duminică, 15 septembrie 2013

Manipularea mass media demascata(ep1) - Mircea Badea si Rosia Montana Go...

Manipularea mass media demascata(ep1) - Mircea Badea si Rosia Montana Gold Corporation from Facithe on Vimeo.

Ambele video au fost șterse la cererea celor criticați. 
Vă solicitam opinii, păreri argumentate,  le putem face video,  să punem în locul lor. 

Iată o primă părere: 
Eu cred așa că importante în chestiunea Roșia Montana sunt câteva lucruri: 
1. Ce fel de minereuri utile se găsesc în zăcământ și în ce cantitate exploatabilă (în afară de aur și argint) - telur de exemplu care este mai căutat decât aurul! Avem dreptul să știm exact și să verificăm. 
2. Cu ce preț vindem dreptul de exploatare, comparativ cu practica internațională. Ca părere personală, o redevență de 6 la sută mi se pare derizorie, indiferent de alte ”avantaje”.

Restul sunt chestiuni importante, inclusiv protecția mediului dar adiacente: pot fi folosite ca argumente în favoarea părții române,  într-o eventuală discuție.
Graba ar avea doar o explicație: că ar fi un plan, pe undeva, să cedăm Transilvania cu tot cu aur dar asta e cu totul și cu totul o altfel de chestiune. 

"Roşia Montană este un depozit bancar natural de care să se bucure toate generaţiile, Roşia Montană trebuie gândită ca un parc turistic, e nevoie de reorganizare şi regândirea gospodăriilor ţărăneşti", a spus geologul Aurel Sîntimbreanu.

Sîntimbreanu a precizat că noţiunea de minerit nu-şi mai are loc la Roşia Montană.

"Acum sunt alte meserii. Cu mare regret spun noi vom fi oameni de serviciu, ei vor veni cu unităţi specializate pentru a realiza o aşa mare capacitate o producţie", a mai spus geologul.


Alina Mungiu: 


Proiectul Gold nici măcar în teorie nu sporeşte bunăstarea socială. O să fac aici o rudimentară analiză cost-beneficiu pentru uzul oricărui parlamentar, jurnalist, hipster sau miner, cu precizarea că pe blogurile lui Mihai Goţiu, Lucian Isar sau pe Biziday-ul lui Guran există la ora asta detalieri care merită citite integral.
-         Beneficiile teoretice ale proiectului sînt mult sub ce se numeşte bună practică. Aceasta o puteţi găsi la compania Debswana din Botswana, unde statul are 50% şi exploatatorul privat la fel, pe lîngă redevenţă, impozit pe profit şi aşa mai departe. Cu 80% pentru Gabriel Resources, afacerea Gold e o ţeapă.
-         Beneficiile practice ale proiectului, chiar aşa reduse, ar exista poate dacă Gold ar avea banii necesari, dar în raportul său de activitate recunoaşte că nu îi are, deşi a listat la bursă un proiect fără autorizaţii şi a speculat deja enorm vînzînd cai verzi pe pereţi. Ce urmează? Credite garantate tot de noi?




Laurentiu Ciocazanu

Un comentariu:

LuKa spunea...

antena3 a sters video-ul. uite aici link nou: http://vimeo.com/74502539