miercuri, 26 ianuarie 2011

România şi megalomania. Cine e cel mai tare din parcare

România şi megalomania. Cine e cel mai tare din parcare: "

foto: Sun Plaza

În ultima vreme, aflăm din presă că am ajuns să plătim cele mai multe taxe, că avem cea mai scumpă mână de lucru pe kilometru de autostradă, că ne cumpărăm cele mai scumpe mașini, haine, alimente etc. Ne înfuriem auzind aceste veşti, însă realitatea este că ne place să fim cei mai cei în mai toate acțiunile întreprinse.

Multă lume l-a acuzat pe Ceaușescu de grandomanie, ce-i drept cum altfel se poate numi visul său măreț de a construi cea mai mare clădire administrativă din Europa, a doua din lume după Pentagon, sau un bulevard asemănător Champs Elysees. Însă noi , ca urmași ai lui Ceaușescu i-am continuat planurile megalomanice și la 20 de ani după Revoluție.

Verticalnews pune împreună cele mai tari lucruri din parcarea noastră.

Cel mai mare mall din Europa de Est

Hai să ne aducem aminte: anul 2004, deschiderea mallului Plaza România. Cei de la Anchor Grup anunțau, cu surle și trâmbițe, deschiderea celui mai mare mall din Europa de Est. Și dacă tot era cel mai mare, și-a făcut apariția și Zara, un motiv în plus să fie ales acest centru comercial. Anii au trecut, și s-a deschis Afi Palace, redenumit Mega Fun, care și acesta s-a autoproclamat cel mai mare mall din Europa de Est. Înghesuială mare în 2009 la inaugurarea cu pricina, însă nici acest centru comercial nu și-a menținut, prea multe luni, supremația.

La mai puțin de un an, în 2010, s-a deschis Sun Plaza, cel mai mare mall din România și, bineînţeles, din Europa de Est dacă tot e mai tare decât Afi Cotroceni. Ca și la restul inaugurărilor, oamenii s-au călcat pe picioare să pășească în cel mai “tare paradis” al shoppingului. Nicio problemă, zilele Sun Plaza sunt numărate, dacă ținem cont de faptul că în iunie 2010 a început construcția la centrul comercial Colloseum, viitor cel mai mare mall. Cum de unde? Din România şi, bineînţeles, din Europa de Est.

Minunății de Cartea Recordurilor


foto: adplayers.ro

Am zice că avem o pasiune pentru shopping și tocmai de aceea ne lăudăm cu cele mai mari locuri, însă în ultimii trei ani ne place să avem cele mai mari lucruri, brevetate. Spre exemplu, în 2007, Millennium Bank a construit pentru români cel mai mare brad de Crăciun din Europa (76 de metri). Probabil, vi-l amintiți pentru că era amplasat în Piața Unirii, și lumea s-a înghesuit acolo ca la pomul lăudat. Tot în spiritul Crăciunului ne-am înscris în Cartea Recordurilor pentru cei mai mulți Moși Crăciuni, cel mai mare cârnat (392 de metri), cea mai mare pizza din lume. Mulţumim, domnule primar general Sorin Oprescu, reputat medic, profesor, doctor.

Un alt proiect megalomanic aparține fraților Negoiță, care au construit în 2008, cel mai mare hotel din Europa (1.459 de camere). Turiștii au dat năvală să ocupe camerele hotelului Rin, amplasat într-o zonă cu vad mare (pentru bișnițari nu businessmen) a Bucureștiului, astfel încât familia Negoiță l-a înjumătățit în 2010. Au păstrat jumătate din camere pentru hotel, restul fiind transformate în apartamente rezidențiale, o premieră de asemenea, pe piața de profil. De unde? Din România şi, bineînţeles, din Europa de Est.

Tot în România, se află și cea mai mare cafenea Hard Rock a lanțului din Europa, având 300 de locuri în interior și 200 pe terasă.

Şi multe alte “megalomanii” pe care vă invit să le amintiţi aici.

Maria Dumitran

"

Niciun comentariu: