duminică, 15 noiembrie 2009

                  LAURIAN:150 de ani de poveste











   






Anul acesta, Colegiul Naţional “A.T.Laurian” Botoşani a împlinit  150 de ani de existenţă prilej cu care laurienii au organizat în incinta Teatrului “Mihai Eminescu”, festivitatea de aniversare a bătrânului colegiu.  Data exactă -  vineri -  30 octombrie ,ora 16.  
Auditoriul a fost format atât din actualii si foştii profesori,elevi şi absolvenţi, părinţi, cât şi din oficialităţi precum primarul Cătălin Mugurel Flutur, prefectul Cristian  Roman, inspectorul general ISJ Botoşani, Ada Macovei şi alte personalităţi botoşănene.








     În deschiderea festivităţii, trupa de teatru a colegiului - Drama Club (sub conducerea Andrei Agachi , alături de Alexandru Mihai Sârbu) a prezentat pantomima “Statuile”, piesă ce are  la bază mitul lui Pigmalion, sculptorul indrăgostit de Galateea-propria creaţie şi mitul meşterului Manole.
Prezentatorii evenimentului sunt directorul  general al colegiului, Nelu Onofrei şi directorul adjunct,Elena Agachi, careau  ţin  un discurs despre importanţa celor 150 de ani de existenţă a acestei instituţii de învăţămant  în promovarea educaţiei.
Se continuă cu prezentarea istoriei Colegiului Naţional “A.T.Laurian”, începând cu anul 1859, anul fondării. Prezentarea este  iniţiată de directorul Nelu Onofrei(absolvent 1982 si profesor de istorie din 1992),  continuată de Sorin Nistorică (absolvent 1989, profesor din 1997) şi Ioan Mihai (profesor in Laurian din 1994).
Aceştia au realizat şi o lucrare de referinţă ,,Istoria Colegiului Naţional A.T.Laurian”,tiparită în 1999,la aniversarea a 140 de ani de la înfiinţare,şi a fost editată,în 2004. Lucrarea cuprinde, pe lânga partea principală - istoricul propriu-zis, 52 de anexe cu documente inedite, rezumate în limbi străine şi lista absolvenţilor din perioada 1989 -2004.
Prezentarea beneficiind şi de un suport electronic, este  urmată de vizionarea unui promo al colegiului aniversat, realizat de elevii clasei a 12-a D,câştigătorii locului 1 la concursul de reclame “ATL-iste”, avându-i ca adversari pe colegii din celelalte clase de a 12-a.  
Apoi,pe scenă sunt invitate succesiv diverse personalităţi ale Botoşaniului, pentru a primi premii si diplome, dar si pentru a ţine mici discursuri, profesorul Dumitru Ţiganiuc şi Constantin Vasilică  primind chiar titluri de Cetatean de onoare al oraşului.
Finalul mult aştept este musical-ul “Laurian-Laurian”, realizat de elevi, în regia lui Alexandru Sârbu, un pamflet cu trimiteri la tergiversarea finalizării construcţiei corpului nou de cladire al colegiului.
    Pe durata întregii festivităţi s-a creat o atmosferă emoţionantă,iar concluzia participanţilor a fost: ”Laurianul nu este o simplă instituţie,Laurianul este o familie…”.


                                                                                      
Hemen Oana

Niciun comentariu: