miercuri, 2 februarie 2011

Descoperă mesajele ascunse din jocurile video! Iisus în Counter Strike, Bill Clinton baschetbalist

Descoperă mesajele ascunse din jocurile video! Iisus în Counter Strike, Bill Clinton baschetbalist: "

Mesajele ascunse din jocurile video poartă numele de “Ouă de Paşte” (Easter Eggs). Decorarea ouălor cu ocazia Paştelui este o tradiţie veche, la fel cum este, în unele ţări, şi căutarea ouălor de ciocolată de către copii. Primul “Easter egg” a fost introdus de programatorul Warren Robinett în jocul “Adventure”, în 1979. Era un mesaj simplu (“Created by Warren Robinett”), ascuns într-o cameră secretă. De atunci, realizatorii jocurilor video au dus tot mai departe obiceiul de a ascunde mici surprize pentru cei mai pasionaţi dintre fani.

În jocul “NBA Jam: Tournament Edition” (1994) sunt ascunse o mulţime de lucruri. Poate cea mai cunoscută aplicaţie este cea care supradimensionează capetele jucătorilor (numită generic “Big Head mode”). De asemenea, utilizatorul îi poate transforma pe Bill Clinton, fostul preşedinte al Statelor Unite, cât şi pe soţia sa Hillary în jucători de baschet. Dacă aveţi de gând să vă jucaţi “Rise of the Triad” în ziua de Crăciun, fiţi pregătiţi să împuşcaţi membrii violenţi ai unei secte religioase pe tonuri vesele de colinde, iar într-una dintre hărţile cunoscutei producţii “Counter Strike” poate fi descoperit o icoană care Îl înfăţişează pe Iisus Cristos – o surpriză având în vedere natura foarte violentă a jocului.

În “Call of Duty: Finest Hour” (2004), joc care reconstituie câteva bătălii din cel de-Al Doilea Război Mondial, apar mai multe nave extraterestre, în timp ce în “Duke Nukem 3D Atomic” jucătorul se poate trezi, cu puţin noroc, într-un episod din serialul animat “The Simpsons” – mai precis, la locul de muncă al lui Homer de la centrala nucleară.

“Doom II” (2004), primul joc din istorie cu un buget de peste 100.000 de dolari, are şi el ascuns un mesaj secret, chiar din partea creatorului său, John Romero. Acesta trimite, prin intermediul vocii sale (distorsionate) un mesaj oricărui jucător care ajunge la ultimul nivel – “Pentru a câştiga, trebuie să mă ucizi pe mine – John Romero“. Capul programatorului era înfipt într-o ţeapă, în spatele ultimului adversar din joc.

Şi “World of Warcraft” este un joc plin de surprize. Personajul Caylee Dak a fost creat de realizatorii jocului în memoria unui jucător în vârstă de 28 de ani, care a murit de leucemie. Personajul este o identic cu cel folosit de utilizatorul Dak Krause – unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunităţii “WoW”.

Şi Solitaire, jocul ideal pentru cei veşnic plictisiţi (la locul de muncă, de cele mai multe ori), are câteva “ouă de Paşte” ascunse în el – cea mai importantă fiind combinaţia de taste “alt + shift + 2″, care forţează calculatorul să îl declare învingător pe utilizator.

Google: Florin Salam, “tradus” Barry Manilow

Angajaţii companiei Microsoft nu au rezistat nici ei tentaţiei de a ascunde câteva mesaje în programele lor. Programul Excel97 avea încorporat un simulator de zbor, iar o variantă mai veche a Microsoft Word venea la pachet cu jocul “Pinball”. Microsoft, care obişnuia să ascundă câte un ursuleţ de pluş în primele versiuni ale sistemului de operare Windows – un omagiu adus unui programator care purta cu el peste tot o astfel de jucărie -, nu mai are niciun secret faţă de utilizatori începând cu 2002, când a renunţat la “Ouăle de Paşte”.


Dacă sunteţi un utilizator al programului Mozilla şi tastaţi textul “about:mozilla” în secţiunea dedicată adresei web veţi da peste un mesaj – cu rezonanţe biblice – destinat programatorilor de la Internet Explorer (cel mai folosit browser din lume). Google, cel mai important motor de căutare, conţine mii de mesaje ascunse. De exemplu, dacă scrieţi James Bond în programul Google Translate şi selectaţi ca numele să fie tradus în limba chineză, veţi primi răspunsul “007″. Nici manelistul Florin Salam nu a scăpat de umorul programatorilor http://translate.google.com.

Astfel, dacă încercaţi să traduceţi Florin Salam în orice limbă din lume (exceptând româna) va fi afişat rezultatul: Barry Manilow. Nu ştim încă motivele pentru acest fapt. Acesta este însă al doilea “nume Google de scenă” al interpretului- nu în urmă cu multă vreme, acelaşi manelist era “tradus” Akon – numele unui cunoscut interpret de muzică rap şi R&B.

Cu toate că nu este un mesaj ascuns, ci mai degrabă o informaţie nostalgică, pe coperta oficială a jocului “FIFA 96″ este prezent românul Ioan Ovidiu Sabău, afişat în tricoul echipei italiene Brescia. “FIFA 96″ a fost primul joc de fotbal realizat în 3D de Electronic Arts, cât şi primul episod de succes al seriei, care nu convinsese cu precendentele două variante.

“Ouăle de Paşte” nu sunt doar o caracteristică a internetului şi a jocurilor video. Regizorul Alfred Hitchcock îşi făcea adesea apariţia în filmele sale, la fel cum artistul mexican Diego Rivera îşi desena portretul în uriaşele sale picturi murale. De asemenea, caricaturistul american Al Hirschfeld obişnuia să ascundă (începând cu 1945) numele fetei sale, Nina, în desenele sale. Acest link vă trimite către o caricatură semnată de acesta. Încercaţi să găsiţi cele trei locuri unde este scris Nina.

La final de episod, Verticalnews vă dedică o melodie a variantei Google Translate a lui Florin Salam. Sperăm că v-am făcut să zâmbiţi.



Ovidiu Adam

Campania VerticalNews:

"

Niciun comentariu: