joi, 3 februarie 2011

Jocurile video: pro şi (mai puţin) contra

Cum pot salva vieţi jocurile video: "

Dacă în primul episod al campaniei noastre am atras atenţia asupra jocurilor video nepotrivite pentru copii (şi nu numai), astăzi vom arunca o privire asupra lucrurilor bune care vin la pachet cu aventurile din lumea virtuală.

Trecând peste faptul că este o activitate distractivă şi relaxantă, joaca pe calculator poate fi benefică pentru sănătate. Potrivit unui studiu, publicat de BBC în urmă cu câţiva ani, timpul petrecut în lumea făcută din biţi şi pixeli nu este o pierdere de vreme. Mark Griffiths, profesor la Universitatea Nottingham Trent, susţine că jocurile video au un efect pozitiv asupra persoanelor bolnave, atenuându-le durerea. Mai mult, utilizatorii aplicaţiilor de pe calculator îşi coordonează mai bine mişcările. Centre medicale din întreaga lume folosesc jocurile video ca parte a fizioterapiei pentru persoanele aflate în convalescenţă după ce au suferit leziuni fizice.Într-un articol publicat în “Evenimentul Zilei”, psihiatrul francez Serge Tisseron precizează că jocurile video facilitează comunicarea între copii şi părinţi.

Socializarea virtuală

Mulţi dintre noi credem că jocuri video precum “World of Warcraft”, “FarmVille” sau “Counter Strike” nu reprezintă nimic mai mult decât o evadare din realitate. Citicii consideră că aceste producţii au efecte nocive asupra tinerilor şi în unele cazuri au dreptate (după cum v-am arătat în episodul din urmă cu două zile). Cu toate acestea, jocurile nu mai sunt considerate o activitate antisocială. Sute de milioane de oameni din lume petrec aproximativ trei miliarde de ore jucându-se pe calculator în fiecare săptămână. Potrivit publicaţiei Wall Street Journal, doar în Statele Unite ale Americii există 183 de milioane de jucători activi, majoritatea preferând aplicaţiile online, unde pot interacţiona cu alţi oameni. De asemenea, jocurile video îi învaţă pe copii şi tineri să rezolve probleme şi să îşi dorească să participe la competiţii.

Anul trecut, peste 57.000 de utilizatori ai unui joc video au devenit co-autori ai unei lucrări ştiinţifice a prestigioasei reviste “Nature”. Jucătorii, care nu aveau nici cea mai mică pregătire în biochimie – au lucrat într-un mediu 3D numit Foldit, unde conectau proteine virtuale în speranţa de a găsi modalităţi de a trata cancerul sau de a preveni Alzheimerul.

Jocul a fost dezvoltat de cercetătorii Universităţii din Washington, aceştia fiind convinşi că iubitorii jocurilor vor fi mai creativi decât supercalculatoarele pe care le avea la dispoziţie. Au avut dreptate: cei peste 57.000 de oameni au găsit (în peste 60% din cazuri) modalităţi mai inteligente de a rezolva problemele decât cele propuse de calculatoare.

Facebook l-a salvat din incendiu

În urmă cu doar câteva zile, un şofer canadian a declarat că a reuşit să evite un camion scăpat de sub control pe un drum îngheţat deoarece şi-a dezvoltat reflexele jucându-se ore în şir pe calculator. Incidentul (care a fost filmat, şi îl puteţi vedea AICI) nu a provocat nicio victimă, însă şoferul care a scăpat ca prin urechile acului susţine că “jocurile video i-au salvat viaţa”.

Un alt joc i-a salvat viaţa unui norvegian. Potrivit unui articol publicat de revista “Wired” în urmă cu trei ani, un băiat în vârstă de 12 ani a supravieţuit atacului unui ren furios după ce s-a prefăcut a fi mort – “la fel cum te învaţă nivelul 30 al jocului World of Warcraft”.

Când vine vorba despre salvat vieţi, nici jocurile de pe Facebook nu se dau la o parte. Luna trecută, un bărbat american, care suferă de distrofie musculară, a observat, în timp ce se juca “Evony” pe celebra reţea de socializare, că încăperea în care se afla începea să se umple cu fum. Neputând să stingă focul sau să cheme ajutor, el a apelat la forumul jocului, unde şi-a publicat adresa şi a explicat că este prins într-un incendiu. Doi alţi jucători au alertat pompierii, care au reuşit să îi salveze viaţa celui aflat în pericol.

Ovidiu Adam

Campania VerticalNews:

"

Niciun comentariu: