joi, 25 mai 2023

săptămâna Buzz 15 22 mai 2023

Săptămâna Buzz - 15.05. - 22.05.2023

Cu grevă și fără grevă....

Consider că profesorii au dreptul de a-și exercita dreptul la grevă întrucât sunt într-adevăr remunerați cu salarii mici. De exemplu, salariul unui profesor debutant se situează în jurul valorii de 2.500-3.000 de lei pe lună, ceea ce nu este suficient. Dar, aceasta este prima grevă generală declanșată la finalul anului școlar, iar situația actuală aduce atât avantaje, cât și dezavantaje.

Din punct de vedere al profesorilor, această grevă este o strategie eficientă deoarece autoritățile vor simți o presiune mai mare de a mări salariile, având în vedere că trebuie încheiate mediile elevilor și că examenele se apropie. Cu toate acestea, din perspectiva elevilor, această grevă este în principal dezavantajoasă, în special pentru cei din clasele a XII-a și a VIII-a care ar fi dorit să se pregătească temeinic pentru examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională, fără această pauză bruscă.

De obicei clasele terminale, înainte de examene, lucrează modele de bac sau pun întrebări profesorilor legate de admiteri și examene, iar lipsa lor este în dezavantaj. Cu toate acestea, pentru un elev dedicat, care își dorește să obțină rezultate bune la examene, poate învăța independent în această perioadă, iar în opinia mea, greva generală nu va avea un impact atât de puternic pentru elevi dacă se încheie înainte de examene.

Noi, elevii, suntem mai ales nefericiți pentru faptul că există șanse ca anul să fie înghețat, această informație este probabil cel mai mare șoc pentru noi, mai ales că nu avem nici o vină în situația salariilor.

Noi, elevii, la fel ca profesorii, dorim să fie mai multe investiții în învățământ, ținând cont că 7 din 10 elevi ajung să fie analfabeți funcționali - asta arată că sistemul actual nu este unul de calitate. Profesorii doresc salarii mai mari, noi dorim o dotare și o structură  decentă a școlii. Nu vom avea viitor fără școală, dar și școala trebuie să ofere mai mult decât o face în prezent. Mai puțină superficialitate când vine vorba de investițiile în învățământ nu ar strica. 

Cu mai multă dedicare și importanță acordate învățământului nici profesorii nu s-ar mai plânge de salarii mici, noi, elevii, nu am mai fi atât de dezorientați la finalul celor 12 clase de școală, pentru că am învăța cu adevărat ce ne trebuie în viață. Da, asta trebuie să ofere școală. Să-l ajute pe elev să înțeleagă ce are de făcut mai departe după ce o ia singur din loc... Știe vreunul din ei asta acum? Probabil, puțini. Cei care au mai făcut și altele pe lângă școală...

Ioana Stoiciuc - 17 ani

 

 

 

Fotografia lunii decembrie. Autor: Mădălina Mihai (15 ani)
Cum poți susține Buzz?

Cele mai urmărite materiale video pe canalul nostru de Youtube, în ultimele două săptămâni:

  • Remix Junior. Un nou reportaj muzical realizat de jurnalistul Doru Ionescu împreună cu reporterii Buzz. Am fost la Iași când trupa Om la lună era în turneu la Iași pentru un interviu cu băieții. Am fost impresionați de bunul lor simț, de bucuria de a cânta. Am văzut o trupă faină, una despre care se spune că e aplecată spre poezie. Poți urmări reportajul aici! Materialul a fost difuzat sâmbătă, 20 mai, ora 19.00, pe TVR3. 
  •  Emisiunea „Fapte-n ARTE” din luna mai este pe Youtube. Ilinca Oroșanu a stat de vorbă cu un tânăr olimpic la istorie de la care a aflat printre altele cât de greu este să învețe atâtea date.  Nu lipsește rubrica lui Andy Ciotir, „Istorii botoșănene”. Avem și rubrici mai noi. Sara Iacob ne propune „Ceașca de cultură”, iar Alessia Pavăl - „Recomand o carte”. Aici puteți urmări emisiunea. 
  • Andrei Maxim, acreditat la FC Botoșani, a stat de vorbă cu antrenorul Flavius Stoican. Puteți urmări interviul aici. 
  • Ana Cioată (14 ani), corespondentul Buzz la Vaslui, debutează, ca redactor, cu un super reportaj muzical realizat împreună cu editorul video, Mădălina Mihai - 15 ani. Materialul este dedicat compozitorului vasluian, Claudiu Bulete, prin studioul căruia au trecut de-a lungul timpului copii care azi sunt vedete. Despre toți vorbim în reportaj. Îl poți urmări aici. 

 

Divizia Oamenilor Tineri la Botoșani. Vezi cine conduce noua organizație!
Asociația Simbio condusă de elevul MIhnea Lăcătușu nu mai există. În locul ei, tânărul înființat un nou ong care  se numește D.O.T. D.O.T este prescurtarea de la Divizia Oamenilor Tineri.…
Citește mai mult
Victorie clară a FC Botoșani cu CS Mioveni
FC Botoșani a încheiat ultimul meci din play-out-ul Superligii României – sezonul 2022-2023, cu o victorie clară, cu scorul de 5-1 împotriva celor de la CS Mioveni. FC Botoșani a…
Citește mai mult
Expoziție retrospectivă la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”
Într-un comunicat de presă de la Muzeul Judeţean Botoşani, instituția găzduieşte, în perioada 21 mai – 13 iunie 2023, în spaţiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchian” Botoşani, expoziţia retrospectivă ,,Teodor…
Citește mai mult
O nouă ediție al atelierului de creație „Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”
Potrivit unui comunicat de presă de la Muzeul Județean Botoșani, secția de Artă Plastică – Etnografie, în colaborare cu Liceul Tehnologic Bucecea, organizează atelierele de creație intitulate „Simbol și meșteșug…
Citește mai mult
facebook  youtube  soundcloud  instagram 

luni, 15 mai 2023

Săptămâna Buzz 8-15 mai 2023

Săptămâna Buzz - 8.05. - 15.05.2023

Corespondent Buzz

Corespondentul Buzz la Galați, Maria Cristescu Gârz, a fost prezentă, în weekendul ce a trecut, la festivalul internațional „George Grigoriu” de la Brăila. Maria este din Galați face parte din redacția Buzz de doi ani și în tot acest timp a fost prezentă la festivalul brăilean, în calitatea ei de corespondent.

Calitatea de mic reporter, singur pe teren, este cu atât mai intensă, spre deosebire de colegii care au parte de îndrumare atunci când aleargă cu microfonul în mână după un interviu.

Maria a fost în culise, a stat de vorbă cu concurenții, cu vedetele ediției (Corina Chiriac, Alina Eremia, Ștefan Bănică), și-a revăzut prietenii (Octavian Ursulescu și Alexandra Velniciuc - foto -  cei doi au prezentat festivalul), a alergat de colo-colo pentru a înțelege cum se derulează lucrurile. Și totul, pe cont propriu, cu îndumare de la distanță, via What's app. 

Sigur că uneori, copil fiind, reporter chiar, îți dorești să adaugi în palmaresul interviurilor tale discuții cu cât mai multe vedete. Afli la fața locului că celebritățile astea sunt și ele oameni, au și ele toane, stări, sentimente fel de fel... O altă lecție, iată! Dar să promiți, ca artist, că oferi un interviu și la final, să refuzi copilul sau să-l dai fără o atenție dedicată lui, e o formă de a înțelege viața pentru micul reporter.

Lecție este și experiența de a trăi bucuria festivalului în culise, documentarea despre artiștii prezenți, despre compozitorul în memoria căruia evenimentul este dedicat (George Grigoriu - n.n), întâlnirea cu oamenii muzicii românești, cum lecție este apropierea copilului de lucruri care nu sunt tocmai trendul generației lui, lucruri care reprezintă, în fond, piese din ceea ce mai târziu sau chiar acum, reprezintă universul lui cultural. 

Asta înseamnă să fii reporter- corespondent Buzz. Ana Cioată este corespondent Buzz la Vaslui și nu are un an de când este în redacție. Astăzi, scrie știri din județul ei pe siteul nostru și se bucură deja de primul ei reportaj despre unul dintre compozitorii muzicii românești destinate copiilor din județul ei. Un material editat video în totalitate de colega de redacție, Mădălina Mihai de 15 ani. 

Proiectul „Corespondent Buzz” s-a născut în ideea de a descoperi copii și tineri dornici să înțeleagă viața mai mult decât ceea cea oferă ea în limitele generației pe care o reprezintă ei. Prin copiii din țară Buzz devine un proiect național. 

Ioana Matfeev

Cum poți susține Buzz?

Când te lași furat de subiect...

Ca mic reporter descopăr oameni care mă fascinează. Efectiv, simt cum mi se deschide al treilea ochi și văd lucrurile altfel, dintr-o altă perspectivă. Noi, la Buzz, îi apreciem și căutăm pe toți artiștii locali care spun atât de mult printr-o pictură, printr-un cântec, printr-o idee. Și câți rămân nedescoperiți, pentru că stau de multe ori pitiți în atelierele lor mici și plin de toate cele care îi ajută să-și desăvârșească arta.  

 Sâmbătă am cunoscut-o pe Ana Maria Micu, o artistă devotată pasiunii ei. Un artist în adevăratul sens al cuvântului și o să vă dați seama de asta din reportajul pe care îl pregătim. Interviul a fost realizat de colega mea de redacție, Maria Doncilă, iar eu am filmat. Tot eu vreau să mă ocup de montajul materialului pentru că este absolut fascinant tot ce am văzut colo.

 Filmând, am realizat cât de sinceră, modestă și pricepută este în domeniul ei. Cuibul  de creație este propriul ei apartament. Acolo, are expuse câteva desene de dimensiunea unui perete. Pe lângă conceptul efectiv de pictură, Ana Maria ne-a arătat cum face ea animații pe pictură. Spectaculos! Am vorbit și despre expozițiile din țară și străinătate pe care le-a avut, despre traseul de artistă... Toate într-o viitoare ediție a emisiunii „Buzz Vip”, dar și în ziar. 

Mădălina Mihai - 15 ani

 

Pe Youtube vă invităm să urmăriți:

 

  • Reportajul dedicat compozitorului vasluian, Claudiu Bulete, grație interviului realizat de Ana Cioată. Aici

  • Jurnalul copiilor cu altfel de știri, dar și impresii ale copiilor despre evenimentele la care iau parte aici

Foarte curând veți putea urmări pe canalul nostru de Youtube și un interviu cu antrenorul FC Botoșani, Flavius Stoican, în exclusivitate acordat reporterului Andrei Maxim.

 

Festivalul Internațional de muzică ușoară „George Grigoriu”, în derulare, la Brăila. Corespondentul Buzz la Galați ne aduce noutăți!
Vineri, la Brăila, a început a 18-a ediție a festivalului Internațional de muzică ușoară „George Grigoriu”. În prima seara au cântat 11 concurenți, fiecare dorind să arate că merită trofeul…
Read more...
Fotbal la liceul Pedagogic. Echipa de băieți din Vorona a câștigat!
Astăzi, 13 mai 2023, a avut loc competiția, ,Sportul ne unește” , unde au participat și elevii Liceului Tehnologic ,,Ștefan cel Mare si Sfânt ” din Vorona. Competiția a avut…
Read more...
Festivalul Lyceum și-a desemnat câștigătorii. Trofeul a ajuns la Atelierul de teatru!
Festivalul Lyceum, ajuns anul acesta la cea de-a 25-a ediție, a fost câștigat de trupa Atelierul de teatru cu piesa „Antisocial”. Festivitatea de premiere a avut loc, pe data de…
Read more...
Expoziție găzduită de Muzeul Județean Botoșani
Conform unui comunicat de presă oferit de  Muzeul Județean Botoșani, Secția Artă Plastică și Etnografie a muzeului găzduiește în spațiul Colecției de Artă, din Piața Revoluției nr. 12, în perioada…
Read more...
facebook  youtube  soundcloud  instagram 

marți, 2 mai 2023

săptămâna Buzz 24 aprilie-1 Mai 2023

Săptămâna Buzz - 24.04. - 01.05.2023

Tu ce alegi să faci de 1 mai?

Cred că putem fi cu toții de acord că zilele libere sunt mereu așteptate cu nerăbdare. 1 mai, de pildă, este una dintre cele mai populare sărbători ale românilor și nu numai. De-a lungul timpului am auzit diverse variante de petrecere a timpului în această zi liberă. Unii o petrec la mare, alții organizează ieșiri în natură, la grătare, iar alții folosesc această zi pentru a-și pune la punct planuri pe care doreau să le realizeze de mult.

De mică mi-am pus întrebarea: „De Ziua Muncii, oamenii nu ar trebui să muncească?”. Aceeași situație am întâlnit-o și de Ziua Educației, când noi, elevii, nu mergem la școală. Poate din acest motiv mă încadrez în categoria oamenilor care nu sărbătoresc, în mod special, ziua de 1 mai.

Consider că această zi este despre a face ce-ți place, iar, dacă îți place munca pe care o faci, nu este nimic greșit în a munci în această zi. Ce bine ar fi ca fiecare om să aibă o meserie care să îi facă plăcere, nu? Din păcate, acest lucru nu este posibil peste tot. Și e trist. E trist să te trezești în fiecare dimineață cu gândul că ești nevoit să faci ceva ce nu-ți place, doar pentru a-ți asigura traiul.

Personal, îmi place să petrec ziua de 1 mai împreună cu familia sau cu prietenii. Contează mult oamenii care te înconjoară, nu locul în care mergi. Dacă marea te face fericit, mergi la mare. Dacă natura te face fericit, fă o plimbare în pădure sau o ieșire la iarbă- verde. Dacă îți place să muncești, muncește, numai să o faci cu dăruire.

Concluzia este că, indiferent de modul în care ceilalți aleg să sărbătorească această zi, trebuie să alegem varianta care ne ajută, care ne place, care ne dezvoltă. 

Ioana Ivaș - 14 ani

Fotografia lunii decembrie. Autor: Mădălina Mihai (15 ani)

Eveniment unic la Colegiul „A.T. Laurian”. Elevii școlii și nu numai, pasionați de șah au avut ocazia să joace sportul minții cu un maestru la șah. Mircea Sergiu Lupu este maestru în șah și a acceptat cu bucurie simultanul propus la școala amintită. Un reportaj la temă, în curând.

Cum poți susține Buzz?

 Hainele de brand. Moft sau necesitate?

O întrebare cu care toată lumea se confruntă. Porți haine de brand sau nu? Care este motivul pentru care o faci și cu ce te diferențiezi de ceilalți pentru că ai eticheta pe umăr?

Chiar dacă  un nume mare, asta nu înseamnă ca sunt și  de calitate. Poate, în unele cazuri, materialul folosit pentru blugul cumpărat sau rochia de plajă este mult mai bun decât altele. Brandul nu-ți asigură ieea că ai și o haină de calitate.

Mai sunt cazuri când aceste haine de firmă nu sunt chiar ceea ce trebuie. Îmi cumparasem o pereche de blugi de la o firmă foarte populară printre tinerii de azi. Era o pereche de blugi flared, puțin largi jos, așa ca am mers să îi refac.

Schimbându-și cusătura, după două purtări, au început să se rupă. Mi s-a părut foarte ciudat pentru o firma atât populară. Am comparat o pereche asemanatoare găsită la alt magazin, care nu era la fel de cunoscut, iar diferentele erau destul de vizibile. Material diferit, dar rezistenta mai bună.

Hainele și accesoriile de brand le poate reproduce oricine, de aceea de multe ori putem vedea produse asemanatoare unor branduri mari în magazine fără pretenția unor nume cu greutate.

Oricum, haina o porți ca să te simți bine și contează să stea pe tine cum trebuie și nu să faci tot ce e posibil ca să fii în trendul găștii. 

Denisa Franț - 14 ani

Sinceritate muzicală: DORA GAITANOVICI. Premiera emisiunii: duminică, 30 aprilie, ora 13.30
Dora Gaitanovici a susținut, pe data de 11 martie, la Grand Irish Pub un concert de excepție. Evenimentul a avut loc cu ocazia celor 12 ani de Buzz, artista fiind…
Read more...
Zi de meci – Petrolul Ploiești vs. FC Botoșani
FC Botoșani va juca, pe data de 29 aprilie 2023, de la ora 17 cu echipa Petrolul Ploiești, pe stadionul „Ilie Oană”. Va fi un meci dificil, dar câștigarea celor…
Read more...
Comunicat de presă – „Laboratorul curiozității”
Muzeul de Științele Naturii Dorohoi și Eventera  vă invită, în perioada 2-12 mai 2023, în „Laboratorul curiozității”. Evenimentul este adresat copiilor cu vârste între 5 și 14 ani și își…
Read more...
Comunicat de presă – expoziția „Cultura Cucuteni: de la artefact la artă”
Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie organizează expoziția „Cultura Cucuteni: de la artefact la artă”, în cadrul căreia vor fi etalate numeroase piese de remarcabilă valoare arheologică din colecțiile Muzeului Județean…
Read more...

Poți urmări pe YouTube: 

  • A apărut emisiunea dedicată artistei DORA GAITANOVICI - invitata reporterilor Buzz, cu ocazia celor 12 ani de Buzz. O voce UNICĂ, un om cu mult bun simț, o bucurie de fată. Poți urmări emisiunea „Remix” aici. 

Nu uita să dai mai departe linkul pentru a asculta și alți prieteni produsele noastre!

 

facebook  youtube  soundcloud  instagram