miercuri, 5 ianuarie 2011

"Delincventa juvenila" in viziunea adolescentilor de azi- analiza

"Delincventa juvenila" in viziunea adolescentilor de azi- analiza: "
Tinerii clasei a X-a I din cadrul Colegiului National "Silvania" (CNS) Zalau, sub coordonarea profesorului Ioana Tuduce, au initiat un proiect denumit simplu "Delincventa juvenila", dar de mare impact asupra vietii adolescentilor de azi. Initiatorii proiectului au invitat ieri elevii din cadrul CNS Zalau sa participe la prezentarea unui filmulet artistic realizat chiar de ei, cu ajutorul jandarmilor salajeni.
Prin proiectul "Delicventa juvenila", tinerii au incercat sa le transmita celor prezenti un mesaj, acela de a evita imprejurarile care i-ar putea aduce in situatia de a comite un act antisocial, avand consecinte grave. Acestea au fost realizate printr-un film, intitulat "O poveste fara sfarsit", care urmareste indeaproape efectele si rezultatele delincventei juvenile. Secventele prezinta actele si deciziile unor tineri (personajele principale) care, aflati sub influente negative, se degradeaza treptat, iar deznodamantul este dramatic.
In cadrul programului, tinerii prezenti au avut ocazia sa-i puna intrebari comandantului Calin Cosma, din cadrul Compartimentului Prevenirea si Combaterea Criminalitatii - Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ) Salaj, in privinta delincventei juvenile. El le-a prezentat tinerilor ce inseamna violenta si ce urmari grave poate avea. "Din pacate, numarul cazurilor de violenta in scoli, si anume furturi, amenintari, incaierari etc., este in continua crestere. Trebuie ca tinerii sa aiba un comportament <>, sa aiba simt civic si responsabilitate in deciziile luate", le-a comunicat Cosma. Tot el a prezentat si una dintre masurile de baza in combaterea delincventei juvenile. "Cel mai important de retinut este sa nu interveniti fizic pentru aplanarea unui conflict, ci sa anuntati profesorul sau elevul de serviciu, iar in caz de urgenta, fortele de ordine specializate. Prin incercarea de a lua masuri nu faceti altceva decat sa incurajati un comportament violent, sa cresteti numarul actelor de violenta", a precizat Calin Cosma.
Tinerii au fost invitati sa urmareasca si cateva poze reprezentative pentru proiectul "Delincventa Juvenila". In unele imagini se putea observa cum jandarmii au actionat pentru imobilizarea unui tanar din cadrul liceului, care avea asupra lui substante interzise. In cateva poze se putea vedea fata plina de vanatai a unui baietel, iar intr-o alta, o fetita cu capul plecat, ce se plimba prin ploaie.
Proiectul "Delincventa Juvenila" a fost sustinut de reprezentantii Bibliotecii Judetene "Ionita Scipione Badescu" Salaj si ai IJJ Salaj, dar si de catre profesorii din cadrul Colegiului National "Silvania" Zalau. Scopul proiectului este acela de a informa nu numai elevii din cadrul Colegiului, ci si tinerii din municipiu, cu privire la efectele delincventei juvenile. Pentru a realiza acest lucru, elevii si-au propus sa realizeze in continuare pliante si afise reprezentative si sa posteze pe internet filmuletul, pentru ca tinerii sa evite actele de violenta, atat in timpul orelor de scoala, cat si in viata de zi cu zi.

(MagazinSalajean.ro)



In opinia mea, acest articol este unul interesant.Se refera la un anumit 'public', la o singura grupare de oameni, la un esantion mentionat. Se precizeaza varsta elevilor, pentru ca noi sa stim din ce perspectiva este privita aceasta problema. Se mentioneaza de asemenea, numele cele mai importante ale personajelor din aceasta stire.
Si da! Am fost entuziasmata sa vad ca aici, tinerii au transmis un mesaj invitatilor, mai inaintati in varsta, si nu invers. Schimarea rolurilor este o tactica esentiala in dezvoltarea unor abilitati si castigarea unor calitati.
Mi-a placut si numele filmului . 'O poveste fara sfarsit' . Nu stim cand incepe si cand se termina o poveste. Si poate ca o data se pune punct, ia sfarsit, dar unii nu invata din greselile lor, si nici din ale atora si o iau de la capat, nu anticipeaza consecintele faptelor pe care le intreprind si cad in aceeasi prapastie. Ni se mai transmite ca anturajul are un rol hotarator in evolutia unui copil.
Este tras un semnal de alarma. S-au relatat fapte reale, cu exemple concrete pentru o mai mare credibilitate. Este o situatie reala, de care ne izbim fie ca vrem sau nu.
In concluzie, acest articol este benefic in special in randul tinerilor si ne atrage atentia asupra unor probleme cu care ne confruntam din ce in ce mai des in ziua de azi.
Astfel, acesti elevi au invatat o lectie importanta pe care o vor pune sau nu in aplicare in viata care ii asteapta. Imaginea este bine redata, aceasta infatisand o sala de clasa unde probabil a fost prezentat proeictul.
Alina




"

Niciun comentariu: