joi, 8 decembrie 2011
Imaginile anului 2011
Scriitorul Paul Bailey: "În ’89, România era singura ţară fără homosexuali"
Cartierele rău famate ale marilor oraşe din România
Deşi niciun oraş din România nu are periferii la fel de periculoase precum Rio de Janeiro, metropolă în care săptămânal 30 de persoane mor în condiţii violente, li la noi există cartiere rău famate pe care nu-ţi pare rău dacă nu le vezi niciodată pe viu, ci doar la televizor în jurnalele de ştiri care prezintă tot soiul de grozăvii.
Dupa ce a prezentat Harta interlopilor şi a infracţiunilor din judeţele ţării, VerticalNews a alcătuit şi lista celor mai periculoase cartiere din cele mai populate zece oraşe din România.
Bucureşti-capitala infractorilor
Cartierul Ferentari ...
VIDEO/ La 18 ani, Alexandra s-a stabilit în Italia pentru a-şi găsi un partener de dans!
Alexandra Gurguiatu abia a împlinit 18 ani, departe de părinţii şi fratele său care locuiesc în Focşani. Din 2010 s-a stabilit la Porto Torres, în Sardinia, unde îşi continuă studiile de liceu şi încearcă din răsputeri ca pasiunea sa pentru dans sportiv să-i fie răsplătită.
A venit în Italia fiindcă în România nu mai avea "partener de dans". L-a găsit în Sardinia şi mama ei a însoţit-o pentru trei săptămâni, până şi-a închiriat o locuinţă şi s-a înscris la şcoală. Apoi a lăsat-o singură. Tatăl ei este învăţător, mama administrator la o grădiniţă, iar fratele a terminat seminarul de la Buzău. Alexandrei îi este foarte dor de ei, până şi "de aerul din Focşani", de colegii de şcoală dar rezistă şi este ambiţioasă. Patru zile pe săptămână se antrenează şi antrenează la rândul ei şi învaţă pentru şcoală. În timpul liber vorbeşte cu mama ei pe skype. În ultima convorbire, mama i-a explicat reţeta unei delicioase plăcinte cu mere. Alexandra a reuşit-o!
Alexandra, când te-ai stabilit în Italia?
«Am venit în Italia pe data de 21 august anul trecut, prin transfer şcolar de la Liceul cu program sportiv Focşani din România
Nicolae Iorga, politicianul huiduit de parlamentari / Un roman mai prolific decat Stalin si Lenin la un loc
- Iorga - "demolat" de Zaharia Stancu, dar elogiat de G. Calinescu
- Comparat de Caragiale cu Iliuta, "activul" de la casa de nebuni, care aducea apa cu o caldare gaurita
- Ionel Bratianu, huiduit la Ateneul Roman - o replica inteligenta
- Apetitul oamenilor politici pentru valorile istoriei noastre - o poveste despre autosuficienta si despre cum reinventam mereu apa calda
Cei mai mari fani ai Internetului sunt tinerii. Cât timp petrec românii în mediul on-line
Adele, în fruntea topului albumelor şi în cel al single-urilor pe 2011, alcătuite de Rolling Stone
"Traseistul şi fripturistul" intelectual Pleşu şi "smintitul" teolog adventist Gâdea
Mesaj obscen pe contul de Twitter al lui Medvedev: Insulta şocantă la adresa adversarilor politici
Observator lingvistic / Cine sîntem şi facem, aici
Corectarea cu creionul roşu a limbii române a emigranţilor nu numai că nu ar ajuta deloc, ci ar da impresia – deraiantă de la adevărata soluţie – că din corectură în corectură limba română din Italia s-ar pune pe şine. Soluţia e alta.
Soluţia e ca fiecare să-şi facă treaba: publicaţia să continue a scrie corect româneşte, adaptînd noul din limbă cu respect faţă de ce-i vechi; în familie, iubitorul de carte să continuie a o deschide în româneşte, căci nu la îndemnul zis din gură ci numai la exemplul viu fiul îşi va urma tatăl; tînărul, chiar dacă pentru un timp nu va înţelege rostul cititului şi al scrisului în limba mamei, numai prin sinteza profundă a două lumi din două limbi, va face simbioza din ceea ce e mai valoros din ele, sinteză fără de care se va fi transformat din român în italian fără să fi înţeles de ce.
Publicaţile re-creează limba, familia re-ţine momoria.
Sarcina unei rubrici de limbă română e darea exemplului unei calităţi înalte a limbii. Cititorul doritor să găsească greşeala altuia şi să descopere în loc exprimarea corectă va fi fără îndoială capabil să se descurce de unul singur, cu