… deviza sustinuta cu multa convingere de liceeni si nu numai.
Totul a pornit de la Valentine’s Day, care este „Ziua Indragostitilor” in traditia occidentala si care se sarbatoreste pe data de 14 februarie. In mitologia romaneasca, cel care patroneaza „Ziua Indrãgostitilor” este Dragobete. Dragobete, supranumit si Logodnicul Pasarilor sau Cap de Primavara este fiul Babei Dochia. El este un personaj mitic nascocit de fantezia populara, care in traditia romaneasca este sarbatorit pe 24 februarie, zi care semnifica, inceputul primaverii, al renasterii si al imperecherii pasarilor. Se zice ca Dragobete era un fel de Cupidon, care oficia casatorii in randul animalelor. Preluata din natura de cãatre oameni, aceasta sarbatoare este dedicata tinerilor care doresc sa se logodeasca si sa se casatoreasca.
In ultima vreme, tinerii au prins asa de mult drag de traditia romaneasca, incat au incercat sa „elimine” Valentine’s Day cu intentia de a sarbatori Dragobetele. Nu stiu cati s-au abtinut sa treaca cu vederea peste aceasta sarbatoare, dar cert e ca fata de anii anteriori, tot mai multi tineri au ignorat aceastã zi de 14 februarie, lucru ca m-a uimit. Dupa parerea mea, ar trebui sa nu mai fim asa lipsiti de interes fata de trecut si fata de tot ceea ce inseamna traditie, obiceiuri si mitologie romaneasca si sa ne gandim putin si la sarbatorile noastre, ale romanilor, cã deh… daca noi nu le sarbãtorim, atunci cine?
Ce va propun, este sa nu dam uitarii frumoasele noastre traditii si sa-i lasam pe americani sa isi vada de Halloween, de mancat curcan umplut sau de alte sarbatori cum e cea a Cartitei (avem si noi o sarbatoare asemanatoare, cea a iesirii ursului din barlog) si sa ne vedem de-ale noastre, pentru ca avem si noi sarbatori care nu trebuie pierdute in neant.
In speranta ca v-am pus pe ganduri cu privire la (re)sarbatorirea Dragobetului, va sugerez sa iubiti in fiecare zi, pentru a fi iubiti.
Material realizat de Ciprian Iacinschi
"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu