea Perechea potrivită, la postul public de televiziune.

Venirea Ralucăi Moianu la TVR a fost anunţată de paginademedia.ro aici.

Perechea potrivită este o emisiune care dă şansa oamenilor de orice vârstă de a-şi găsi sufletul pereche”, se arată într-un comunicat al Televiziunii Române.

Cum va arăta noua emisiune

Noua producţie de la postul public va aduna şase persoane care vor încerca să formeze cupluri.

“În fiecare săptămână, trei bărbaţi şi trei femei se întâlnesc în platoul emisiunii Perechea potrivită, încercând, pe parcursul a trei zile, să se cunoască. În acest timp, specialişti în psihologie, astrologie şi în comunicare non-verbală vor aprecia şansele lor de a forma cupluri”, se explică în comunicatul citat.

Despre Raluca Moianu:

Din anul 2000, numele Ralucăi Moianu s-a identificat cu emisiunea Iartă-mă, pe care a prezentat-o timp de şapte ani la TVR. Din 2007, prezentatoarea s-a mutat la Romantica.

Raluca Moianu şi-a început cariera în 1994, la Radio Contact, unde a fost directoare de programe timp de aproape zece ani. Primul pas în televiziune l-a făcut la Soti TV, apoi a lucrat, în paralel cu activitatea de radio, la programele pentru copii de la TVR (în emisiunea Şapte note fermecate).

În 2006 a contribuit la lansarea postului Magic FM, unde a fost directoare de programe până în 2008, când a hotărât să participe la crearea unui radio nou pe format oldies, Gold FM.

Citeşte şi:

"

Cele mai sexy cântăreţe.

Foto drăgute!
Cele mai sexy cântăreţe.: "Alcatuita din mai multe topuri internationale, RL va prezinta galeria cu cele mai sexy cantarete."

Șeful Societății Române de Radiodifuziune: “Ducu Bertzi trebuie să-și analizeze propriul trecut și să ia o decizie”

Șeful Societății Române de Radiodifuziune: “Ducu Bertzi trebuie să-și analizeze propriul trecut și să ia o decizie”: "
Cele două calități ale lui Ducu Bertzi în raport cu Radio România, cea de membru al Consiliului de Administrație și cea de jurnalist, sunt într-o “incompatibilitate cu statutul de colaborator al fostei Securități “, a declarat András István Demeter, Preşedinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune (SRR).
Într-un interviu acordat site-ului paginademedia.ro, șeful radioului public a subliniat că, până la pronunțarea unei hotărâri definitive și irevocabile în acest sens, nu se poate lua o decizie.
Cât despre iniţiativa legislativă privind renunțarea la taxa TV, “n-ar fi recomandabil să ajungă nici la televiziune şi nici la radio“.
“În momentul acesta ne aflăm în situaţia în care CNSAS s-a adresat Curţii de Apel. Deci nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă în acest sens. Până la momentul clarificării definitive şi irevocabile a situaţiei, legea nu prevede anumite sancţiune aşa că Preşedintele Director General al Radioului nu are niciun instrument”, a spus András István Demeter.
“Domnul Ducu Bertzi este cel care va trebui să-şi analizeze propriul său trecut, propriul său prezent şi propriul său viitor şi să ia o decizie în consecinţă. Am avut o discuţie telefonică cu domnia sa şi l-am rugat ca în proxima şedinţă a Consiliului de Administraţie să ne facă o informare”, a mai spus acesta.
În situația în care Curtea de Apel va da o sentinţă clară referitor la statul de colaborator al fostei Securități, președintele Radio România poate lua măsuri doar în privinţa calității de jurnalist a lui Ducu Berţi.
“În perspectiva celei de-a doua calităţi, de membru în Consiliul de administraţie, în primul şi în primul rând, cei care l-au nominalizat şi în al doilea rând, cel care l-a numit, adică Parlamentul României, poate să ia o astfel de decizie”, a precizat András István Demeter.
În interviul acordat paginademedia.ro, Președintele SRR a mai vorbit despre recenta evaluare a șefilor din Radio, despre posibilitatea construirii unui nou sediu și despre consecințele eliminării taxei radio.
Carmen Andronache: Ce s-ar întâmpla dacă s-ar renunţa la taxa radio?
Oriunde s-a renunţat la contribuţia cetăţeanului, venitul a fost suplinit din sursă bugetară şi la noi ar trebui, într-o astfel de situaţie, să se apeleze la o soluţie asemănătoare.
Acest lucru ar avea tot felul de consecinţe precum: renunţarea, închiderea, disponibilizarea, o ofertă mult mai sărăcăcioasă, o proastă informare ş.a.m.d. În foarte multe ţări unde s-a făcut acest pas au dispărut orchestrele şi corurile radiourilor, au dispărut activităţile culturale, cum ar fi teatrul radiofonic s.a.
Eu cred că o asemenea politică de constrângere, până la urmă, ar avea efecte dezastruoase în privinţa ofertei, şi mai ales în România, unde în prezent încă funcţionăm pe un sistem al priorităţii locului de muncă şi nu a priorităţii rezultatelor. De aici, este foarte firească concluzia că, având în vedere cutumele noastre, o constrângere de natură financiară ar însemna prezervarea angajaţilor, plata salariilor ş.a. Toate acestea ar consuma foarte mult din resurse şi ar mai rămane foarte puţin sau nimic pentru ceea ce într-adevăr ar trebui să asigure ca resursele respective să fie şi productive.
Carmen Andronache: De curând au existat nişte discuţii legate de taxa pentru televiziune…

András István Demeter: Este dreptul oricărui parlamentar, până la urmă, şi chiar obligaţie să aibă iniţiative legislative. Punctul nostru de vedere, pe care ni l-am exprimat la cerea Guvernului şi a Parlamentului, a fost că taxa radio-tv, analizată pe plan European, traversează o perioadă de schimbări, dar în majoritatea ţărilor această taxă există pentru serviciile publice de radio şi televiziune.
Sunt câteva ţări care au şters respectiva taxă şi, mai nou, au asumat cheltuielile prin bugetul de stat. Nimeni nu ştie unde va duce acest lucru, dar, oricum, premisele sunt destul de sumbre pentru că în ţările, cum ar fi Ungaria, unde s-a luat o astfel de decizie, la scurt timp, a urmat şi schimbarea întregului sistem şi s-a creat o enorm de mare dependenţă politică a canalelor publice de media, televiziune şi radio. Iar eu cred că acest lucru nu este de dorit în România anului 2011, după cum n-ar fi de dorit nici în România viitorului.
În spaţiul public a fost o dezbatere mai aprinsă legată de Televiziunea Română, nu şi de Radioul Public. De ce credeți că s-a întâmplat acest lucru?
Iniţiativa legislativă vizează deocamdată televizunea. Este dreptul iniţiatorului, până la urmă, eu nu am căderea să comentez de ce şi ce a avut în cap iniţiatorul când a formulat astfel iniţiativa legislativă. Am folosit cuvântul deocamdată pentru că eu cred că dacă cumva această ipoteză ar trece, într-un mod firesc, ar ajunge şi la noi. Subliniez ideea că n-ar trebui sau n-ar fi recomandabil să ajungă nici la televiziune şi nici la radio.

Ducu Bertzi este cel care va trebui să-şi analizeze propriul său trecut, propriul său prezent şi propriul său viitor şi să ia o decizie în consecinţă

Ducu Bertzi, membru în Consiliul de Administrație, este suspectat de CNSAS că a colaborat cu fosta Securitate. În prezent, Consiliul a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a cântăreţului. Ce măsuri veți lua având în vedere funcțiile pe care acesta le ocupă în cadrul radioului public?
Domnul Ducu Bertzi are două calităţi în raport cu radioul public: jurnalist şi membru în Consiliul de Administraţie. Cele două calităţi au fost dobândite în timp, în etape diferite, prin două căi diferite: cea de membru în Consiliu de Administraţie prin hotărârea Parlamentului şi votul Parlamentului, iar cea de jurnalist, prin concurs.
Ambele calităţi, într-adevăr, sunt într-o incompatibilitate cu “statutul de colaborator al fostei Securităţi“. În momentul la care discutăm noi, însă, ne aflăm în situaţia în care, cum aţi precizat şi dumneavoastră, CNSAS s-a adresat Curţii de Apel. Deci nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă în acest sens.
Până la momentul clarificării definitive şi irevocabile a situaţiei, legea nu prevede anumite sancţiune aşa că preşedintele director general al Radioului nu are niciun instrument.
Domnul Ducu Bertzi este cel care va trebui să-şi analizeze propriul său trecut, propriul său prezent şi propriul său viitor şi să ia o decizie în consecinţă. Am avut o discuţie telefonică cu domnia sa şi l-am rugat ca în proxima şedinţă a Consiliului de Administraţie să ne facă o informare.
De ce este nevoie de această informare? Unu – pentru că suntem colegi, doi – pentru că într-o şedinţă din toamna anului trecut, Consiliul de administraţie, în unanimitate, a aprobat o hotărâre prin care am şi trecut la aplicarea prevederilor legale privind incompatibilităţile stabilite de lege între a fi jurnalist la Radio România şi fost colaborator al Securităţii.
În urma acestei hotărâri, ne-am adresat CNSAS, am transmis lista tuturor membrilor, a conducerii şi a managementului de vârf şi a celorlalte nivele, pentru a se face verificările.
Am şi primit răspuns. Pentru domnul Ducu Berţi am primit răspuns că el se află încă în cercetări. Înţeleg eu că acest rezultat nu este răspuns la solicitarea Radioului, ci este răspuns la o solicitare mai veche a unei alte entităţi.
Deci noi încă nu am primit răspunsul la cererea noastră, dar cred că o să îl primim şi noi. Asta este motivul pentru care consider că domnul Ducu Bertzi are obligaţia morală de a face o astfel de informare în Consiliul de Administraţie.
Cum veţi proceda dacă, într-un final, Curtea de Apel va da o sentinţă clară că Ducu Berţi a colaborat cu fosta Securitate?
Din momentul acela, iarăşi, problema are două abordări. Eu pot să abordez problema doar din perspectiva Ducu Bertzi - jurnalist la Radio România- şi voi lua măsurile care se impun, pentru că s-a dovedit incompatibilitatea, dacă asta e ipoteza.
În perspectiva celei de-a doua calităţi, de membru în Consiliul de Administraţie, în primul şi în primul rând, cei care l-au nominalizat şi în al doilea rând, cel care l-a numit, adică Parlamentul României, poate să ia o astfel de decizie.
SNR ar trebui să ne confere un statut de client special, la banii pe care îi plătim
Spuneţi-mi câteva obiective, clare, punctuale şi foarte importante pentru Radio, anul acesta.
În primul rând, problema comunicării şi a marketingului. Deci, trebuie clarificat acest lucru, pentru că este un mare ansamblu, în prezent, în care nu sunt valorificate, până la urmă, acele produse, fie că vorbim de cele pe care le poate oferi Radio România, fie că vorbim de instituţii partenere (organizații naționale sau internaționale), fie că vorbim pur şi simplu de ascultători.
Tot legat de acest domeniu, componenta de cercetare a activităţii de marketing lipseşte cu desăvârşire. Din punct de vedere tehnic, este extrem de important să vedem, să reconsiderăm relaţia noastră cu SNR-ul – cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – cu care suntem într-un raport contractual, care ar trebui să ne confere un statut de client special. Adică, la banii pe care îi plătim, ar trebui să avem un tratament aferent.
Ar fi normal ca la orice problemă care apare, aceștia să sară ca arşi şi să o rezolve. Motiv pentru care am creat un grup de lucru la nivelul celor doi preşedinţi directori generali şi la nivelul managementului de vârf, care să comunice şi să încerce să dezmorţească o anume relaţie contractuală, amorţită, în timp, datorită rutinei.
Din punct de vedere tehnic, la fel de importantă este problema valorificării moştenirii noastre, prin digitizare, sau numerizare, cum se mai numeşte. Este vorba de arhivă.
Chiar dacă le digitizezi şi transformi totul, suportul original trebuie păstrat.
În privința aceasta avem o reuşită și anume aceea de a fi obţinut un spaţiu, lângă CNSAS. Un loc extraordinar, similar cu hala pe care şi-au amenajat-o colegii de la CNSAS, urmând ca să facem investiţiile necesare şi ca până la sfârşitul acestui an acest spațiu să fie capabil să găzduiască acel tezaur a cărui valoare nici nu cred că am putea-o estima.
Cât la sută din acest tezaur a fost digitalizat deja?
Proiectul a fost pornit în 2008 și a fost eşalonat pe 15 ani. A fost lansat în 2008, s-a început în 2009, deci, e ca la noi.
Dar eu ce constat acum, că faţă de estimările iniţiale, ritmul a fost mult mai mare şi dacă reuşesc să mai aloc resurse materiale şi umane am putea reduce la 7-8 ani. Acum studiem în ce măsură vom putea continua în acest ritm sau chiar vom creşte acest ritm. Nu vreau să vă spun un procent, pentru că este un volum atât de mare, cred că nimeni nu ştie exact ce e acolo…

Mai devreme sau mai târziu, Radioul va avea nevoie de un nou sediu

Nu în ultimul rând, avem o mare problemă în privința clădirii în care ne aflăm. În recenta şedinţă a Consiliului s-a ales varianta construirii unui nou sediu. Motivele sunt multiple. E o clădire îmbulinată, cu risc seismic ridicat, e o clădire concepută şi construită într-o anumită epocă, într-un mileniu trecut, dar fenomenul radiofonic, ca şi multe alte fenomene, s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani, iar această clădire este departe de a se putea numi contemporană, nemaivorbind de un viitor.
Mai devreme sau mai târziu, Radioul va avea nevoie de un nou sediu. Dacă Consiliul de Administraţie ar fi optat pentru mai târziu, asta ar fi însemnat multe şi mari investiţii în acest sediu. Asta ar însemna să îngropi banii în consolidări şi în reconstrucţia şi în refuncţionalizarea şi în modernizarea a ceva despre care ştii, că în câţiva ani de zile va trebui oricum părăsit.
Cum veți proceda, veți cumpăra un nou spațiu?
Sunt mai multe abordări posibile. Căutăm un teren care să răspundă nevoilor sau încercăm o părăsire a acestei clădiri temporară şi construirea unui nou sediu şi revenirea. Cam astea sunt cele două mari posibilităţi.
Ceea ce însă trebuie subliniat şi este foarte clară şi fără echivoc preocuparea noastră a tuturor este aceea că radioul din Berthelot, un simbol până la urmă, a fost şi va trebui să rămână. Soluţia prin care putem păstra acest simbol este ca acea parte care nu este deloc afectată, vechile şi frumoasele studiouri de concerte, să rămână în oricare dintre ipoteze. Chiar dacă radioul, ca activitate administrativă şi teritorială şi tehnică îşi va găsi un loc în altă parte, aceste studiouri să rămână aici, să fie dezvoltate şi să se transforme într-un centru de cultură a Radiodifuziunii Române, răspunzând astfel şi unor nevoi ale Capitalei – nu prea sunt săli de concerte.
Deocamdată visăm, dar acest vis începe să prindă şi nu numai contur, ci să aibă şi elemente concrete. În acest mandat noi nu vom reuşi să finalizăm, dar trebuie să lăsăm moştenire urmaşilor noştri în ale mandatului o chestiune bine pregătită, astfel încât ei să n-o ia de la zero şi s-o poată continua.
Cum veți atrage mai mulţi bani din zona publicităţii având în vedere faptul că Radio România Actualități este printre primele posturi ca audiență?
Strategii avem, problema nu este însă doar a radioului, este a unui fenomen pe plan european. Vorbim de vânzarea, în general, de publicitate. Ca să putem avea într-adevăr o strategie, şi nu una teoretică, am făcut un prim şi foarte important pas.
Începând de anul trecut din noiembrie, suntem membri plini ai unei asociaţii europene cu foarte lungă tradiţie în această materie – EGTA. Această asociație te ajută în a nu inventa roata sau mersul pe jos, pentru că problemele nu sunt doar ale tale.
Astfel, cred că la terminarea contractului pe care îl avem de câţiva ani cu firmă CLIR Media, care ne asigură vânzarea de publicitate, să fim pregătiţi printr-o altfel de abordare pentru a veni în real sprijin celeilalte părţi ca să ne poată vinde publicitatea.
Contractul cu CLIR Media va expira la sfârșitul acestui an. Ceea ce este clar şi incontestabil, de când există acest contract, încasările din publicitate sunt mult mai mari decât au fost atunci când le-ai făcut în self mode.
Se pune problema internalizării vânzării de publicitate?
În nici un caz. Dacă ai avea talentul, ai avea resursele şi formatorii, atunci o astfel de internalizare ar putea să fie productivă în 15 ani. Aşa că nu cred că e o investiţie deşteaptă.

Șefii de la marketing și comunicare au fost schimbați de pe poziții

Recent, conducerea radioului a decis ca șefii să fie reevaluați. De ce?
Evaluarea şefilor din Radio are loc deja de câţiva ani cu o regularitate semestrială, deci întregul management, din şase în şase luni, într-un anumit sistem, prezintă anumite rapoarte şi, pe cale ierarhică, aceste rapoarte sunt evaluate.
Acum, la şedinţa Consiliului de Administraţie din 23 februarie, s-a adoptat noul regulament de concurs şi de evaluare a activităţii manageriale, care schimbă datele problemei.
Cum?
Am elaborat un regulament, l-am aprobat în Consiliul de Administraţie în luna decembrie. Se introduce în două mari etape. O perioadă pilot care este anul 2011 până în 2012, inclusiv, timp în care evaluările, pe modelul evaluărilor manageriale, vor avea loc semestrial. Astfel, din semestru în semestru, atât regulamentul, cât şi criteriile de evaluare se pot perfecta, ca atunci când trecem în etapa a doua, din 2012, să fie un sistem care să răspundă nevoilor pentru care am creat acest instrument.
Dar, concret, vor fi niște rapoarte, se vor da niște teste?
Nu. La sfârşitul primei sesiuni de evaluare, care urmează foarte curand, se vor stabili criteriile, atât generale, cât şi specifice pentru următoarea perioadă şi se vor numi evaluatorii, respectiv contrasemnatarii. Aceştia vor funcţiona, în decursul celor şase luni, ca nişte monitori. Aşa că ei nu sunt puşi într-o situaţie nouă la momentul evaluării în care… “Aoleu, trebuie să evaluez, dar nici nu ştiu despre ce şi ce ar fi trebuit să cunosc sau pe cine evaluez”.
Criteriile generale ţin, până la urmă, de fişa postului şi de atribuţiile fiecărui salariat cuprinse în fişa postului.
În urma recentei evaluări, aţi luat ceva măsuri?
Da, au fost evaluaţi sub limita de trecere, să zic aşa, doi şefi de serviciu, cărora, conform legii, li s-a oferit altă funcţie de execuţie.
Despre ce serviciu este vorba?
Păi, este Serviciul marketing şi Serviciul comunicare. (Nota red.: este vorba de Camelia Teodosiu, șef serviciu marketing și de Mădălina Neacșu, șef serviciu comunicare)
Cei doi vor trece pe o treaptă ierarhică inferioară?
Nu. Până acum ei aveau calitatea de manager şi, începând de ieri au trecut la câte o funcţie de execuţie, pentru că au, totuşi, o experienţă de câţiva ani în domeniu.
Pe ce funcţie de execuţie?
Analist, cred, la colectivul Strategie.
Sursa foto: Alexandru Dolea, Radio România
"

Lumea văzută prin teleobiectiv. Nepotul lui Mao în Piaţa Tiananmen | FOTO

Foto foarte bune!
Lumea văzută prin teleobiectiv. Nepotul lui Mao în Piaţa Tiananmen | FOTO: "CHINA. Nepotul lui Mao Tze Tung, Mao Xinyu, este înconjurat de ziarişti în Piaţa Tianamen din Beijing, în timp ce se îndreaptă catre întâlnirea Consiliului Consultativ al Poporului."

Balul Preuniversitaria C.N. "Mihai Eminescu"

Balul Preuniversitaria C.N.M.E.: "
La Colegiul Naţional Mihai Eminescu, pregătirile sunt în toi pentru Balul Preuniversitaria 2011, care va avea loc pe data de 5 martie, la Casa Sindicatelor.
Concurenţii repetă zilnic paşii şi mişcările pentru a arăta spectaculos în seara balului. Tema spectacolului a fost inspirată din filmul “The Godfather” (http://www.youtube.com/watch?v=XOdD3cXrgmE).Perechile ne vor introduce într-o lume mai puţin accesibilă,murdară, despre poker şi mafie italienească, unde cuvântul dat şi promisiunile făcute au o valoare capitală, iar onoarea este de mare preţ.
Participanţii:


Ailoaiei Bianca-Gabriela:


















Aostăcioae Mirel:

























Baciu Daniela:


















Bașcă Ioana:

























Chirică Romică-Mihai:
























Ciubotariu Ciprian:



















Clement Claudiu:
















Ghimici Andreea-Georgiana:

























Hapau Loredana:

















Lăţăscu Andreea-Nicoleta:

























Lăzăruc Daniel Cosmin:

























Lungu Oana-Adriana:
















Moga Sorin-Adrian:






















Madalina Iacob
"