sâmbătă, 2 aprilie 2011

Cum să faci bani de pe urma copiilor?

Cum să faci bani de pe urma copiilor?: "Cum să faci bani de pe urma copiilor?
Pe Pavel Stratan îl știm cu toții. Nu ne amintim decât o singură melodie de-a lui, și pe aceea pentru că repeta la nesfârșit că bea. Cum să nu reții așa ceva? A făcut ceva bani de pe urma melodiei, și-a vândut albumul care conținea cântecul cu pricina și nu a mai dovedit în muzică. Însă, moldoveanul, ca și românul, este inventiv. Ambițios din fire, Stratan și-a propulsat copilul pe scenă, speculând lipsa aceastei nișe în muzica românească, dar şi pentru că micuţa Cleopatra are talent. Și i-a ieșit, pentru că și de data aceasta a accentuat numele lui Ghiță, personaj de folclor de pe la noi. Cleopatra avea, la cei trei ani și ceva ai ei (momentul debutului), o voce extraordinară, nemaiîntâlnită în România, au spus mulţi. E de discutat aici. Avea însă bafta că tatăl ei s-a învârtit prin lumea muzicii și a scos-o în față pentru a-și continua standardul de viață cu care începuse să se obișnuiască. Copilul nu cânta, ci mai degrabă recita, însă prezența unei mogâldețe pe scenă îi asigura succesul. S-a văzut că nu avea nimic extraordinar întrucât a dispărut de pe scenă la fel de repede cum a apărut. ”Prioritatea ei este școala”, justifica Stratan acum câteva luni dispariția fetiței din muzică. Ce-i drept, la 7 ani, copilul nu ar mai vinde discuri recitând, deci ar fi trebuit să vedem acel talent promovat de tatăl său în urmă cu patru ani.

Dar nu-i nimic, dacă Cleopatra nu mai scoate bani, să vină Cezar! Pavel Stratan s-a reorientat, mutându-și atenția pe celălalt copil al său, un baiețel de nici doi ani.

N-am apucat să-l aud cântând, dar ”talentatul” copil nu pare mai înzestrat decât copilul de doi ani și jumătate al multor români. Poate doar mai curajos, dezinvolt, 'tupeist'. Stratan se laudă că băiatul recită cu har rugăciunea Tatăl Nostru. Este foarte frumos și laudativ pentru un copil, dar acest lucru nu-l face ieşit din comun. Însă, aceeași lipsă a unei nișe în muzica românească (poate există la ansamblurile și școlile populare, însă din păcate televiziunile și presa, în general, preiau doar materiale servite) îl va propulsa pe mezinul familiei Stratan curând. Cântărețul moldovean pregătește intrarea în scenă a micuțului.



Cu siguranță, ca și la Cleopatra Stratan, cântecul care-l va consacra și pe Cezar nu va fi adecvat anilor săi. Sora sa, cânta la o vârsta fragedă despre iubire (”Nimic nu-i bun de când mă gândesc la Ghiță/ Știu că și tu mă placi/ Spune, Ghiță, ce tu taci?/ Eu, te rog, nu mă-nerva/ Ghiță ce-i cu viața ta”), deloc potrivit pentru un copil abia ieșit din pampers.

Dacă vorbim de talent și de versuri potrivite fiecărei vârste în parte, să facem un efort de memorie, și să ne amintim de un copil celebru, care a făcut furori în întreaga lume în 1992, pe vremea când nu știam ce-i ăla internet. Este vorba despre Jordy care cânta despre cât de greu este să fii bebeluș (”Dur Dur d’etre bebe”). Cântecul este extrem de educativ și potrivit pentru cei patru ani pe care-i avea Jordy la vremea respectivă ” Je m'appelle Jordy/ J'ai quatre ans et je suis petit/ Dur dur d'être bébé, dur dur d'être bébé/ Viens ici, touche pas ça/ Reste assis, vaa pas là/ Fais comme çi, fais comme ça/ Patati et patata” (Sunt Jordy, am patru ani și sunt mic/ Este foarte greu! Vino aici! Nu atinge asta! Stai jos!Nu te duce acolo/ Fă așa și așa)."

Niciun comentariu: