luni, 27 martie 2023

săptămâna Buzz: 20-27 martie

Săptămâna Buzz - 20.03. - 27.03.2023

Primăvară, bine ai venit!

Debutul primăverii a avut loc odată cu echinocțiul de primăvară de pe 20 martie. Vremea caldă și ploile scurte au făcut ca pomii să înflorească în doar câteva zile, astfel încât dimineața, mireasma îmbietoare a florilor de cireș ne dă energie pentru întreaga zi. Adierea vântului îi face pe copacii îmbrăcați în mantie albă și roz să își scuture petalele, valsând sub razele calde ale soarelui. Eleganta și rafinata magnolie este deja înmugurită și, pur și simplu, nu poți rămâne nepăsător în fața ei și a celorlalte flori. În împrejurimile blocurilor locatarii lucrează cu entuziasm la plantarea zambilelor, lalelelor și narciselor. În parc, pe iarba abia încolțită pot fi admirate covoare de toporași.

Vremea însorită, care vine ca o binecuvântare după o iarnă destul de geroasă, îi determină pe oameni să facă drumeții la pădure, culegând ghiocei, viorele și leurdă. Unii preferă plimbările cu bicicleta, în timp ce alții aleg să facă picnicuri în natură, îmbrățișând copaci și încărcându-se cu energie pozitivă.

 Dar nu numai oamenii se bucură de venirea primăverii, ci și păsările, insectele și animalele. Păsările călătoare se întorc la noi în țara și albinele polenizează fiecare floare, făcându-și condurași din polen.

Toată această atmosferă de sărbătoare este acompaniată în cel mai mic  detaliu  de ciripitul vesel al vrăbiilor, porumbeilor și al rândunicilor.

Primăvara este anotimpul renașterii, în care toată suflarea a revenit la viață și este minunată! 

Maria Doncilă - 12 ani

Foto: Mădălina Mihai - 15 ani

Foto: Mădălina Mihai  - 15 ani

Cum poți susține Buzz?

Importanța arhivelor

Cel mai important lucru care îmi captează atenția într-un reportaj cu un subiect din istorie este arhiva video și foto. În general, arhiva are rolul de a păstra cu grijă documente, fotografii sau videoclipuri  în funcție de vechimea pe care o au sau de valoarea importantă pe care o posedă. Ea este considerată cea mai credibilă sursă, iar oamenii găsesc toate răspunsurile la cercetările lor.

Acum câteva luni, colegii mei din redacție au realizat un reportaj despre expoziția unui mare colecționar al istoriei teatrului românesc unde au putut să ilustreze în material secvențe cu orașul București în perioada interbelică și renumiți actori români din aceeași perioadă. totul cu ajutorul arhivei TVR. Mulți dintre ei au simțit parfumul interbelic, grație acelor imagini și videoclipuri, și au început să fie atrași de această perioadă care a ajutat România să înflorească și să dețină titlul de „Bujorul Europei”. Un articol  pe această temă puteți citi și în numărul 133 al ziarului Buzz, care a apărut luni, 27 martie. 

Reportajul poate fi urmărit aici.  

Arhiva foto-video este un tezaur pentru țara noastră care trebuie să fie prețuită în continuare de persoane, mai ales de tineri, pentru a nu fi pierdută în viitor ultimele rămășițe ale unei epoci de mult apuse. Consider că arhiva m-a făcut să fiu atras de domeniul istoriei și mi-a trezit pofta de a afla trecutul marilor noștri personalități dar și al țării noastre.

În curând, pe canalul de youtube „Televiziunea Adolescenților” va apărea un reportaj, de asemeni, cu iz interbelic. Am plecat de la macheta avionului IAR 22 realizată de brașoveanul Dragoș Popica, ajungând să scriem povestea celei care a fost Irina Brunaia. Ea este cea care a deținut și condus acest avion.

Andy Ciotir - 17 ani

Numărul 133

 

Noul număr Buzz a apărut de astăzi la locațiile sale: magazinul Junior,  club Mischa Kids și librăria Alexandria din mall și farmacia Defarm din strada Primăverii.

 

Puteți citi despre evenmentul organizat de redacția Buzz, cu prilejul celor 12 ani de Buzz. Ziua când ne-am bucurat de un concert de excepție susținut de Dora Gaitanovici la Irish Pub. 

 

Am scris, de asemenea, despre proaspătul album al tinerei Teodora Grumeza, despre întâlnirea actorului Pavel Bartoș cu botoșănenii sau despre importanța șahului în viața celor mici.

 

Nu lipsesc rubricile „Carpe Diem” realizată în colaborarea cu domnul Titus Andrei, „...din interbelic” sau „Sănătate că-i mai bună decât toate”!

 

 

 

Olimpicii de la Vorona
Elevii de la Liceul Tehnologic  “Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona au participat la olimpiada de limbile franceză, engleza și la concursul național de matematică ,,Olimpiada Satelor din Romania”. La…
Read more...
Ce poți face într-o oră dedicată pământului ? Fără curent electric!
O singură dată pe an, avem posibilitatea să arătăm planetei că nu  suntem chiar atât  de nepăsători, o singură oră în care putem să ne unim ca să oprim distrugerea…
Read more...
Ziua mondială a Apei sărbătorită la Vorona
Astăzi, 22 martie, de ziua mondială a Apei,  elevii din clasele V, IX A, IX B, XI A, XI B, XI C de la Liceul Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și…
Read more...
Mai mulți copii de la Academia de Arte Modus Vivendi au obținut primele locuri la festivalul “Lucky Kids”
Pe data de 19 martie câțiva participanți de la Academia de Arte Modus Vivendi s-au clasat pe primele locuri pe podium la Festivalul International de muzică ușoară pentru copii si…
Read more...
facebook  youtube  soundcloud  instagram