miercuri, 5 ianuarie 2011

Socializarea, cel mai bun medicament- analiza

Socializarea, cel mai bun medicament- analiza: "
Apartenenta la un grup, mai ales cand e vorba de prieteni, si de aici posibilitatea de a socializa si interactiona, este vitala pentru sanatatea unui individ, a demonstrat un studiu recent.
Acestea tin creierul sanatos, pierderile de memorie fiind mai rare, iar efectele imbatranirii mai putin vizibile, rezultatele fiind net superioare decat daca s-ar folosi medicamente, relateaza The New Zealand Herald.
In plus, membrii acestor grupuri sunt aparati de stopuri cardiace si se descurca mult mai bine in situatii de stres.
Cu alte cuvinte, potrivit profesorului Alex Haslam, de la Universitatea Exeter, in locul medicamentelor, specialistii ar putea incerca sa se concentreze pe includerea indivizilor in unele grupuri.
'Suntem animale sociale care am trait si am evoluat pentru a trai in grupuri sociale. (...) Acestea ne dau indetitatea sociala', a explicat Haslam. Tocmai din acest motiv grupurile sunt esentiale pentru mentinerea functionarii mentale, a sanatatii si a starii de bine, a mai spus el.
Un studiu care s-a derulat pe durata a 5 ani si a monitorizat 650 de persoane care suferisera atacuri cerebrale a aratat ca aceia care fac parte din grupuri sunt mai putini predispusi sa se confrunte cu o problema de sanatate care sa le puna viata in pericol, cel putin pe o perioada definita de timp.
Izolarea sociala mareste incidenta unui eveniment similar, care sa puna viata in pericol. Riscul se dubleaza dupa numai un an de la primul 'eveniment', a mai explicat profesorul.
Cercetarile, in cadrul unui alt studiu, au aratat ca dupa o 'terapie de grup' de numai sase saptamani, in care pacientii au fost pusi in grupuri de cate 5 si incurajati sa-si povesteasca amintirile, rezultatele la testele cognitive s-au imbunatatit cu 12%.
'Ideea e ca medicamentul se afla in noi si el se numeste grupul social', a mai explicat profesorul Haslam.

(Ziare.com)

Este un articol cu un mesaj optimist, pozitivist.Imi displace faptul ca profesorul de care se aminteste in articol compara omul cu un animal.Se vorbeste de o grupare, de o organizare, de o structura bine definita, de un tot unitar.
Dupa ce am citit acest articol , am avut un singur gand, si anume acela ca prietenii sunt o inestmabila sursa vitala pentru noi toti, si ca trebuie pretuiti. Pentru ca trebuie sa punem pe primul loc, persoana, si nu faptele sale.
Suntem oameni, vrem sa interactionam cu ceilalti, sa ne impartasim ideile, gandurile, sa transmitem ceea ce simtim, sa ne destainuim si sa primim raspunsuri care sa ne ajute.
Este un articol destul de interesant, pentru ca ne incurajeaza sa cautam solutii la problemele noastre zilnice, pentru a scapa astfel de stresul cotidian.
Si raspunsul e chiar langa noi, desi de multe ori nu ne dam seama. Dar avem langa noi oameni minunati care sunt gata sa ne asculte si sa ne sprijine in orice. Partea mai putin placuta este atunci cand acestia ne deziluzioneaza dar cum astea sunt regulile nescrise, fiecare dintre noi dezamageste mai devreme sau mai tarziu, voluntar sau nu.
Deci, pentru a avea grija de noi, trebuie sa tinem cont de faptul ca ne putem ajuta singuri, tinand langa noi persoanele care ne fac intr-adevar viata mai frumoasa. poate ca nu-i vedem tot timpul, sau uneori mai uitam de ei dar chiar daca plecam de langa ei, ne primesc inapoi.
Relationand cu ceilalti, ne dezvoltam unele abilitati si invatam lucruri noi pe care le punem in aplicare in propriile situatii cu care ne confruntam.
Si pe cont propriu nu putem realiza nimic. Trebuie sa invatam ca doar impreuna suntem mai puternici si ca putem trece peste orice bariera impusa.
Totul tine de noi, si de vointa noastra. De capacitatea noastra de a accepta sau nu persoane care sa ne faca sa trecem mai usor peste anumite situatii.
Asadar, acest articol incurajeaza socializarea, integrarea intr-un grup si inlaturarea problemelor, pentru ca astfel sa ne schimbam stilul de viata .
Din punctul meu de vedere, imaginea este nesugestiva, aceasta reda cativa tineri cu ochelari de soare pe ochi, care zambesc . Sunt atatea modeuri de a exprima fericirea, incat autorul articolului ar fi putut fi mai creativ decat atat.
Diana






"

Niciun comentariu: