joi, 3 februarie 2011

Atac asupra jurnaliștilor internaționali de la Cairo

Atac asupra jurnaliștilor internaționali de la Cairo: "

foto: freemedia.at

O parte din ziariștii străini prezenți în Egipt pentru a relata despre evenimentele care se petrec la Cairo au căzut în mîinile protestatarilor, unii fiind bătuți, alții agresați, alți câțiva zeci fiind aresați de către forțele de securitate cu scopul de a intimida presa.

Potrivit ziarului The Independent, fotografii străini au prezentat nenumăratele atacuri din zona pieței Tahrir, din partea militarilor lui Hosni Mubarack împotriva protestatarilor care cer demisia președintelui aflat la putere de mai bine de 30 de ani. Guvernul egiptean a acuzat mass-media de solidaritate cu protestatarii care vor ca Mubarack să renunțe acum la mandat.

Corespondentul la Cairo al cotidianului grec Kathimerinia a fost spitalizat după ce a fost înjunghiat în picior, în piața Tahrir, de către susținători ai președintelui. Între timp, a fost externat. De asemenea, un alt grec, un fotoreporter, a fost bătut crunt. ”Este o campanie de intimidare a jurnaliștilor internaționali prezenți la Cairo și intervine în raportarea lor. Noi condamnăm astfel de acțiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt departamentului de stat american, P.J.Crowley.

Printre zecile de jurnaliști arestați de către ministerul de interne egiptean se numără și şefa redacției Washington Post de la Cairo și unul dintre fotoreporterii publicaţiei. Alți doi reporteri ai New York Times au fost reținuți peste noapte și eliberați după multe ore de chin. Li se adaugă trei jurnaliști ai televiziunii Al-Jazeera, un al patrulea fiind raportat ca dispărut. Cei de la postul de televiziune au spus că echipamentul le-a fost furat și distrus în timpul manifestărilor, iar semnalul broadcast către lumea arabă a fost bruiat în permanenţă. Două echipaje de la televiziune polonă TVP au fost, de asemenea, reținute la Cairo.

Nici corespondenții AP nu au fost ocoliți de agresările și intimidările protestatarilor. Un amplasament al Associated Press a fost distrus, iar echipamentul satelit a fost furat. 15 susținători ai lui Mubarack l-au bătut pe un jurnalistul turc de la TRT cu bastoane , scoțându-i un dinte. Alți trei colegi de presă de-ai lui au fost agresați. Un operator și un producător de la CNN au fost asaltați de protestanții şi bătuţi. Li se adaugă jurnaliștii de la CBS, BBC, Danish TV2 News, televiziunea de stat elvețiană, cotidianului belgian Le Soir.

Nici jurnaliștii noștri nu au fost ocoliți de ghinion, dar cel puţin au scăpat doar cu sperietura. Primul care a avut de a face cu egiptenii supăraţi a fost Adelin Petrișor, care a fost amenințat cu un cuțit, cameramanul său fiind nevoit să predea caseta cu filmarea din Cairo. Echipa Realității TV a fost reținută și eliberată ulterior. Ultimii reținuți la poliție sunt corespondenții Antenei 3 la Cairo, cărora li s-a cerut materialul filmat pentru a putea fi eliberați.

Reporterii Antenei au trecut printr-un moment dificil din care au ieșit spunând că sunt români, moment în care egipteanul, un protestatar, care intenționa să-i rețină, i-a lăsat în pace, exclamând: ”români, prieteni cu noi”. Cât de bine o fi asta?

Maria Dumitran

"

Niciun comentariu: