vineri, 11 martie 2011

Dispute de la uniforme la Laurian

Dispute de la uniforme la Laurian: "Introducerea uniformei la Colegiul Naţional „AT Laurian” a generat discuţii în rândul unor părinţi şi elevi. Măsura a fost adoptată în urmă cu doi ani în consiliul profesoral şi a fost repusă pe tapet la începutul acestui an şcolar la solicitarea expresă a reprezentanţilor părinţilor, dar întâmpină şi rezistenţă. Astfel, unii părinţi sunt nemulţumiţi de preţ. „Copilul meu este în clasa a XI-a. Mai au un pic şi trec în clasa a XII-a, deci nu văd de ce ar fi obligaţi să-şi mai facă uniformă”, a declarat un părinte.
Discuţii a provocat şi intenţia cadrelor didactice de a-şi comanda câte un sacou similar cu al elevilor, unii părinţi crezând că sacourile vor fi achitate tot de ei, însă conducerea liceului a replicat că nu s-a pus nicicând problema ca sacourile cadrelor să fie plătite de elevi.
Nemulţumiri au apărut şi de materialul ce va fi folosit. „Am avut colegi care au vrut uniforme, deşi suntem în ultimul an de liceu. Unii colegi nu sunt mulţumiţi de material, am vrut ceva mai gros, e cam subţire pentru iarnă”, a declarat eleva Oana Nechifor.
Liderii părinţilor, membri ai Consiliului de Administraţie, au recunoscut că implementarea măsurii nu este simplă, dar este necesară pentru că astfel Colegiul „Laurian” s-ar alătura unităţilor de prestigiu din ţară care au introdus uniforma de câţiva ani.

Costuri stabilite la 205 lei

Doina Berescu, reprezentantul părinţilor elevilor de gimnaziu, a fost unul dintre promotorii ideii. Părinţii au analizat mai multe oferte, fiind agreată varianta propusă de o firmă din Baia Mare. „Lumea nu a fost uşor de convins, dar uniforma îi va distinge pe elevi, le va întări sentimentul că aparţin unei unităţi de elită. Este normal ca elevii să poarte uniformă pentru că astfel nu vor mai fi excese vestimentare”, a declarat Doina Berescu.
Despre introducerea uniformei se vorbeşte în colegiu de mai mulţi ani. „Au apărut discuţii, dar majoritatea părinţilor şi elevilor agreează această măsură. S-a ales din mai multe oferte şi a fost stabilit un model reprezentativ. Părerea majoritară este că-i va disciplina pe copii, care vor arăta că învaţă la un colegiu reprezentativ”, a precizat Bogdan Panţiru, preşedintele comitetului de părinţi la liceu.
Uniforma are cinci piese, cu o broderie care reprezintă sigla liceului, şi costă 205 lei.
Cu aceşti bani elevele vor primi sacou, vestă, fustă, pantalon şi cravată, iar băieţii două perechi de pantaloni, sacou, vestă şi cravată. Cu excepţia sacoului, fiecare piesă costă 20 de lei. „E o notă de distincţie. Elevii învaţă să respecte nişte reguli, să aibă un comportament civilizat. A veni la şcoală în orice ţinută nu cred că este cea mai bună variantă”, a spus Mihaela Prăjinaru, director adjunct.

Costumul va deveni obligatoriu

Prin modificarea regulamentului de ordine interioară, uniforma va deveni obligatorie în Colegiul „Laurian”, cel mai probabil după sărbătorile pascale. „Ştim că la alte şcoli uniforma s-a purtat o zi sau o săptămână, nu ne interesează. Din momentul când se va introduce, noi vom cere elevilor să vină cu uniformă. Dacă le place să fie elevi de «Laurian» şi vor în condiţiile astea, bine, dacă nu, este alegerea lor”, a spus Ioan Onofrei, directorul colegiului, potrivit căruia contractul cu forma din Baia Mare va fi semnat de comitetul de părinţi, nu de conducere, pentru a fi evitate orice discuţii.


(www.monitorulbt.ro)

In ultima vreme, atmosfera tensionanta din liceu pune stapanire pe mintile tuturor.Astfel, tot mai multe nemultumiri legate de uniforme apar in randul elevilor, dar si al parintilor.
Ca eleva a Colegiului Laurian, pot spune ca ma aflu si eu printre nemultumiti deoarece sunt in clasa a XI-a ,iar pentru un singur an, consider ca nu este necesar sa ni se impuna uniforme.Desi am discutat cu directiunea si am propus ca toti elevii din clasa a XI-a sa poarte "simbolic" doar un sacou, am realizat ca Laurianul vrea o schimbare pentru a-si imbunatati imaginea, fara a tine cont si de parerea celorlalti.
In plus, am avut privilegiul de a vedea uniformele si am constatat ca materialul este incomod,avand un model sobru si inestetic.Pentru aceste "tinute", parintii sunt nevoiti sa scoata din buzunar suma de 205 lei. Destul de mult...si cand spun "mult" ii am in minte pe acei colegi care au o situatie economica mai dificila si nu sunt dispusi sa plateasca.
Personal, consider ca aceste uniforme impuse nu vor fi purtate integral, singura lor intrebuintare fiind cea de a ocupa inca un loc in sifonierul elevilor.Din nefericire, decizia este luata iar protestele nu mai ajuta cu nimic. Dar pot spune ca nu ne vom acomoda usor cu aceasta initiativa de a ne uniformiza iar faptul ca fiecare elev nu va putea sa se exprime si sa-si arate personalitatea prin vestimentatie, va avea consecinte negative in formarea sa ca individ.


Alexandra
"

Niciun comentariu: