sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Alternative pentru un weekend friguros

Alternative pentru un weekend friguros: "
Vremea nu ține cu noi azi,mâine, însă programul pentru weekendul acesta se anunţă foarte încărcat, dacă ar fi să luăm în considerare toate propunerile cinematografice, piesele de teatru și evenimentele de sâmbătă și duminică.
La sala Radio va avea loc sâmbătă, de la orele 19:00, un eveniment inedit: ShortsUP Hall of Fame. Gala scurtmetrajelor va cuprinde filme regizate de Lars von Trier, Jean-Luc Godard, Tim Burton, Cristian Nemescu. Pe lângă cele mai bune scurtmetraje, organizatorii au pregătit şi un concert unplagged al celor de la AB4.Biletul pentru acest eveniment costă 30 de lei şi se poate cumpăra direct de la sala Radio.
Filme bune weekendul are
Început ieri, Festivalul de filme clasice Oldies but Goldies de la cinema Glendale Studio aduce pe ecrane filme clasice, capodopere ce au marcat istoria cinematografiei. În meniul cinematografic de astăzi, apare filmul An American in Paris (Un american la Paris), care va rula de la orle 16:30, urmat de Gone with the wind (Pe aripile vântului), de la 18:45. Pentru duminică, vă propunem Arsenic şi dantelă veche, de la orele 17:00 şi 21:00 şi Pisica pe acoperişul fierbinte, de la 19:15.
Festivalul se termină pe 27 ianuarie, iar biletul de intrare la peliculele ce vor rula este 10 lei. Mai mult decât atât, cafeneaua de la intrarea în cinematograf oferă un spaţiu plăcut pentru a discuta despre filme, mai ales că pe durata festivalului organizatorii oferă ceai şi popcorn din partea casei.
O altă surpriză cinematografică vine din partea cinema-ului Elvila Popescu, care înte 21-24 ianuarie va prezenta un ciclu de cinema chilian. Filmele vor rula în limba spaniolă, fiind subtitrate în engleză. În programul de sâmbătă este inclus documentarul El poder de la palabra (Puterea cuvântului), de la orele 16:00, lung metrajul Navidad de la orele 18:00 şi Teresa, de la orele 20:00. Duminică puteţi vedea un film care a primit premiul special al juriului la Festivalul de la Locarno, Alicia en el país, care va rula de la orele 16:00. Mai târziu, de la 18:00, va rula El regalo (Cadoul), urmat, la orele 20:00, de Dawson Isla 10.
Cinemateca Union ne propune o călătorie muzicală, iniţiată de filmul romnesc Două lumi în muzică. Este vorba despre un film coupé ce evocă două lumi diferite, cea a muzicii clasice a saşilor din Transilvania şi a muzicii klezmer. Prima parte a coupé-ului prezintă muzica saşilor, cu ajutorul unui concert din Biserica Neagră, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. A doua parte, ”Căutându-l pe Schwartz”, vorbeşte de istoria muzicii klezmer, prin intermediul călătoriei în România a celebrei interprete de klezmer, Elizabeth Schwartz. Filmul rulează tot weekendul, de la 16:00, 18:00 şi 20:00.
La cinemateca Eforie puteţi vedea sâmbătă, de la 19:30, drama Lucia şi sexul, un film despre descoperirea de sine, plăcerea carnală, în regia lui Julio Medem. Pentru duminică, orele 17:30, cinemateca Eforie propune un film experimental, Omul cu aparatul de fotografiat, al regizorului sovietic Dziga Vertov. Filmul reflectă convingerea regizorului că scopul cinematografului ar trebui să fie reflectarea vieţii aşa cum este ea. Tocmai de aceea, pelicula nu conţine cuvinte, ci doar imagini-fotografii editate cinetic.
Sâmbătă, de la orele 19.30, Noul Cinematograf al regizorului român propune filmul Lourdes. Povestea unei tinere femei, în scaun cu rotile, care în urma unui pelerinaj în Lourdes se vindică miraculos. Această vindecare îi deschide noi lumi, făcând-o să înţeleagă altfel viaţa. Filmul a primit şi un premiu la Festivalul de Film din Veneţia, în 2009. Duminică puteţi vedea la același cinematograf, de la 19:00, drama Tot ce îmi place. Filmul prezintă povestea lui Janek, un adolescent care îşi înfiinţează o trupă punk, în Polonia comunistă. Răzvrătirile de orice fel în acea vreme devin periculoase, iar viaţa lui Janek se va schimba pentru totdeauna.

Puțină muzică și teatru
Pentru această seară, în afara concertului celor de la AB4, se anunţă multe experienţe muzicale. Alina Manole va încânta publicul cu acorduri folk-jazz, începând cu ora 21.00, la Clubul Ţăranului. Trupa Veche va concerta în barul Wings, de la ora 21.00, prețul unui bilet fiind 15 lei. Pe cei de la Byron îi puteţi asculta în Lăptăria lui Enache, după ora 22.00. Puţin mai târziu, de la ora 23.00, Scarlett Etienne va pune muzică şi va mixa în Studio Martin. Preţul de intrare este 20 de lei.
Pentru cei care nu vor să meargă la concerte sau filme, piesele de teatru ale acestui sfârșit de săptămână sunt foarte bune.
Dulcea pasăre a tinereții, spectacolul după piesa lui Tennessee Williams se joacă sâmbătă seara la Teatrul Național, la sala Atelier, începând cu orele 19.00. Biletele costă între 20 și 40 de lei. Din distribuție fac parte Adela Mărculescu, Damian Crâșmaru, Marius Rizea și Ilinca Goia. Tot la Național, de data aceasta la Sala Mare, este pusă în scenă piesa Dineu cu proști, după Francis Veber. Cererea este foarte mare pentru acest spectacol, astfel încât biletele (prețuri între 16 și 40 de lei) pot fi achiziționate doar de la casa de bilete, și nu mai mult de opt de persoană. Rolul principal îi aparține lui Horațiu Mălăiele, din distribuție făcând parte și Șerban Ionescu și Medeea Marinescu.

Teatrul Metropolis propune pentru această sâmbătă Jocul de-a adevărul, iar Bulandra Moartea unui comis voiajor (sala Izvor).
Cei care nu au văzut până acum Un tramvai numit dorință, au șansa sâmbăta aceasta la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. Intrarea este liberă. Fanii filmului Closer, pot vedea duminică – de la 19.30- o altă interpretare a piesei lui Patrick Marber, la Teatrul Foarte Mic. Biletele costă 20 de lei, redus pentru studenți și elevi la 12 lei. În distribuție Gheorghe Visu și Ana-Ioana Macarie.
Un week-end plăcut, plin de experienţe teatrale, cinematografice şi, de ce nu, acustice!

Silvia Ursu
"

Niciun comentariu: