joi, 16 iunie 2011

Redactorul-șef de la Money Express, consilier la Capital

Redactorul-șef de la Money Express, consilier la Capital: "

Cătălin Alistari, redactor-șef al publicației Money Express, trece la săptămânalul Capital.

Potrivit informațiilor paginademedia.ro, Alistari va fi consultant editorial al lui Claudiu Șerban (director general si redactor-șef) la Capital, titlu deținut de Bobby Păunescu.

Cătălin Alistari a condus Money Express din vara anului trecut, când Mona Dârțu a demisionat din poziția de redactor-șef. Totodată, el a colaborat, în trecut, cu Evenimentul zilei.

Alistari trece pe noua pozitie de saptamana viitoare.

Contactat de paginademedia.ro, Cătălin Alistari a confirmat mutarea.

Noul redactor sef al Money Express va fi Fulvia Meirosu, fost redactor-sef adjunct, a declarat pentru paginademedia.ro Dragos Nedelcu, actionarul revistei.


"

SCANDAL | Gica Tabultoc isi apara copilul ziarist: “Colban nu intelege nimic, e un euforic si un rasfatat”

SCANDAL | Gica Tabultoc isi apara copilul ziarist: “Colban nu intelege nimic, e un euforic si un rasfatat”: "


Domn Gica nu se lasa


Dupa ce antrenorul Dorohoiului, Vespasian Colban a aruncat mai multe sageti la finalul meciului castigat cu FCM Husi (2-1) catre AS Roma, dar si catre fiul patronului Romei, Ionut Tabultoc, care s-a ocupat de crucile echipei din Dorohoi, seful romanilor, Gica Tabultoc nu s-a lasat mai prejos si a postat azi un comunicat pe site-ul echipei in care isi apara copilul ziarist si ii trimite cate pase la “caterinca” lui Colban.


.


Gica Tabultoc isi apara copilul ziarist.


Colban cu cat vede mai multe cu atat isi da seama ca nu intelege nimic. A facut o eroare extrem de grava. A confundat profesia unui ziarist cu numele de Roma. Ziaristul (Ionut Tabultoc) care a lansat ideea echipamentelor lui are o profesie, are un sef si el trebuie sa isi faca meseria la firma la care lucreaza pentru ca ia bani din aceasta meserie. Nu a fost nimeni de la Roma interesat de echipamentul lui, putea sa joace cu crucea pe frunte.. nu este treaba mea, am alte lucruri mult mai importante de facut decat sa ii analizez lui echipamentul. Insa a dovedit ca nu are respect, se manifesta ca un copil euforic si rasfatat.”,


_________


Pase la caterinca


Patronul Romei: “Colban sa stie ca ne-a luat doar un 1 punct din 6″


“Eu nu am spus de el nimic, nu am luat echipa lui niciodata la misto. El este obsedat de Roma, atat a visat campionatul asta. Oriunde ma intorceam il vedeam pe el urmanindu-ne de parca se pregatea de vreo finala de Champions League cu noi. Ii aduc aminte domnului strateg Colban ca in meciurile cu Roma el a luat doar un punct din 6. Eu nu m-am apucat sa il iau la misto ca in meciul din tur nu a existat cu noi si l-am batut cu 2-0, nu am spus ca in meciul retur le tremurau picioarele de frica sa nu ii batem, ca toata lumea prezenta la meci spunea ca am fost mai buni.


Domnul Colban a terminat la 8 puncte de Roma datorita altor rezultate, de genul aceluia cu FC Botosani, cand el a jucat impotriva rezervelor de la FC Botosani 2 , iar cu noi FC-ul a a dus 5 jucatori de la echipa mare. Eu nu am comentat de rau despre meciul de baraj. Am considerat ca nu este treaba mea si jucatorii trebuie apreciati pentru ceea ce au facut. Jucatorii, nu dumnealui, care a jucat o repriza doar aruncandu-se dupa greieri. Nu am spus nimic pentru ca am avut bun simt si nu cred ca este potrivit pentru un conducator sau un antrenor sa faca ironii ieftine”


Am anuntat de la inceputul sezonului ca nu trag pentru liga a III-a anul asta, si chiar daca terminam pe locul 2 tot pe ei ii lasam la baraj, am mai spus asta. Si desi nu am tras, el a vazut in noi inamicul public. Singurul lui inamic este tocmai el. Sau poate mi-a dedicat victoria pentru ca i l-am imprumutat pe Orasanu, pentru asta da, poate sa imi fie recunoscator pentru ca a fost declarat jucatorul meciului de ieri. In loc sa ii dedice victoria Romei, ar trebui sa i-o dedice oamenilor din Dorohoi care au fost mereu langa echipa si au incurajat-o chiar si cand el batea cu noi loviturile libere la 10 metri peste poarta. Felicit jucatorii de la Dorohoi pentru performanta obtinuta, felicit pe domnul Mihalachi pentru ceea ce face acolo, felicit orasul Dorohoi pentru ca merita sa aiba o echipa in liga a III-a, si il rog pe domnul Colban sa nu mai pronunte niciodata numele de Roma, nici pentru a o lauda si nici pentru a face ironii ieftine”.


.


Comunicat – Gica Tabultoc, presedinte AS Roma (www.asroma.ro)


.

"

Un elev din Bacau a fost inscris la doua scoli diferite in acest an scolar: a absolvit clasa a VI-a la una, a fost repetent al clasei a V-a la cealalta​

Un elev din Bacau a fost inscris la doua scoli diferite in acest an scolar: a absolvit clasa a VI-a la una, a fost repetent al clasei a V-a la cealalta​: "Un elev de gimnaziu din Bacau a fost inscris, simultan, in acest an scolar, la doua scoli si in clase de varsta diferite, fara ca nimeni sa se sesizeze si sa ia vreo masura, intr-un caz fara precedent inregistrat in invatamantul bacauan, relateaza Agerpres. Cristinel Gabriel S. a fost declarat repetent al clasei a V-a la scoala "Alexandru cel Bun" din municipiu si a absovit clasa a VI-a la scoala din localitatea Luncani, in comuna Margineni, la marginea vestica a Bacaului."

CONCURS: Câștigă bugete de până la 3.500 de euro cu o investigație jurnalistică

CONCURS: Câștigă bugete de până la 3.500 de euro cu o investigație jurnalistică: "

Concurs de investigație jurnalistică. Premiul: bugete de până la 3.500 de euro pentru dezvoltarea proiectului de investigație. Organizatori: Fundația Soros și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație.

Jurnaliștii se pot înscrie cu materiale de investigație noi sau cu proiecte de continuare a unor investigații.

Detalii, în continuare:

Fundatia Soros Romania si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie invita jurnalistii romani sa se inscrie in concursul national “Jurnalism de investigatie in slujba interesului public“.

Juriul format din Ioana Avadani (director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent), Mihai Munteanu(jurnalist de investigatie freelancer, Organized Crime and Corruption Reporting Project) si Cristian Lupsa (editor, Decat o Revista) va alege proiecte de investigatie care vor primi sprijin financiar pentru realizarea lor.

Materialele realizate in cadrul programului vor fi publicate pe o platforma dedicata jurnalismului de investigatie si vor fi oferite, fara costuri, oricaror entitati mass-media care vor dori sa le publice.

Bugetul suportat pentru un proiect este de minim 500 USD, maxim 3.500 USD, cu majoritatea proiectelor finantate in valoare de 2.500 USD.

Sprijinul financiar acordat poate acoperi total sau partial cheltuielile bugetare. Decizia privind cuantumul sprijinului pentru fiecare proiect in parte revine juriului si nu poate fi contestata.

Juriul va lua decizia pe baza urmatoarelor criterii:

- relevanta subiectului din perspectiva interesului public;
- originalitatea proiectului propus;
- adecvarea planului de documentare la subiectul propus;
- adecvarea metodelor de investigatie la proiectul propus;
- adecvarea bugetului la proiectul propus;
- utilizarea multimedia si new media in realizarea materialului de investigatie;
- capacitatea candidatului de a duce la bun sfarsit proiectul propus, demonstrata prin materialul de portofoliu, in termeni de:

    • originalitatea subiectului,
    • respectarea normelor profesionale,
    • expresivitatea scriiturii.

Deciziile juriului privind acceptarea in program vor fi comunicate jurnalistilor participanti, care au posibilitatea de a face apel, in scris, adresandu-se Consiliul Director al Fundatiei Soros Romania, care va audia toate partile.

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, impreuna cu membrii juriului, vor oferi consultanta profesionala castigatorilor concursului pe parcursul derularii investigatiilor.

Cine se poate inscrie:

  • Se pot inscrie in concurs jurnalisti romani, angajati sau liber profesionisti, care dovedesc ca au avut activitate de presa in ultimul an calendaristic (trimit un material jurnalistic realizat in aceasta perioada).
  • In acest context, “activitate de presa” se defineste ca orice tip de activitate jurnalistica, remunerata sau voluntara, pentru orice tip de canal mass-media (agentie de stiri, presa scrisa sau online, radio sau TV). In aceasta categorie se incadreaza, fara a fi limitate la, urmatoarele tipuri de functii: reporter, fotoreporter, documentarist, operator, prezentator, realizator, editor, redactor, redactor-sef.
  • Prin exceptie de la aceasta regula, nu se pot inscrie in competitie: editorialisti/comentatori/invitati permanenti ai unei entitati mass-media.
  • Un autor se poate inscrie o singura data, cu un singur proiect. Aceasta regula este valabila si pentru inscrierile colective.
  • Sunt acceptate si inscrieri colective, ale unor echipe de jurnalisti. Nu sunt acceptate inscrieri ale persoanelor juridice entitati mass-media.

Ce poate fi inscris:

  • Pot fi inscrise proiecte de investigatii jurnalistice, indiferent de canalul mass-media pentru care vor fi create: agentie de stiri, presa scrisa sau online, radio sau TV.
  • Proiectul poate consta fie intr-un material jurnalistic total nou, fie in continuarea unui proiect de investigatie deja existent/publicat al jurnalistului/echipei de jurnalisti.
  • Proiectul poate acoperi orice subiect relevant pentru Romania, inclusiv subiecte internationale regionale, punctandu-se in mod deosebit proiectele cu tenta comunitara.
  • Desi nu exista o durata standard a perioadei de documentare/scriere a materialului de investigatie, data finala de predare a materialului final, revizuit si editat, nu poate fi mai tarziu de 14 octombrie 2011.

Cum te poti inscrie:

Inscrierile se trimit sau depun in plic inchis, pe adresa/la sediul Fundatiei Soros Romania (Str. Caderea Bastiliei, nr. 33, sector 1, Bucuresti, cod postal 010613), pe plic mentionandu-se doar “pentru concursul Jurnalism de investigatie in slujba interesului public”.

Data limita de primire/depunere a proiectului este 08 iulie 2011.

Plicul de inscriere va contine: formularul de inscriere, un CV, formularul de descriere a proiectului de investigatie propus si un material de presa realizat in perioada 15 mai 2010 – 15 iunie 2011 (in cazul materialelor multimedia, audio sau video, vor fi transmise in plic pe suport DVD).

Mai multe detalii, pe site-ul Fundației Soros.

"

CNA a somat public Kiss FM şi Radio Zu pentru aluzii sexuale

CNA a somat public Kiss FM şi Radio Zu pentru aluzii sexuale: "CNA a decis, în şedinţa de joi, să someze public Kiss FM şi Radio Zu şi să atenţioneze Pro FM, pentru folosirea unui limbaj vulgar şi a aluziilor sexuale în programele matinale, fapt care a încălcat legislaţia audiovizuală privind protecţia minorilor.





"

Comunicat de presă - CNA

Comunicat de presă - CNA: "• Amendă în cuantum de 10.000 de lei – Kanal D, Antena 1, Pro TV;

• Amendă în cuantum de 5.000 de lei – Prima TV, B1 TV, Antena 3, Realitatea TV;

• Somaţie publică – TVR 1."

Comunicat de presă - CNA

Comunicat de presă - CNA: "De asemenea, din raportul de monitorizare a reieşit că unele posturi de televiziune (Kanal D, Antena 1, Pro TV) au difuzat imagini cu încălcarea dispoziţiilor art. 41 alin. 1 lit. c din Codul CNA („Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei.”)"

Jurnalism de investigatie in slujba interesului public

Jurnalism de investigatie in slujba interesului public

Regulamentul concursului national

Fundatia Soros Romania si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie invita jurnalistii romani sa se inscrie in concursul national "Jurnalism de investigatie in slujba interesului public".

Juriul format din Ioana Avadani (director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent), Mihai Munteanu (jurnalist de investigatie freelancer, Organized Crime and Corruption Reporting Project) si Cristian Lupsa (editor, Decat o Revista) va alege proiecte de investigatie care vor primi sprijin financiar pentru realizarea lor.
Materialele realizate in cadrul programului vor fi publicate pe o platforma dedicata jurnalismului de investigatie si vor fi oferite, fara costuri, oricaror entitati mass-media care vor dori sa le publice.

Bugetul suportat pentru un proiect este de minim 500 USD, maxim 3.500 USD, cu majoritatea proiectelor finantate in valoare de 2.500 USD.

Sprijinul financiar acordat poate acoperi total sau partial cheltuielile bugetare. Decizia privind cuantumul sprijinului pentru fiecare proiect in parte revine juriului si nu poate fi contestata.

Juriul va lua decizia pe baza urmatoarelor criterii:
-       relevanta subiectului din perspectiva interesului public;
-       originalitatea proiectului propus;
-       adecvarea planului de documentare la subiectul propus;
-       adecvarea metodelor de investigatie la proiectul propus;
-       adecvarea bugetului la proiectul propus;
-       utilizarea multimedia si new media in realizarea materialului de investigatie;
-       capacitatea candidatului de a duce la bun sfarsit proiectul propus, demonstrata prin materialul de portofoliu, in termeni de:
o   originalitatea subiectului,
o   respectarea normelor profesionale,
o   expresivitatea scriiturii.

Deciziile juriului privind acceptarea in program vor fi comunicate jurnalistilor participanti, care au posibilitatea de a face apel, in scris, adresandu-se Consiliul Director al Fundatiei Soros Romania, care va audia toate partile.

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, impreuna cu membrii juriului, vor oferi consultanta profesionala castigatorilor concursului pe parcursul derularii investigatiilor.

Cine se poate inscrie:
Se pot inscrie in concurs jurnalisti romani, angajati sau liber profesionisti, care dovedesc ca au avut activitate de presa in ultimul an calendaristic (trimit un material jurnalistic realizat in aceasta perioada).
In acest context, “activitate de presa” se defineste ca orice tip de activitate jurnalistica, remunerata sau voluntara, pentru orice tip de canal mass-media (agentie de stiri, presa scrisa sau online, radio sau TV). In aceasta categorie se incadreaza, fara a fi limitate la, urmatoarele tipuri de functii: reporter, fotoreporter, documentarist, operator, prezentator, realizator, editor, redactor, redactor-sef.
Prin exceptie de la aceasta regula, nu se pot inscrie in competitie: editorialisti/comentatori/invitati permanenti ai unei entitati mass-media.

Un autor se poate inscrie o singura data, cu un singur proiect. Aceasta regula este valabila si pentru inscrierile colective.

Sunt acceptate si inscrieri colective, ale unor echipe de jurnalisti. Nu sunt acceptate inscrieri ale persoanelor juridice entitati mass-media.

Ce poate fi inscris:
Pot fi inscrise proiecte de investigatii jurnalistice, indiferent de canalul mass-media pentru care vor fi create: agentie de stiri, presa scrisa sau online, radio sau TV.
Proiectul poate consta fie intr-un material jurnalistic total nou, fie in continuarea unui proiect de investigatie deja existent/publicat al jurnalistului/echipei de jurnalisti.
Proiectul poate acoperi orice subiect relevant pentru Romania, inclusiv subiecte internationale regionale, punctandu-se in mod deosebit proiectele cu tenta comunitara.

Desi nu exista o durata standard a perioadei de documentare/scriere a materialului de investigatie, data finala de predare a materialului final, revizuit si editat, nu poate fi mai tarziu de 14 octombrie 2011.

Cum te poti inscrie:
Inscrierile se trimit sau depun in plic inchis, pe adresa/la sediul Fundatiei Soros Romania (Str. Caderea Bastiliei, nr. 33, sector 1, Bucuresti, cod postal 010613), pe plic mentionandu-se doar “pentru concursul Jurnalism de investigatie in slujba interesului public”. Data limita de primire/depunere a proiectului este 08 iulie 2011.

Plicul de inscriere va contine: formularul de inscriere, un CV, formularul de descriere a proiectului de investigatie propus si un material de presa realizat in perioada 15 mai 2010 – 15 iunie 2011 (in cazul materialelor multimedia, audio sau video, vor fi transmise in plic pe suport DVD).
Materialele de inscriere sunt anexate acestui anunt.

Informatii suplimentare pot fi obtinute de la Elena Coman, Manager Comunicare, Fundatia Soros Romania (0735 012 653, ecoman@soros.ro).

Intrebarile si raspunsurile care vor contine clarificari relevante pentru toti potentialii participanti vor fi publicate pe pagina de internet www.soros.ro.

Sorin Oviud Vîntu va fi eliberat

Sorin Oviud Vîntu va fi eliberat

CNA a amendat 7 televiziuni private şi a somat TVR 1, pentru difuzarea unor ştiri despre sinucideri

CNA a amendat 7 televiziuni private şi a somat TVR 1, pentru difuzarea unor ştiri despre sinucideri: "CNA a decis, joi, să amendeze Kanal D, Antena 1 şi Pro TV cu câte 10.000 de lei, dar şi Prima TV, B1 TV, Antena 3 şi Realitatea TV, cu câte 5.000 de lei şi a somat public TVR 1, pentru difuzarea unor serii de materiale care se referă la sinuciderile în rândul minorilor.





"

Stiri.Botosani.ro - Campania "Vreau să aflu", desfăşurată în 10 şcoli botoşănene

Stiri.Botosani.ro - Campania "Vreau să aflu", desfăşurată în 10 şcoli botoşănene : "'Vreau să aflu' este titlul campaniei naționale care are ca scop punerea în temă a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 19 ani în legătură cu riscurile comportamentului libertin promovat prin mass-media."

Viata in inchisorile comuniste din Romania

Zguduitor!
Viata in inchisorile comuniste din Romania: "Viata din inchisorile comuniste din Romania este una de trista amintire, omul ajungand adesea pe cele mai joase trepte existentiale cu putinta. Pe langa pedepsirea infractorilor, misiune aproape uitata de catre tortionarii inchisorilor..."

Incep sa bata clopotele pentru Facebook. De ce isi sterg conturile utilizatorii din lumea buna - IT - HotNews.ro

Incep sa bata clopotele pentru Facebook. De ce isi sterg conturile utilizatorii din lumea buna - IT - HotNews.ro: "Ziarul britanic The Telegraph ofera o perspectiva diferita, pe fondul scaderii numarului de utilizatori in Marea Britanie cu 100 000: pe masura ce principalul public tinta al Facebook, adolescentii si tinerii adulti, realizeaza ca prezenta nesecurizata in cadrul retelei devine un risc pentru cariera lor, numarul celor care isi inchid permanent conturile creste. Intr-adevar, un clip video cu o persoana in ipostaze jenante poate fi amuzant in liceu sau in facultate, dar odata ce imaginea acelei persoane incepe sa conteze pe plan profesional, clipul devine un risc semnifiativ. In plus, sutele (si chiar miile) de “prieteni” pe care ii adunam in fiecare zi pe Facebook pot supra-aglomera pagina, facand-o mult mai putin atractiva."

Facebook + Plictiseală= Cruzime faţă de animale.

Facebook + Plictiseală= Cruzime faţă de animale.: "Spatiul virtual e din nou scena a numeroase acte de cruzime fata de animale.Asta, dupa ce in mai, 2010, un student filipinez a fost condamnat la doua luni de munca in folosul comunitatii pentru ca s-a laudat pe blogul personal dupa ce a omorat o pisica, relateaza Daily Mail.

Tanarul Jerzon Senador, de asemenea cetatean al Filipinelor, a oripilat iubitorii de animale postand pe pagina sa de Facebook imagini cu isprava savarsita, dupa spusele sale, din plictiseala. Acesta si-a luat catelul si ..."

Scandalul sexual în care este implicat Dominique Strauss-Kahn, parodiat într-o reclamă. Vezi ce produs promovează - VIDEO

Scandalul sexual în care este implicat Dominique Strauss-Kahn, parodiat într-o reclamă. Vezi ce produs promovează - VIDEO: "Scandalul sexual în care este implicat fostul şef al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a fost folosit de producătorii unei companii de chipsuri pentru a face reclamă produselor.





"

Metodă inedită de cercetare: O rusoaică înoată goală cu balene albe, în apele arctice - FOTO

Bună!
Metodă inedită de cercetare: O rusoaică înoată goală cu balene albe, în apele arctice - FOTO: "O cercetătoare din Rusia este protagonista unui experiment unic şi controversat ce are loc în apele Oceanului Arctic, aceasta înotând goală alături de balene albe, la o temperatură de minus 1,5 grade Celsius.





"

Stelian Negrea, chemat să achite 100 de mii de euro către Intact

Stelian Negrea, chemat să achite 100 de mii de euro către Intact: "

Stelian Negrea, fostul șef al Departamentului de Investigații de la Intact, a fost chemat astăzi de avocații grupului de presă controlat de familia Voiculescu să plătească daune în valoare de 100 de mii de euro, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de jurnalist.

Motivul? Trustul consideră că jurnalistul i-a cauzat grupului Intact prejudicii de imagine prin dezvăluirile făcute în presă cu privire la ingerințele în politica editorială a grupului de presă. Mai multe detalii, în continuare.

“Doresc sa protestez public fata de politica constanta de hartuire si abuz la care sunt supus in calitate de jurnalist din partea celui de-al doilea mare trust de presa din Romania – Intact Media Group – si sa va atrag atentia asupra problemelor grave cu care se confrunta mass-media dintr-o tara membra a Uniunii Europene”, scrie Negrea în scrisoarea deschisă.

Scrisoarea, pe larg:

“Va scriu pentru a va aduce la cunostinta abuzurile si hartuirea, la care sunt supus in calitate de jurnalist, de catre trustul de presa Intact – proprietarul Antena 1, Antena 2, Antena 3, Jurnalul National, Gazeta Sporturilor etc- dupa ce mi-am inaintat demisia din functia de sef al Departamentului de Investigatii Jurnalistice al acestui trust media dar si din functia de Senior Editor Antena 3, in urma limitarii grave a libertatii de exprimare , a cenzurii si a ingerintelor editoriale la care am fost supus.

Practic in lunile martie si aprilie 2011 am fost seful acestui Departament unde mi s-a impus de catre conducerea trustului Intact semnarea unui contract printre ale carui clauze se numarau: obligativitatea supunerii mele tuturor cererilor, solicitarilor si reglementarilor conducerii trustului Intact si plata obligatorie a 100.000 de euro de catre mine in cazul in care as fi discreditat acum dar si in perpetuu prin declaratii sau orice alta atitudine sau modalitate conducerea actuala sau viitoare a trustului Intact sau aceasta companie sau afiliatii acestei companii.

Acest contract, pe care NU l-am semnat ar fi trebuit incheiat intre trustul Intact si un SRL detinut de catre mine si sotia mea, de asemenea jurnalist. Instituţiile mass media folosesc, în mod usual, această forma legitima de colaborare pe langa contractele de munca si cele pe drepturi de autor, rezultatul final fiind acelasi: informarea publicului. Aceasta forma de colaborare nu-mi asigura nici un fel de protectie, transferand toate obligatiile in sarcina mea si deposedandu-ma de orice drept prevazut in contractele de munca sau cele pe drepturi de autor.

Desi nu am semnat acest contract, instiintand conducerea trustului Intact despre intentia mea ferma de a nu semna acest contract si totodata incetarea oricarei colaborari din cauza clauzelor contractuale care incalca dreptul fundamental la libera exprimare, conducerea trustului Intact considera ca mi-as fi dat acordul pentru acest contract. Motiv pentru care ma invita sa ma prezint, pe data de 16 iunie 2011 orele 13.00, la sediul avocatului lor, cu suma de 100.000 de euro drept despagubiri pentru ceea ce ei considera a fi discreditare in urma dezvaluirilor mele legate de cenzura si ingerintele editoriale la care am fost supus timp de doua luni cat am condus Departamentul de Investigatii Jurnalistice.

Mai mult, conducerea trustului Intact o invita si pe sotia mea, la aceasta intalnire somand-o sa nu faca nici un fel de tranzactie cu apartamentul pe care il are in proprietate deoarece acesta ar urma sa acopere plata sumei de 100.000 de euro pe care eu as datora-o trustului Intact detinut de familia vicepresedintelui Senatului Romaniei, domnul Dan Voiculescu, si unul dintre liderii Opozitiei.

Demersul meu jurnalistic a prins contur pe data de 3 mai 2011, ziua libertatii mondiale de exprimare cunoscuta ca si Ziua Mondiala a Presei, cand am decis sa acord cotidianului Evenimentul Zilei, primul dintr-o serie de 3 interviuri in care am dezvaluit, pe langa incalcarea grava a libertatii de exprimare a unui jurnalist, practici de cenzura, ingerinte editoriale si instigare la santaj la adresa adversarilor politici ai domnului Dan Voiculescu.

In urma acestor trei interviuri, atat eu cat si trei jurnalisti de la Evenimentul Zilei, precum si firma mea Gershwin Media si Editura Evenimentul Zilei si Capital, care editeaza ziarul care a publicat interviurile, am fost actionati in judecata de catre trustul de presa Intact. Tribunalul Municipiului Bucuresti a stabilit primul termen de judecata in 19 decembrie 2012.

In primul interviu am vorbit despre presiunea uriasa asupra unui jurnalist venita din partea unor clauze abuzive care ma legau de maini si de picioare si ma puneau in imposibilitatea de a spune NU vreunei cenzuri, ingerinte editoriale din partea patronatului sau a reprezentantilor acestora. In cel de-al doilea interviu am devoalat faptul ca firmele care nu aveau contract de publicitate cu entitatile media ale trustului Intact riscau sa fie tinta unor anchete jurnalistice, iar in cel de-al treilea interviu am vorbit despre faptul ca eram pusi sa realizam articole care se situau in sfera actiunilor de santaj la adresa adversarilor politici ai patronului trustului Intact, domnul Dan Voiculescu despre a carui activitate politica de acum sau din trecut ni s-a precizat clar ca nu aveam voie sa scriem in aceleasi culori sumbre in care ni se cerea sa-i descriem pe adversarii politici ai acestuia.

Cele trei interviuri au avut un ecou puternic in societatea romaneasca: comentat si apreciat de atat de catre organizatiile care apara drepturile jurnalistilor, comentat si dezbatut in cadrul a numeroase emisiuni radio-tv, dezbatut de catre membrii Consiliului National al Audiovizualului, institutie care reglementeaza piata audio-vizualului din Romania.

ActiveWatch, Agentia de Monitorizare a Presei a condamnat public abuzurile trustului Intact, care a incercat sa transforme un departament de investigatii jurnalistice intr-o grupare de gherila indreptata impotriva adversarilor politici ai patronului trustului, Dan Voiculescu. “In ceea ce priveste grupul Intact, jurnalistul Stelian Negrea – care pana la recenta demisie a condus un departament de investigatii din cadrul Intact – a semnalat public faptul ca institutia de presa patronata de familia politicianului Dan Voiculescu practica comportamente care incalca grav deontologia jurnalistica, promovand santajul si hartuirea adversarilor politici ai patronilor. (…)Jurnalistul active in baza unui contract comercial care prevedea sanctiuni de daune interese de 100.000 de euro pentru
discreditarea prin declaratii sau orice atitudine ori modalitate, individual sau colectiv, persoane din conducerea actuala sau viitoare a beneficiarului, sau pe beneficiar sau afiliatii beneficiarului”, se arata intr-un comunicat de presa al ActiveWatch.

Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avădani, a considerat ca dezvaluirile mele sunt ca o ridicare discreta de perdea asupra unui fenomen de care putine redactii sunt protejate: interferente editoriale care au ca miza plata unor polite.” Aceste poliţe sunt, de cele mai multe ori, de ordin personal, alteori au conotaţii politice sau de avantaj economic. Ele exista si sunt, din punct de vedere profesional, inacceptabile. As remarca, insa, un element care ne poate indica o posibila soluţie.

In cazul Intact, ca si in cazul Realitatea TV, actorul indicatiilor editoriale este o persoana care, aparent, nu are nici o legatură (cel puţin în acte) cu proprietarul de drept al companiilor de mass media in cauza. Lucrul acesta ne indica faptul ca cei care trag sforile nu vor sa apara in prim-plan ca proprietari, incercând sa tragă o perdea de fum (vai, atat de subtire!) intre ei si imixtiunea editorială pe
care o practica. O astfel de stratagema nu înseala pe nimeni – dar ii pune la adapost de o eventuala interventie juridica. De aceea, o politica de transparentizare a structurilor de proprietate – pana la nivel de acţionar pentru
toate tipurile de media, o lege care sa limiteze asa numitul cross-ownership (proprietatea incrucisata asupra mai multor canale mediatice) ar putea sa garanteze, eventual, un climat mai decent in relatia dintre patronat si angajat, in presa”, a spus directorul CJI.

Brandusa Armanca, un repurtat jurnalist si porfesor universitar la Facultatea de Jurnalism, a spus ca eu am depus de Ziua Mondială a Presei “pe mormantul libertatii de exprimare noi dovezi ale declinului practicii jurnalistice din Romania in şantaj de presa, campanii de denigrare in interesul patronului, politizare, oportunism cronicizat, jurnalism de haită. “Smecheria prin care mogulul Voiculescu obtinea executarea fara cracnire a ordinelor nu era doar banul, ci mai ales Contractul. De obicei un contract de servicii între firme, pentru a ocoli legislatia muncii care ar oferi drepturi jurnalstilor angajati, incheiat intre un Beneficiar si un Prestator, unde apare Persoana-cheie, o categorie juridica scoasa din palaria lui Felix. Conform obligatiilor contractuale, Persoana-cheie, aceeasi cu jurnalistul, isi asuma toate responsabilitatile Prestatorului, se angajeaza sa execute tot ce ordona Beneficiarul, respecta clauza de confidentialitate etc., in caz contrar riscand sa plateasca daune de 100.000 de euro “, spune Brandusa Armanca.

Indira Crasnea, presedintele Clubului Roman de Presa, a afirmat ca abundenta implicarii politice in mass-media aduce prejudicii industriei mass-media. “”Antena 3 nu este membru al CRP. Nu ma pot pronunta ca presedinte al Clubului asupra unei situatii dintr-o companie din afara CRP. Dar ca ziarist cu ceva ani de meserie în spate pot sa va spun ca este o poveste despre cum prea multa politica sufoca si cum, pana la urma, aceasta abundenta este in detrimentul obrazului presei ca meserie si business”, spunea Indira Crasnea.

CNA s-au autosesizat in urma dezvaluirilor mele si a decis sa audieze ambele parti, in sedinta publica din 17 mai 2011, ocazie cu care am prezentat probe concludente in sustinerea afirmatiilor mele. Dupa mai bine de o ora si jumatate de audieri, domnul Rasvan Popescu, presedintele CNA, mi-a solicitat sa remit acestei institutii emisiunile in care am considerat ca au fost ingerinte editoriale din partea conducerii Intact, lucru pe care l-am facut in data de 25 mai 2011. De aproape o luna de zile conducerea CNA se afla in proces de dezbatere a dezvaluirilor mele urmand sa anunte public o decizie in acest sens.

Dezbaterea publica pe marginea dezvalurilor mele a fost mult mai ampla insa din pacate spatiul limitat al unei astfel de scrisori nu-mi permite sa o prezint in intregime.

Prin acest demers doresc sa protestez public fata de politica constanta de hartuire si abuz la care sunt supus in calitate de jurnalist din partea celui de-al doilea mare trust de presa din Romania – Intact Media Group – si sa va atrag
atentia asupra problemelor grave cu care se confrunta mass-media dintr-o tara membra a Uniunii Europene. De asemenea, va rog sa luati o pozitie fata de presiunile si hartuirea la care sunt supus atat eu, cat si sotia mea, de asemenea, jurnalist.

Aceasta scrisoare deschisa impreuna cu documentele atasate a fost remisa si catre principalele ambasade prezente la Bucuresti, catre organizatiile internationale de aparare a drepturilor jurnalistilor si catre organizatiile internationale de aparare a drepturilor.”

doresc sa protestez public fata de politica constanta de
hartuire si abuz la care sunt supus in calitate de jurnalist din partea celui
de-al doilea mare trust de presa din Romania – Intact Media Group – si sa va atrag
atentia asupra problemelor grave cu care se confrunta mass-media dintr-o tara
membra a Uniunii Europene.
"

Revista presei - CNA, 16 iunie


Deputaţii din Comisia de Cultură a Camerei au discutat, miercuri, iniţiativa legislativă a liberalului Mirel Taloş ce prevede separarea funcţiei de preşedinte al CA de cea de director general al SRTv şi SRR, majoritatea paralmentarilor nefiind convinşi de utilitatea unei astfel de soluţii. Citeşte tot articolul

Dan Radu, Cezar Ion şi Anca Gheorghe au ocupat posturile de director scoase la concurs de TVR în luna mai, anunță televiziunea publică. Examinarea finală a avut loc pe 14 iunie.
Astfel, Dan Radu este director de Producţie Editorială şi Programe, Cezar Ion - director al Direcţiei Editoriale, iar Anca Gheorghe – director al Direcţiei de Marketing şi Vânzări din TVR. Citeşte tot articolul

Alte articole cu acelaşi subiect :

Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că grupările din Liga I l-au mandatat să vândă pachetele de meciuri rămase neachiziţionate în urma licitaţiei pentru drepturile TV cu minim 38 de milioane de euro, însă el spune că nu le va ceda sub 45 de milioane de euro. Citeşte tot articolul

Maestrul Dan Grigore revine, joi seară, pe scena Sălii Radio, pentru a-şi povesti viaţa în bijuterii muzicale, informează un comunicat al Societatii Romane de Radiodifuziune. Citeşte tot articolul

Paula Rusu, realizatoarea Ediției de weekend, pleacă de la Antena 3. Citeşte tot articolul

Robert Turcescu a scris pe pagina sa de Facebook că Mircea Badea are datorii de aproximativ 320.000 de lei către Fisc, reprezentând TVA neplătit ca persoană fizică, din drepturi de autor. Citeşte tot articolul

Alt articol cu acelaşi subiect:

Compania românească RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii de date fixe din România, a lansat oficial reţeaua proprie de puncte de acces wireless (Wi-Fi) la internet în Bucureşti şi mai multe locaţii din judeţele Bihor, Sibiu, Braşov, Argeş, Mureş şi Constanţa. Citeşte tot articolul

• DIVERSE
Telespectatorii britanici au fost luni martorii primei sinucideri asistate televizate. BBC 2 a difuzat filmul realizat de Terry Pratchett în decembrie 2010, care surprinde ultimele momente din viaţa lui Peter Smedley (71 de ani), un miliardar bitanic eutanasiat la clinica elveţiană Dignitas. Citeşte tot articolul

Se clarifică situația în tranzacția mărcii Academia Cațavencu, cumpărată marți la licitație pentru 882.000 de euro. Citeşte tot articolul

The Practice gestionează contul ING Bank. Ziarista Alexandra Teodorescu la V+O Communication

The Practice gestionează contul ING Bank. Ziarista Alexandra Teodorescu la V+O Communication: "

The Practice gestionează, începând cu 1 iunie 2011, contul de PR al ING Bank România. Selecția agenției s-a facut în urma unei licitații desfășurate în perioada aprilie - mai 2011, la care au participat trei dintre cele mai importante companii de relații publice de pe piața locală.

Agenţia de relaţii publice V+O Communication România îşi extinde echipa pe domeniile lifestyle, health şi wellness în principal, prin cooptarea jurnalistei de business Alexandra Teodorescu pe poziţia de PR Account Manager.

Despre noul cont The Practice:

În cadrul parteneriatului semnat pentru o perioadă inițială de un an de zile, agenția va realiza pentru ING Bank România servicii integrate de relații publice.

Gama de activitati vizeaza atat comunicarea externa, cat si cea interna, atat PR offline, cat si online, atat comunicarea corporativa sau componenta de responsabilitate sociala, cat si comunicarea produselor si serviciilor sau suportul pentru activitatile de marketing.

Cine este Alexandra Teodorescu?

Alexandra Teodorescu a absolvit Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti şi are o experienţă de peste 3 ani în presă (Wall-Stret.ro), timp în care a scris pe domeniile lifestyle, turism şi HoReCa, respectiv IT&C. Începând din iunie 2011, Alexandra s-a alăturat echipei V+O Communication ca PR Account Manager și coordonează comunicarea pentru conturile de consumer healtcare, respectiv cosmetică şi wellness.

Alexandra are deja o experienţă în comunicare şi organizare de evenimente, ca fost voluntar al PRIME România, singura asociaţie studenţească de Relaţii Publice şi Comunicare din România. În cadrul asociaţiei, ea a participat la organizarea evenimentului PR Tea, care a adus împreună specialişti din comunicare şi relaţii publice şi persoane interesate de domeniu şi a încercat o definire şi o delimitare a domeniului.

"