O alimentație neadecvată reprezintă un deja-vu pentru medicii pediatri. Se confruntă cu problema aceasta zilnic. Din păcate, educarea părinților în legătură cu alimentația copilului se face destul de dificil, părintele ignorând aproape total sfaturile medicilor. Se trezesc ulterior la camera de gardă cu odraslele suferind de dureri abdominale, constipație, falimentul creșterii etc.”Ce-a mâncat copilul astăzi, doamnă? ” este prima întrebare pe care medicii o rostesc, iar răspunsul părinților, este mereu aceleași, diferența făcând-o poate doar mărcile produselor cu care-și hrănesc copiii. ”Niște crenvurști dimineața, cu brânză topită Hochland, niște biscuiței (plini de E-uri, bineînţeles) și un Danonino”, răspunde o mămică. Niște cereale cu lapte, niște fructe sau niște branză de vaci nu prea există în alimentația copiilor. La toate aceste probleme, se adaugă băuturile carbogazoase. ”Băuturile răcoritoare sunt desertul clasic pentru toți copiii. Acidulate sau nu, toate conțin zahăr și pot duce la apariția cariilor, diabetului. Părinții ignoră apa minerală în favoarea Coca Cola sau Fanta”, spun medicii pediatri. Potrivit acestora, băuturile răcoritoare scad pofta de mâncare. ”Dacă pentru un adult nu este o tragedie să sară peste o masă, pentru un copil este esențial să aibă mese regulate și potrivite din punctul de vedere al nutrienților”. Așadar, suculețul între mese nu e așa inofensiv pe cât ar vrea părinții să creadă.
”Stimate doamne, dacă vă supraalimentaţi copilul (copiii), care va fi grăsuţ inclusive în perioada de pubertate, trebuie să ştiţi că l-aţi condamnat la o luptă pe viaţă cu obezitatea! Da, un copil rotunjor este drăgălaş, dar îmi pare rău să vă spun că este, totuşi, un copil obez! Supraponderal! ”, este mesajul pe care profesorul doctor Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
Unul dintre marile pericole care ameninţă sănătatea copiilor din ziua de azi este reprezentat de noile alimente industriale, care dezvoltă o dublă dependenţă:
- în primul rand este vorba despre o dependeţă legată de gusturile nenaturale, standardizate
- în al doilea rând vorbim despre dependenţa dată de mesajele publicitare.
Aceasta din urmă este cu atât mai periculoasă cu cât copiii nu au discernământ în a-şi alege corect şi în cunoştinţă de cauză alimentele şi de aceea sunt cei mai vulnerabili la publicitate. Aici intervine responsabilitatea părinţilor şi a bunicilor de a fi exemple pentru copii şi de a le forma acestora comportamente alimentare sănătoase.
Vedeţi aici care sunt alimentele nerecomandate pentru copii, dar care este necesarul de calorii pe care trebuie să îl consume zilnic un copil şi un adolescent pentru a fi sănătos.
La McDonald’s doar la aniversare
Aşa că, pentru a se dezvolta cât mai sănătos, un copil trebuie să consume săptămânal lactate, fructe, legume și proteine (carne și ouă). Este esențial să aibă trei mese pe zi (de preferabil la același ore, zilnic), să nu ciugulească între mese și să nu aibă mai mult de două gustări pe zi. Părinții se amăgesc cu mici gustări precum snacksuri, însă nu sunt recomandabile copiilor. Medicii pediatri avertizează însă că sunt pline de sodiu, calorii, conservanți și grăsimi hidrogenate.
Cât privește cartofii prăjiți, copilul poate mânca de pe la 4-5 ani o porție la McDonalds, însă acest lucru nu trebuie transformat într-un obicei săptămânal sau lunar. Dacă mănâncă de 2-3 ori pe an la McDonalds nu este o tragedie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu