duminică, 6 februarie 2011

Cât de mult suferă jurnaliştii români aflaţi în Egipt

Cât de mult suferă jurnaliştii români aflaţi în Egipt: "

foto:realitatea.net

Întrebare: care este primul lucru care-ți vine în minte când te gândești la revoltele din Egipt? Cumva, reținerea jurnaliștilor Antenei 3 sau Realitatea, de către poliția de la Cairo? Aşa ziceam şi eu.

De aproape o săptămână, văd la televizor ce se întâmplă cu jurnaliștii români, ”corespondenți de război” în Egipt. Nu prea aflu, de le aceştia, ce se petrece în Egipt, ce se întâmplă cu acea populație, în mare parte săracă, care-și duce traiul de pe o zi pe alta. Nu știu ce se întâmplă cu zilierii de la Piramide, cu ce-și iau mâncare sau medicamente, nu știu ce se întâmplă cu bolnavii, răniții. Nici nu știu măcar dacă școlile au fost închise parțial în Cairo sau în restul țării. Nu am aflat nici ce-i prin frumoasele stațiuni unde românii lăsau sute de euro an de an. Or fi închise? Mai sunt oare turiști? Ce trafic mai e pe aeroportul din Cairo sau cel care deservește Hurghada și Sharm el Scheik? Nu au auzit nici dacă e apă potabilă în Cairo sau dacă mijloacele de transport în comun mai sunt puse la dispoziția cetățenilor.

Am aflat însă că pe Adelin Petrișor l-a amenințat unul cu un cuțit, i-a luat caseta cu filmarea, iar știrea a făcut înconjurul țării mai ceva ca revolta din Egipt. La scurt timp, alt ”veteran de război”, Cristi Zărescu de la Realitatea, este şi el reținut, de această dată de poliție, i se confiscă caseta, însă pe Realitatea e Breaking News, cu emisiuni întrerupte pentru a vorbi cu Zărescu, aflat la hotel, speriat teribil după eliberare. Și nu se poate să moară doar capra vecinului, că în ograda Antenei 3 se copiază scenariul. “Dramele” jurnaliștilor noştri sunt prezentate pe ”repeat” în toate emisiunile. Mai precis, momentul în care egiptenii opresc mașina în care se afla echipa Antenei și îi ia pe corespondenți la întrebări. Mă îndoiesc că era o situație specială, pentru că în zilele astea, toți cei care trec printr-o anumită zonă sunt opriți și percheziționați (asemeni filtrelor organizate noaptea prin București). Se întrerup emisiunile ca jurnalistul cameraman al Antenei să intre în direct cu detalii despre ce se întâmplă. Aflu în schimb, că poliția i-a servit cu suc și prăjituri. A doua zi de la capăt, Zărescu este “arestat” a doua oară… Iar se mai trântește un breaking news. Televiziunile urlă despre ura egiptenilor împotriva jurnaliștilor (internaționali, deci inclusiv li se dă importanță și jurnaliștilor noștri, chiar dacă marile ziare internaționale nu pomenesc nimic de ei), încălcările libertății presei etc. Cu numeroși corespondenți la fața locului, televiziunile de la noi difuzează tot imaginile CNN-ului, cu jurnalista care-i întreabă pe egipteni ce au cu americanii. Ba mai mult, vedem că egipetenii ne iubesc pe noi (doar așa a trecut echipa Antenei prin filtru) românii, deși noi transformăm drama lor în drama noastră.

Și atunci realizez: corespondența din Egipt s-a transformat în aventura reporterilor noștri în Țara Piramidelor, relatări cu și despre ei, informație generală, lipsă de documentare și de o coloană verticală a știrilor, scenarii și reportaje trase la indigo, dar goană mare după senzațional. Îmi place să cred că n-au trimis în Egipt oamenii potriviți, însă de obicei, în astfel de deplasări, pleacă ce-i mai tari reporteri. Se pare că ăsta-i nivelul, asta avem și cu asta defilăm.

Mai decentă mi s-a părut corespondenţa lui Cătălin Radu Tănase, de la ProTv, a cărui intervenţie din piaţa manifestaţiei era cel puţin “vie”.

Model preluat de la Nourescu

“Spaimele” relatate de Carmen Avram, Cristi Zărescu sau Adelin Petrişor mi-au amintit de o altă nesimţire a unui jurnalist român aflat în zone conflictuale. În urmă cu câţiva ani, reporterul sportiv Andrei Nourescu se afla în Irak (doar el ştie de ce) şi a vrut să impresioneze România, transmiţând că a fost atacat şi împuşcat de rebeli. Chiar a apărut la TV bandajat la cap, sângerând. Rapid însă farsa reporterului a fost dată în vileag, deoarece în loc de “sânge” el a mânjit bandajul cu un kechup de proastă calitate.

PS. Am constatat cu stupoare că o parte dintre corespondenții din Egipt au timp de Facebook acolo, și nu pentru a-l updata cu informații de ultimă oră…

Denisa Macavei-cititoare, Bucureşti pentru Vertical News

"

Niciun comentariu: