miercuri, 12 aprilie 2023

Săptămâna Buzz -3.04 - 10.04.2023

Săptămâna Buzz -3.04 - 10.04.2023

Care este adevărata semnificație a

Săptămânii Patimilor și ce ar trebui să

facem în timpul acestor zile?

 

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare reprezintă

perioada, mai ales cele 5 zile în care Domnul nostru Iisus Hristos a pătimit pentru noi, spre iertarea păcatelor noastre, fiind răstignit pe cruce în Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, cea mai importantă zi din această săptămână.

 

În această perioadă, majoritatea credincioșilor țin post, iar cei care vor să trăiască ceea ce a simțit și Mântuitorul acum mult timp țin post negru, adică nu beau nimic și nu consumă niciun fel de alimente, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Dar obiceiurile și activitățile noastre din Săptămâna Patimilor nu ar trebui să se rezume doar la înfrânarea de la mâncare, prin post.

 

Săptămâna Mare este și un prilej de pregătire atât fizică, cât

și spirituală pentru cele trei zile de Paști, care încep cu

duminica în care Iisus Hristos a înviat din morți, a treia zi de la răstignirea Sa pe cruce.

 

Ce înseamnă pregătirea spirituală?

Înseamnă să ne pregătim, nu doar fizic, ci și din punct de

vedere duhovnicesc, pentru marea sărbătoare care urmează. În această perioadă de pregătire spirituală, majoritatea cre- dincioșilor citesc diferite rugăciuni și acatiste (ex. Acatistul Învierii Domnului), petrec mai mult timp citind din cărțile sfinte (Sfânta Scriptură, Sfânta Evanghelie, Filocaliile etc.) și, nu în ultimul rând, renunță la lucrurile sau obiceiurile care le fac plăcere (petrecerile, mâncarea, muzica etc.).

 

Noi, creștinii renunțăm la aceste plăceri ale noastre deoarece aceasta este o perioadă de jertfă, jertfă adusă lui Hristos, care s-a răstignit pe cruce pentru noi, spre iertarea păcatelor

noastre. Iar noi, ca niște buni creștini, ar trebui ca, măcar în această săptămână sfântă, să Îi alocăm timp și Mântuitorului nostru, care și-a dat viața pentru noi, fără să aibă gânduri rele asupra celor care I-au dorit moartea. De aceea, în Săptămâna Patimilor, trebuie să ne pregătim atât fizic, cât și spiritual, pentru marea sărbătoare ce se aproprie cu pași repezi, și

anume Învierea Domnului, o sărbătoare a bucuriei, în care noi, creștinii ortodocși, ne amintim de cum a fost răstignit Iisus Hristos pe cruce, spre iertarea păcatelor noastre.

 

Această perioadă ne învață să fim mai buni, mai recunoscători pentru darurile pe care le avem, și nu în ultimul rând, mai iertători și mai înțelegători față de semenii noștri.

 

Vă urez un Paște binecuvântat, cu multă pace și lumină în

suflet!

Ana Ciobanu Lăzărescu (11 ani)

Cum poți susține Buzz?

Două reportaje pe care trebuie să le urmărești

Pe Youtube poți urmări reportajul realizat de reporterii Buzz pentru evenimentul dedicat celor 12 ani de jurnalism pentru copii și adolescenți la Botoșani. Materialul surprinde părerile copiilor despre cât și cum au evoluat în redacție, ce s-a întâmplat la evenimentul din 11 martie și mai ales, fragmente din excepționalul concert susținut de Dora Gaitanovici. Poți urmări reportajul aici

Tot de săptămâna aceasta, pe canalul de Youtube poți urmări povestea lui Andrei Irimia, un tânăr pianist tot mai prezent pe rețelele sociale cu muzica lui. Impresionant este modul cum acesta alege să-și promoveze muzica prin clipuri de imagine depsebite. Poți urmări materialul realizat de Diana Timofte, cu sprijinul jurnalistului Doru Ionescu aici

facebook  youtube  soundcloud  instagram 
Biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din satul Hilișeu-Crișan, una dintre capodoperele arhitecturale ale României 🏡
Biserica din bârne, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, satul Hilișeu-Crișan, comuna Hilișeu Horia este una dintre capodoperele arhitecturale ale României. Biserica din satul Corjăuți, parohia Hilișeu-Crișan a fost construită în…
Read more...
BUZZbateri-Temele, folositoare sau nu? 📖
Am auzit mulți copii care se plâng din cauza temelor de dimensiuni exagerate, uneori și foarte grele, iar astăzi am decis să dezbat această problemă, pentru a afla dacă temele…
Read more...
BUZZbateri- Normal sau anormal? ,,Speciile rare” și copiii noii generații
Mi se spune deseori că sunt ,,o specie rară de copil”. Oare la ce vrea să se refere această expresie? Ei bine, în ziua de astăzi, copiii sunt tot mai…
Read more...
Ce sunt sărbătorile Pascale pentru români
Pentru unii sărbătorile Pascale înseamnă vopsit oua,vânătoarea de oua etcDar ce înseamnă cu adevărat? Ei bine, Paștele înseamnă învierea Domnului Hristos.
Read more...

luni, 3 aprilie 2023

Săptămâna Buzz - 27.03. - 2.04.2023

Săptămâna Buzz - 27.03. - 2.04.2023

Grafica digitală

Cât suntem mici, ne descoperim pasiuni și preocupări care dezvoltă, ulterior, abilități de care ne vom folosi, ca adulți. Am făcut până la 17 ani mai multe activități extrașcolare, de la teatru, jurnalism, la grafică. Toate mi-au plăcut și fiecare în parte și-a pus pecetea cumva peste persoana mea.

Vorbind acum strict despre pasiunea mea pentru  arta digitală, pot să spun că a început când aveam doar 13 ani. Inițial,  desenam doar pe hârtie, până când am aflat de la câțiva prieteni de ai mei că pot desena pe aplicații de pe telefon. Din acel moment începusem să desenez în fiecare zi pe telefon. Îmi plăcea mult, iar la un moment dat mi-am rugat părinții să îmi cumpere o tabletă digitală, să pot face desenele mai ușor.

Mă bucur și azi după câțiva ani că au fost de acord cu această achiziție, deoarece tableta digitală m-a ajutat să progresez foarte mult și să îmi găsesc un stil anume.

Desenul digital este pentru mine, în prezent, doar o pasiune, chiar dacă sunt conștientă că în lumea aceasta plină de marketing, publicitate online ș.a poate fi și foarte interesană orientare profesională. 

Recomand copiilor de azi să încerce. Recomand pentru că ar înțelege și alt sens al telefonului mobil. Ne putem juca pe el, dar îl putem folosi și în lucruri cu adevărat utile pentru noi și ceilalți.

De exemplu, eu, azi, în redacția Buzz, am pe lângă calitatea de redactor, și pe cea de DTP (Desktop Publishing), adică mă ocup cu realizarea machetelor pentru afișe, pliante etc, ceea ce îmi stimulează extraordinar de mult creativitatea și imaginația. 

Ioana Stoiciuc - 17 ani

Cum poți susține Buzz?

Cum au ajuns reporterii Buzz la povestea Irinei Burnaia?

Femeia aviator, una dintre primele, care a survolat muntii Carpați.  Irina Burnaia a sacrificat totul pentru pasiunea ei pentru aviaţie, dar şi pentru ţară. În timpul celui de al doilea Război Mondial, a fost comandanta „Escadrilei Bugului” (Escadrila Basarabiei din 1943), o formație de avioane poștale și de legătură, folosite și drept școală de pilotaj. După război, a fost nevoită să emigreze, ca mulţi alţi eroi şi patrioţi români. O mutare inspirată, întrucât avea să fie condamnată în contumacie la 20 de ani de muncă silnică (pentru că ar fi transportat în ţară bunuri ale statului sovietic). Spre sfârşitul vieţii s-a stabilit în Elveţia. În 1988, a publicat acolo cartea „Commandante d’escadrille”, cu amintiri de pe front.

 Tânărul brașovean Dragoș Popica a construit macheta avionului IAR22, aparatul de zbor ce a aparținut Irinei Burnaia și de aici povestea unui reportaj care a lăsat pe canalul de Youtube Televiziunea adolescenților multe reacții plăcute. Îl poți urmări aici

Concurs de eseu pentru elevi. Tema: veteranii
O deputată din Botoșani a lansat un concursde eseuri pentru elevii din gimnaziu. Intitulat  „Eroul de lângă mine”, concursul se va desfășura în perioada 29 martie – 25 mai 2023.…
Read more...
Întâlnire unică pentru olimpicii la fizică din Vaslui
Elevii de la un liceu din Vaslui au avut ocazia de a se întâlni cu un emerit profesor de fizică, stabilit, acum, în Israel. Cu origini în Vaslui, Eliezer Rabinovici…
Read more...
Spectacol de teatru în costume eco la Vorona
Copiii de la Vorona demonstrează pe zi ce trece că sunt talentați. Chiar astăzi, la Liceul Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt”, a avut loc un spectacol de teatru intitulat…
Read more...
Experiență de reporter. Află ce ți-am pregătit pentru “Jurnalul copiilor”!
Am fost pe teren pentru două știri care vor fi difuzate la Jurnalul copiilor. Lucrul acesta m-a făcut să-mi dau seama că îmi place să fiu reporter. Ce am făcut…