miercuri, 2 februarie 2011

După doi ani de pauză, Zina Dumitrescu anunţă o revenire şoc în lumea modei

După doi ani de pauză, Zina Dumitrescu anunţă o revenire şoc în lumea modei: "

Zina Dumitrescu nu a dispărut din viaţa publică definitiv, ci îşi pregăteşte revenirea. Ne-a mărturisit în aceasta seară într-o discuţie telefonică destul de târzie. Nu are nici Alzheimer şi nici vreo altă boală psihică, este plină de vitalitate şi de o veselie debordantă. Întoarsă de la o petrecere, cu moralul ridicat, ”Mama Zina” nu vrea să le transmită nimic celor care au îndrugat despre ea verzi şi uscate. ”Dacă mai am ceva, sunt durerile bătrâneţii, dar nu am nici Alzheimer şi nici boli psihice. Nu îmi doresc să mor. Pregătesc o colecţie de revenire, despre care nu vreau să dau mai multe detalii până la momentul potrivit”, ne-a spus ea, care şi-a petrecut cei doi ani de absenţă din monden la o prietenă din Râmnicu Vâlcea.

Perioada Venus a fost una frumoasă, spune fosta dirijoare de la cea mai vestită casă de modă din România anilor comunişti. Important este prezentul pe care spune că îl trăieşte cu fiecare secundă şi viitorul pe care îl speră îndelungat.

În ceea ce priveşte dispariţia din viaţa publică, Zina Dumitrescu nu neagă că a survenit pierderii celui de-al treilea soţ, dar spune că principala cauză a fost ”mondenul prea banal şi prea comun” cu care se tot confrunta în ultima perioadă.
”Mama Zina” şi ”copiii”

Zina Dumitrescu a însemnat, fără putere de tăgadă, figura de care s-a legat trecutul şi prezentul modei româneşti. Pentru a înţelege acest lucru am vorbit cu doi dintre ”copiii” ”Mamei Zina”, Romaniţa Iovan şi Mihai Albu.

Pe Romaniţa, Zina a cunoscut-o pe când aceasta era tânăr model la UCECOM. ”M-a văzut şi m-a plăcut de la început. De atunci am rămas una dintre favoritele ei. Era ca o mamă pentru noi fetele, iar, pentru că aveam activitatea asta atât de frumoasă şi eram împreună atât de mult timp – repetiţii, probe – nu puteam decât să devenim o familie, iar pentru noi ea a fost ca un nucleu”, ne-a povestit Romaniţa.

Zina era sufletul prezentărilor de modă. Ea prezenta fizic, era oratorul, pentru că fiecare dintre defilări era însoţită de către o poveste atât a modelului, cât şi a creaţiei în sine, îşi aminteşte designerul, care spune că datorează Zinei ABC-ul modei. Ea intervenea şi în organizarea prezentării, în accesorizarea ei, iar, în timp, s-a ocupat de prezentările de modă din ţară, care erau susţinute în cadrul unor spectacole ample.

”Dorea să ne croim un viitor”

”Între noi modelele şi doamna Zina a fost o relaţie specială, bazată pe multă încredere, prietenie, dar şi dominată de exigenţele ei, nu multe, dar pe deplin justificate. Cerea de la noi seriozitate şi ne oferea în schimb sprijin, promovare şi ne „obliga” să menţinem standardele ridicate. Multe dintre noi am terminat o facultate pe când eram modele. Eu eram studentă la seral când m-am angajat la UCECOM, iar Zina nu ne-a lăsat să ne pierdem. Ne-a învăţat că trebuie să avem o alternativă la cei patru-cinci ani de frumuseţe, ne-a încurajat să ne continuăm studiile şi să ne pregătim pentru viaţă”, spune Romaniţa.

Locul Zinei Dumitrescu în moda românească s-a consolidat pe parcursul a aproape jumătate de secol, este de părere designerul. Zina a trecut prin toate etapele modei - a fost la rândul său model (etapă a carierei sale pe care ”copiii” ei nu şi-o amintesc), a urmat ca angajat al Casei de Modă Venus, unde a început să se implice atât de mult şi de eficient încât, în scurt timp, a devenit ”creierul” nu numai al acelei instituţii ci al tuturor prezentărilor din perioada comunistă. Nu s-a certat cu nimeni, nu a născut invidii şi rivalităţi. Ulterior a fost mentor pentru foste modele şi tineri designeri, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Mihai Albu.

Mentor şi muză

Alături de Zina Dumitrescu mi-am completat conceptul artistic în materie de accesorii”, ne-a povestit designerul de pantofi Mihai Albu. ”O cunosc de mulţi ani, dar colaborările noastre directe au început în anul 2000”, adaugă acesta.

Pentru Albu, Zina este o persoană extraordinar de deschisă, dar mai ales cu simţul măsurii. ”Întotdeauna mi-a spus să nu exagerez, să fiu moderat, să mă feresc de ridicol”, mărturiseşte acesta. De la ea a mai învăţat verticalitatea, rafinamentul, pentru că ”Mama” Zina ”nu a apelat niciodată la strategii deocheate pentru a se promova”.

Singurele ”defecte” ale ei se pot raporta la superficialul şi trivialul care ne încolţeşte azi la orice pas. ”Doamna Zina este o sentimentală şi o delicată şi a privit tot ce a făcut într-o notă melancolică. Poate de aceea, mai târziu, a fost altfel interpretată”, mai spune Mihai Albu, care confirmă la rândul său că Zina Dumitrescu nu suferă de boli psihice, ci doar resimte cei aproape 75 de ani pe care îi poartă cu demnitate pe umeri.

”De fiecare dată când aştern ceva pe hârtie sau pun la cale un nou proiect, o am în minte de Zina Dumitrescu, pe care doresc să o păstrez aşa de-a pururi” – Mihai Albu, designer.

”Mama” Zina Dumitrescu – nici nu se sinucide, nu are nici Alzheimer

Nadina Dobrogeanu

"

Niciun comentariu: