Pustiul din Pipera, când corporatiștii sting lumina: "
Nu știu câți dintre voi ați avut curiozitatea să faceţi o vizită noaptea în Pipera, după orele 22.00. Este un tablou cu totul diferit față de restul zilei. Toată siguranța dispare odată ce corporatiștii și-au părăsit birourile. Liniștea apăsătoare, iluminatul slab, lipsa magazinelor, a blocurilor creează senzația unui film de groază.
La capătul tramvaiului 16, departe de ochii celor care traversează bulevardul Dimitrie Pompeiu sunt câteva blocuri de locuințe, uitate de avântul imobiliar care a cuprins zona în anii trecuţi. Pentru oamenii care locuiesc acolo, transformarea ariei în care locuiesc în zonă de afaceri nu le-a adus cine știe ce avantaje. Tot comerțul din zonă dispare odată cu lăsatul serii, dacă nu chiar mai devreme, iar în weekend este aproape inexistent. Ce-i drept, la final de săptămână, și mașinile ocolesc zona.
Stânga-dreapta împrejur
Cea mai apropiată farmacie este în zona Șoseaua Nordului colț cu Șoseaua Pipera, distanță parcursă pe jos pentru cei fără mașină. Cel mai apropiat supermarket este Mega Image-ul de pe Șoseaua Pipera- Tunari (transport mașină proprie sau microbuz) sau Billa și Kaufland în Floreasca. Există și varianta supermarketurilor de la Doamna Ghica. Cât despre piață, locuitorii din Pipera pot merge fie la Băneasa, fie în Floreasca, sau chiar Obor. Cea abia inaugurată de primarul Onțanu este scumpă, mică și cu o gamă limitată de produse.
Nu există spațiu verde, părculețul pentru copii este amplasat între două șine de tramvai, iar noroiul este la el acasă. Mai mult, proximitatea cu fabrica de țigări a companiei JTI face ca aerul să fie îmbâcsit cu aromă de tutun.
În acest decor vor răsări curând blocuri de locuințe, zgârie nori printre clădirile de birouri. Pe Fabrica de Glucoză, se lucrează de zor la proiectul Upground, construit pe o suprafață de 16.000 de metri pătrați. Vor fi două clădiri de apartamente (3S+P+16E) , cu spații comerciale și de relaxare, 2.000 de locuri de parcare și 600 de apartamente. Cel puțin așa sună descrierea proiectului.
Mai jos, lângă Muzeul Aviației, ministrul dezvoltării regionale și turismului, Elena Udrea, promite ANL-uri, mai precis 1.500 de apartamente. Proiectul este derulat în parteneriat cu primăria sectorului 2 și Ministerul Apărării Naționale, și ar trebui să înceapă în această primăvară.
Defense, inspirația pentru Pipera
Dacă București este numit Micul Paris, și Pipera se dorește a fi numită Micul Defense. Cei care ați ajuns prin Paris și ați avut curiozitatea să vedeți cum arată o zonă de business în adevăratul sens al cuvântului, cu siguranță ați trecut prin faimosul cartier, un loc unde multe multinaționale se întrec în clădiri impresionante. Sunt aproximativ 600.000 de metri pătrați de birouri, construiți pe 3 milioane de metri pătrați. Pentru angajat, amplasamentul Defense nu reprezintă un dezavantaj pentru că este ușor accesibil, fie cu RER (1 linie), metrou (1 linie), tramvai (1 linie). Cartierul are gară pentru trenurile de periferie, vreo opt linii de autobuz și acces direct la linia de centură, iar toate acestea au fost construite în centrul Defense-ului. Acolo nu se mănâncă la cantine, ci la mallul care este construit pentru a deservi zona. Ca orice centru comercial, are la dispoziția angajaților magazine, supermarketuri, zonă de food&bar, locuri amenajate cu băncuțe în interiorul mallului pentru angajații care vin cu mâncare la pachet.
Cartierul se întinde pe 160.000 de hectare și este divizat din 2010 în patru mari artere. În 2009, cartierul găzduia 180.000 de angajați și doar 20.000 de localnici.
În timp ce Defense este un muzeu în aer liber, vizitat de o multitudine de turiști veniți la Paris, Pipera este o copie mai mult decât palidă a cartierului francez, pe care doar cei nevoiți să o traverseze îi calcă asfaltul.
Viaţa de corporatist
Zona din nordul Bucureştiului s-a schimbat la faţă după ce mai multe companii mari şi-au stabilit aici cartierul general. Pentru foarte mulți, mai ales pentru cei care privesc din afară, această dezvoltare a unei zone de business în nordul Capitalei reprezintă un plus. Apropierea de aeroporturi, hoteluri confortabile ieftine, metrou, ieșirea la DN1, dar și multe altele pot reprezenta reale avantaje. Pentru cei care lucrează însă în această zonă, lucrurile nu sunt chiar așa. Verticalnews a identificat câteva dintre avantajele şi dezavantajele unui job în Pipera.
Lucrul într-o multinațională s-a impus ca o garanție a jobului, a competivității, dar și a reprezentării pe scara socială. Până și la contractarea creditelor, angajatul la o multinațională are un scoring mai bun. Însă, există și dezavantaje, iar unul dintre acestea este transformarea individului într-un robot: muncește zilnic de la 9 la 18.00, musai cu pauză de masă de-o oră, timp în care îngurgitează mâncare gătită la cantinele din împrejurul companiei. Vezi cine sunt corporatiştii şi cât cîştigă ei, dar şi ce îi enervează.
În pauza de masă, corporatiştii nu au prea multe variante. În urmă cu câțiva ani, conceptul de ”împinge tava” aproape că dispăruse în București, însă tot multinaționalele au fost cele care l-au reînviat. Cantinele precum cea de la HP, Expres, Connect, cea din clădirea Orange şi altele au fost primite bine de către angajații multinaționalelor dornici de-o masă caldă. Verticalnews a stat de vorbă cu câțiva șefi de cantine, iar răspunsurile acestora nu sunt foarte diferite.
Maria Dumitran
"
sâmbătă, 15 ianuarie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu