miercuri, 2 noiembrie 2016

„VOLUNTARIAT pentru INCLUZIUNE prin ARTĂ cu Asociația IHTIS: ” lansarea Volumului „Grădina mea” de ANA-MARIA GÎBU

EVENIMENT SOCIO-CULTURAL: LANSARE DE CARTE ÎN PAROHIA DUMENI

octombrie 31, 2016 la 6:32 am | Postat in CE POT FACE EU PENTRU COMUNITATEProiecte IHTIS | Lasă un comentariu 
ana De fiecare dată, lansarea unei cărţi facilitează întâlnirea iubitorilor de literatură cu scriitorii, o experienţă cu care rareori se întâlnesc grupurile vulnerabile. Acţiunea Asociaţiei IHTIS, desfășurată duminică, 30 octombrie, începând cu orele 11.30, la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Localitatea Dumeni, Comuna George Enescu, a facilitat accesul grupurilor vulnerabile de tineri la un act cultural de calitate, aceasta fiind penultima acţiune din graficul Proiectului de tineret finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului, intitulat „VOLUNTARIAT pentru INCLUZIUNE prin ARTĂ”.
2
Printre invitații evenimentului s-au numărat: enoriașii Parohiei Dumeni – Partener IHTIS prin bunăvoința Pr. Paroh MARCEL OSTAFIE, elevii Școlii gimnaziale din Dumeni însoțiți de d-na Prof. MARIA OSTAFIE, precum și elevii și profesorii Școlii gimnaziale din Vorniceni însoțiți de d-na înv. MARINELA MIHAI, alături de oficialitățile locale prin d-na primar a Comunei George Enescu – Dna ANGELA TOMA GRĂDINARIU și poeta MARIANA ADĂSCĂLIȚEI.
9
După prelegerile susținute de toți cei menționați, elevii școlilor din Localitățile Dumeni și Vorniceni au prezentat momente artistice – muzică și poezie creștină, fiind răsplătiți cu dulciuri și aplauze pentru talentul și dragostea lor pentru artă.
4
5
6
Poeziile din Volumul „Grădina mea” scris de tânăra poetă ANA-MARIA GÎBU, se încadrează la secţiunea „Literatură pentru copii”, fapt ce o face ușor accesibilă și tinerilor vulnerabili din centre de plasament și școli speciale – asistați social, cu un coeficient redus de inteligență față de vârsta avută, dar și cu acces limitat la educație și cultură. Tematica versurilor este diversă: natura cu frumuseţile şi surprizele ei, copilăria, tradiţii, sărbători, conţinut religios.
3
Nu doar dragostea pentru poezie o face remarcată pe ANA-MARIA GÎBU din Dorohoi, ci și faptul că este apreciată în multe ONG-uri din Județul Botoșani, Ana-Maria renunțând de multe ori la activitățile școlare, în favoarea activităților de voluntariat. Despre „Voluntariat” autoarea mărturisește: „Îmi doresc ca timpul să-mi permită să fiu voluntar pe termen lung, pentru că motivație și resurse interioare am. Mă bucură și acțiunile pe termen scurt. În acest sens m-am alăturat şi Asociației IHTIS, pentru a susține INTEGRAREA ÎN VIAȚA SOCIALĂ NORMALĂ A TINERILOR CU NEVOI SPECIALE. Este minunat să vezi că ai putut ajuta pe cineva aflat în nevoie, că în noapte ai înecat destine în lumină, că ai reușit să contribui la o schimbare, că ai adus un strop de bine si de bucurie în viața unei ființe, un zâmbet pe faţa cuiva! Pentru viitor îmi doresc să termin cursurile facultății de litere. Apoi, să fac un master în Tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia. Aș vrea şi o revistă a mea, o editură a mea. Cred că așa aș putea ajuta tinerii să-și publice creațiile, să scoată cărți cât mai ieftin și să-i promovez, pentru că „noi, tinerii avem mare nevoie de promovare, de sprijin, de ajutor pentru a evolua”.
8

Sunt mulțumită și onorată. De obicei, cei dezavantajați de statutul social avut, așteaptă ajutorul comunității. Puțini îndrăznesc să schimbe regula… Eu am îndrăznit și am reușit. Dumnezeu m-a înzestrat cu voința de a făptui în folosul celor care din diverse motive nu îndrăznesc a năzui la mai mult. Așezată în fotoliu rulant, observ nevoile celorlalți și mă străduiesc să atrag fondurile necesare pentru a-i îndemna și ajuta să năzuiască la puțin mai mult. În proiectele fiecărui an investesc timp, iar rugăciunea desăvârșește deseori ce îmi propun. Fiecare proiect câștigat înseamnă competiție, responsabilitate, voluntariat și investiție personală… aducând slavă lui Dumnezeu pentru ce știu, pot și făptuiesc.7
Lansarea volumului de versuri „Grădina mea” va avea loc şi la Botoșani, în cadrul Festivalului – concurs „Trec magii prin vatra Moldovei”, din 12 noiembrie, precum și – la cerere – în centre de plasament și școli speciale din Județul Botoșani.
Multumiri tuturor sustinatorilor acestei actiuni, indeosebi Pr. Paroh MARCEL OSTAFIE, d-nei înv. MARINELA MIHAI și ANEI MARIA GÎBU pentru realizarea acestei frumoase acțiuni.
Mihaela Mihăescu