sâmbătă, 26 februarie 2011

Decenţă judiciară în cazul ”Animalului” care l-a ucis în bătaie pe taximetrist

Decenţă judiciară în cazul ”Animalului” care l-a ucis în bătaie pe taximetrist: "

Săptămâna trecută, un incident grav petrecut ân Bucureşti, uciderea unui om în bătaie, a făcut rapid înconjurul României. Un tânăr de 22 de ani a bătut un taximetrist până când acesta şi-a dat ultima suflare. Imediat, stârnită de cruzimea incidentului, presa a început linşajul mediatic al agresorului. S-au făcut reportaje, interviuri cu taximetrişti înspăimântaţi, talk-showuri, iar o seamă de psihologi cunoscuţi s-au grăbit să-şi dea cu părerea. Nu au contat nici bunul simţ, nici raţiunea, nici decenţa în astfel de cazuri. „Animalul” trebuia arestat şi băgat după gratii cel puţin 15 ani, pedeapsa dată de jurnaliştii-inchizitori fiind pentru omor deosebit de grav.

Iată însă că după câteva zile, anchetatorii au scos la iveală înregistrarea video (o puteţi urmări în finalul articolului) a teribilului incident care demonstrează că ziariştii s-au cam pripit. Iată că lucrurile nu stau aşa. Avocaţii tânărului vor obţine zilele acestea încadrarea juridică, din omor deosebit de grav, în lovituri cauzatoare de moarte. Se va ţine cont de faptul că tânărul a fost provocat, taximetristul fiind şi cel care, în toiul disputei, şi-a lovit primul, cu pumnul în figură, rivalul. Cum tânărul a ripostat, între cei doi s-a iscat o bătaie în toată regula în urma căreia taximetristul a fost învins, el decedând din cauza loviturilor primite. Cel mai probabil, în faţa judecătorilor se va aminti, spre comparaţie, şi cazul lui Cosmin Răzvan Drăgan, un recidivist din Craiova care a ucis un pensionar, tot din bătaie, dar în alte condiţii, mult mai agravante.

Şi atunci, presa a prezentat tragedia cu aceeaşi patimă oarbă. Numai că justiţia i-a „acordat” lui Drăgan doar 6 ani de închisoare, deşi el şi-a ucis victima fără să fie deloc provocat, doar pentru că traversa prea încet!

De ce acest text?

Pentru că milităm ca presa şi, în general, societatea să dovedească decenţă în asemenea cazuri, să privească faptele cu maturitate şi înţelepciune, pentru că împreună cu acestea vine şi civilizaţia. Numai dacă revenim la civilizaţie şi bun-simţ vor dispărea provocările, bătăile şi ura care ne apasă tot mai greu. Şi astfel, nu o să mai ajungem să facem dintr-un fost sportiv, ucis într-o cârciumă de doi ţigani unguri, un erou naţional. Iar din taximetrişti, cei mai oropsiţi români.



Voi ce părere aveţi?

"

Niciun comentariu: