duminică, 15 noiembrie 2009

Miss/Mister Boboc sau Miss/Mister “Tocilar” ?


Toamna este vedeta liceenilor, dat fiind faptul că faimoasele baluri organizate de colegiile din întreaga ţară oferă elevilor distracţie şi bună dispoziţie, cu toate că vacanţa a rămas doar un vis.
Dar, ştim cu toţii că organizarea mult aşteptatelor festivităţi provoacă, adesea, agitaţie şi  nemulţumire, atât în rândul spectatorilor, cât şi al concurenţilor. Drept urmare,mereu se va gasi cineva să strige cu ironie:”Tu nu eşti demn/ă de a purta titlul de Miss/Mister Boboc!!!!”.
Oare să aibă dreptate? Cert este faptul că probele concurenţilor sunt, în opinia unora,  superficiale. Există, mai întâi o aşa numită “proba de zi”, care îndreaptă atenţia asupra vestimentaţiei, make-up-ului şi atitudinii, urmând recitarea de replici repetate zile in şir.  Şi eventual o probă de seară,  în care concurenţii valsează.
Ajunge pentru a fi imaginea unui colegiu?
Să nu uităm faptul că participanţii pot avea emoţii şi că nu sunt obişnuiţi să fie în lumina reflectoarelor. Cu toate acestea, observăm că, până şi unităţile de învătământ,  plasează pe locul 2 cultura, acordând prioritate hainelor de firmă şi machiajului profesionist…
Desigur, părerile sunt împărţite şi mulţi vor fi indignati, afirmând: ”Întrebări de cultură generală? Probe imprevizibile? Acesta e balul Miss/Mister Boboc,nu Miss/Mister Tocilar…”.
Pe de altă parte, de ce elevii eminenti să fie etichetaţi ca fiind tocilari? Mi  se pare  umilitor să fii o persoană receptivă, talentată, adaptabilă şi să fii taxat “toliclar”…
(Nu!!!! Să nu confundăm învăţatul mecanic cu cel dinamic).
Consider că prestigiul unui colegiu se creeaza în echipă, îmbinând utilul cu plăcutul şi realizând o balanţă între frumuseţe, inteligentă şi noncomformism.
          Concluzia mea? Nu permiteţi emotivităţii şi nesiguranţei să vă  devalorifice, pentru că viitorul stă în mâinile noastre.Cele ce rămân discutabile sunt evaluarea estetică a probelor din cadrul finalei Miss/Mister Boboc 2009 si câştigatorii mult aplaudatei competiţii…..
                                                                                    
                                                                                                                    Hemen Oana

Niciun comentariu: