joi, 6 ianuarie 2011

ActiveWatch îl apostrofează pe ministrul Igaș pentru abuzurile poliției la adresa jurnaliștilor

ActiveWatch îl apostrofează pe ministrul Igaș pentru abuzurile poliției la adresa jurnaliștilor: "

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei îi cere, printr-o scrisoare deschisă, ministrului Administrației și Internelor, Constantin Traian Igaș, să ia măsuri cu privire la acțiunile abuzive ale polițiștilor în raport cu drepturile fundamentale la liberă exprimare şi acces la informaţii de interes public.

Organizația îi solicită ministrului să acţioneze “ferm şi suficient de vizibil pentru a le transmite tuturor angajaţilor din instituţiile subordonate că epoca brutelor care tratează cetăţenii cu aroganţa celor care pot lovi, fără să dea socoteală, a apus”.

Scrisoarea ActiveWatch vine la o săptămână după ce un jurnalist Antena 3 din Reșița a fost agresat de mascații de la Poliția de Frontieră pentru că filma o descindere violentă a acestora într-o locuință. Potrivit martorilor, agresorii i-au distrus camera de filmat, l-au pus la pământ și l-au amenințat cu pistolul la tâmplă.

Organizația condusă de Mircea Toma (foto) îi atrage atenția lui Constantin Traian Igaș că abuzurile subordonaților din Ministerul Administrației și Internelor au fost incluse în raportul anual privind libertatea de exprimare în România pe care ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei îl va publica în curând.

“Raportul nostru este una dintre sursele folosite de alte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale pentru a acorda României calificative privind libertatea presei ori nivelul democraţiei din ţara noastră.”, se arată în scrisoarea deschisă.

Cererile ActiveWatch la adresa ministrului Administației și Internelor

“Vă rugăm, în consecinţă, să consideraţi acest mesaj ca o solicitare din partea unor cetăţeni care ar dori să nu le fie ruşine de ţara lor. Ceea ce aşteptăm din partea dumneavoastră este:

  • să acţionaţi ferm şi suficient de vizibil pentru a le transmite tuturor angajaţilor din instituţiile subordonate că epoca brutelor care tratează cetăţenii cu aroganţa celor care pot lovi, fără să dea socoteală, a apus. Toţi avem obligaţii şi drepturi egale faţă de lege;
  • să asigurați sancționarea abuzurilor comise de unii oameni ai legii în relația cu cetățenii (și, implicit, cu jurnaliștii);
  • să îi somaţi pe subordonaţii dumneavoastră să respecte şi să asigure accesul jurnaliştilor la informaţiile de interes public, cel puţin la nivelul recomandărilor cuprinse în Ghidul Relaţiilor Poliţie – Mass Media;
  • să aveţi un an bun, de care să nu vă mai fie ruşine.

Scrisoarea conține și o anexă care ilustrează comportamentul “abuziv, iresponsabil și/sau exagerat al unor polițiști în relația cu jurnaliștii și cu alți cetățeni”:

  • În luna august, bloggerul și jurnalistul freelancer Mihai Șerban a fost lovit de un om al legii în timp ce filma cu telefonul mobil o mașină de Poliție staționată pe banda a doua a carosabilului, în miez de noapte, fără a avea în funcțiune semnalele luminoase. Bloggerul a fost apoi amendat pentru că a traversat neregulamentar în timp ce filma. Incidentul nu este singular, întrucât pe Internet au fost postate, în decursul anului trecut, mai multe situații în care simpli cetățeni au fost legitimați și/sau conduși la secție doar pentru că își exercitau dreptul de a filma/ fotografia polițiști.
  • Tot în această perioadă, un realizator de programe de la Radio Nord Est FM, din Iași, a fost amendat cu suma de 200 de lei pentru că le-a spus prietenilor săi un banc cu polițiști, în spațiul public. Polițiștii i-au întocmit tânărului proces verbal pe motiv că „a adresat expresii jignitoare la adresa acestora (bancuri cu poliţişti) de natură să lezeze demnitatea şi onoarea lor şi a instituţiei pe care o reprezintă”.
  • În luna octombrie, un jurnalist sucevean a fost agresat în prezența unui polițist care nu a intervenit în aplanarea conflictului. Inițial, polițistul a încercat să descurajeze ziaristul să filmeze perimetrul unde tocmai avusese loc un accident rutier si i s-a adresat zeflemitor: „Paparazzi, hai lasă-ne frate… dă-i drumul de aici”. Încurajat de atitudinea acestuia, un apropiat al celui care provocase accidentul l-a lovit peste față pe reporter, sub privirile aceluiași polițist, care a asistat pasiv. Jurnalistul i-a solicitat agentului să intervină și să-l legitimeze pe agresor, însă a fost refuzat, ceea ce a determinat ca amenințările și injuriile la adresa lui să continue.
  • În noiembrie, mascați de la trupele speciale IPJ și procurori DIICOT au descins în forță la domiciliul unui elev de 18 ani din județul Timiș, au pus cu faţa la podea membri ai familiei acestuia, l-au reţinut pe tânăr, l-au audiat timp de mai multe ore și au confiscat hardul de la calculatorul acestuia. Elevul Gabriel Morărașu spărsese site-ul Inspectoratului Școlar Județean pentru a posta mesaje injurioase la adresa unor politicieni. Considerăm că gestul său nu justifică reacția disproporționată a autorităților.
"

Niciun comentariu: