miercuri, 30 martie 2011

De ce aleg adolescenţii să fumeze?

Conform Asociaţiei Americane a specialiştilor în pneumologie , în fiecare minut 4800 de adolescenţi  ajung să tragă primul fum de tigară din viaţa lor. Dintre aceştia, circa 200 vor ajunge fumători în adevăratul sens al cuvântului.
De ce ajung adolescenţii să fumeze  se întreabă cercetătorii americani? Şi tot ei au găsit şi câteva răspunsuri:
ü      Este bine ştiut faptul că adolescenţii au nevoie de o atenţie mărită. Aceştia adoră să fie în centrul atenţiei şi ajung să recurgă la diferite metode , bune sau rele pentru a obţine ceea ce caută. Fumatul devine uneori un mijloc prin care copilul cu vârsta cuprinsă  între 13 şi 17 ani obţine o doză mare de atenţie.
ü      Un alt factor care influenţează decizia de a fuma este cercul de prieteni. Anturajul în care adolescentul işi petrece timpul s-a demonstrat că lasă o mare amprentă asupra personalităţii şi contribuie într-o masura uriaşă la luarea deciziilor pe plan personal.  Fie că cel mai bun prieten fumează , sau că i se pare că admiraţia amicilor creşte colosal atunci când acesta îşi aprinde o ţigară, îl determină pe adolescent să capete încredere în sine, şi astfel fără prea mult efort, să devină dependent de nicotină.
ü      Ideea că fumatul este nepermis ajunge să fie o provocare pentru tineri şi astfel, din dorinţa de a demonstra  că “ regulile sunt făcute pentru a fi incălcate”  tot mai mulţi aprind prima ţigară din viaţa lor in căutarea adrenalinei. 
Adolescenţii secolui XXI ar putea lesne să afle că…
·         Un om care fumează un pachet de ţigări pe zi timp de un an va avea 1 litru de gudron depozitat în plămâni ;
·         Ţigările conţin peste 300 de substanţe toxice, din care mai mult de 40 sunt cancerigene;
·         90% din fumători vor să se lase de fumat;
·         Peste 75% din fumători suferă de boli cardio­vasculare şi că aproape 90% dintre cei ce suferă de cancer pulmonar au fumat;
·          Fumătorii inhalează mai puţin de 20% din fumul „produs” de ţigările lor;
·          Tutunul afectează corpul uman în totalitate, efec­tul nociv începând în momentul contactului cu fumul  de ţigară şi continuând să se manifeste ani de zile;
·         Există ţigări electrice? Ele sunt un instrument care ajută în lupa contra fumatului.
Informaţii despre efectele nocive ale fumatului există la tot pasul , aşa cum există şi ocazii care să îţi permită să te poţi apuca de fumat.  
Decizia îţi aparţine! 



Genoveva Răuţu

Niciun comentariu: