miercuri, 16 martie 2011

Decizia nr. 242 din 15.03.2011 - CNA

Decizia nr. 242 din 15.03.2011 - CNA: "Potrivit dispoziţiilor invocate:
“Art. 83 - Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.
Art. 94 - (1) În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri:
a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext; (...)”.
Membrii Consiliului au analizat spotul şi au constatat că acesta conţine o greşeală gramaticală, fapt confirmat şi de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al Rosetti” cu care CNA are un contract de consultanţă şi care prin adresa nr.3548/14.03.2011 şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la spotul monitorizat.
Astfel versul „pe drumul care voi porni” nu conţine prepoziţia “pe” varianta corectă din punct de vedere gramatical fiind “pe drumul pe care voi porni”."

Niciun comentariu: