duminică, 23 ianuarie 2011

Ce nu ştiai despre DEX

Ce nu ştiai despre DEX: "

Am crescut crezând că “teleenciclopedie” este cel mai lung cuvânt din DEX. Am aflat apoi că există cuvinte mai lungi. Dar care este totuşi cel mai lung cuvânt din DEX?

Prin secolul al XIX-lea, când îşi puneau costumul cel bun şi plecau la o nuntă, bărbaţii nu uitau să asorteze un gâtlegău. Un ce? Da, oricât de urât ar suna, înainte să împrumutăm din franceză cuvântul “cravata”, foloseam “gâtlegău”. Mult mai explicit: ceva ce se leagă la gât. Dar acum şi vremea francezei pare să fi trecut, iar DEX-ul s-a împrietenit mai tare cu vecinii francezilor de peste Canal. De la cine mai importăm cuvinte şi cum le adaptăm limbii?

Cine este creatrorul dexonline.ro?

Avem cu toţii un DEX acasă, dar, până scoatem cartea groasă din bibiliotecă şi căutăm un cuvânt care ne dă bătăi de cap, dexonline.ro ne dă deja răspunsul. Creatorul DEX-ului de pe internet, un informatician şcolit la Politehnică şi apoi prin State, ne spune cine e şi cum a reuşit ca dicţionarul său să fie de vreo două ori mai mare decât cel scos de specialiştii de la “Iorgu Iordan”.

Culmea, şi o carte ca DEX-ul are erori. Da, există cuvinte care nu sunt definite în dicţionar, dar apar în explicaţia altor cuvinte din acelaşi dicţionar. Care sunt aceste cuvinte şi cine a descoperit aceste erori aparent de neobservat?

Sunt cuvinte de care ne ferim fără un motiv. Spre exemplu, câţi dintre voi i-aţi spune prietenului/prietenei, atunci când vedeţi că sunteţi minţit/minţită în faţă, că este futil să mai inventeze scuze. Sau, într-un magazin de piese, aţi avea curajul să cereţi o pulie? Care sunt cuvintele care nu sunt ce par a fi? Încercăm să completăm lista cu ajutorul vostru.


  • În această săptămână, verticalnews.ro te invită să descoperi partea spectaculoasă a cuvintelor (mai sus am enumerat doar câteva dintre temele ce vor fi dezbătute) şi câţiva oameni care au făcut lucruri frumoase pentru limba română. Vă invităm să aduceţi completări articolelor noastre deoarece, la sfârşitul campaniei, vom scrie despre curiozităţile pe care le-am descoperit cu ajutorul vostru.


Dan Micu

"

Niciun comentariu: