Farse de 1 aprilie: când „păcăleala” era adevărată: "
ălelilor” a devenit tot mai populară de-a lungul timpului. În ultimii ani, nu doar vecinii sau colegii se păcălesc între ei, ci chiar instituţii serioase din diferite domenii, de la mass-media până la companii IT, pun în practică tot soiul de farse pe 1 aprilie. Fiind atât de folosite, oamenii s-au obişnuit cu ele şi s-a ajuns în situaţii precum cea din pilda cu ciobanul Petrică şi lupul la oi. Pentru simplul motiv că au apărut în prima zi a lunii aprilie, veştile cu pricina au fost expediate rapid drept „făcături”. De fapt, erau cât se poate de adevărate. Noi vă prezentăm doar câteva exemple.
În 1946, un tsunami provocat de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, în apropiere de insulele Aleutine (SUA), aflate în Oceanul Pacific, a ucis 165 de oameni în Hawaii şi Alaska, şi a făcut pagube de peste 26 de milioane de dolari. Valul uriaş a ajuns să fie cunoscut drept „Tsunami-ul din Ziua Păcălelilor”, deoarece mulţi dintre oamenii care s-au înecat au presupus că avertizările primite erau o farsă.
Cântăreţ ucis de propriul tată
Pe 1 aprilie 1947, regele George al II-lea al Greciei a fost găsit mort în palatul regal din Atena. Cauza decesului: arteroscleroză. La anunţul veştii, unii oameni au crezut că este vorba de o păcăleală.
În anul 1984, s-a auzit că muzicianul Marvin Gaye a fost împuşcat mortal de tatăl său, puţini au fost cei care au dat crezare unei ştiri ce părea atât de neverosimile. Din păcate, tatăl chiar îşi omorâse fiul. Părinţii lui Marvin se certau din cauza unor acte pierdute, iar în momentul în care cântăreţul a intervenit pentru a-i despărţi, a fost împuşcat de tatăl său.
Mail de 1GB: greu de crezut în 2004
Şi vestea fuzionării dintre Square şi Enix, două companii rivale de jocuri video, a fost privită cu suspiciune. Deşi fuziunea s-a petrecut pe 1 aprilie 2003, ea a fost cât de poate de reală, iar noua companie s-a numit Square Enix.
Exact un an mai târziu, în 2004, gigantul american Google anunţa lansarea poştei electronice Gmail, care putea să găzduiască 1 GB de date, mult mai mult decât ceea ce ofereau serviciile de e-mail la acea dată. Bineînţeles, s-a crezut că totul este o glumă, mai ales deoarece Google are o bogată tradiţie de a organiza tot felul de păcăleli pe 1 aprilie.
Pitonul din birourile Google
Tot Google s-a aflat în centrul atenţiei şi în aprilie 2007. Însă de data aceasta angajaţii companiei din birourile de la New York au fost cei care au pus sub semnul întrebării ştirea care le-a parvenit. Printr-un e-mail intern, ei au fost anunţaţi că un piton care se afla în biroul unui inginer a scăpat şi că se plimbă liber prin sediul companiei. În mesaj scria foarte clar că nu este vorba de o farsă, deşi era evident că nu se putea găsi o zi mai nepotrivită pentru un astfel de anunţ.
În urmă cu doi ani, mai multe posturi de televiziune din SUA le recomandau telespectatorilor să îşi instaleze antiviruşi deoarece un virus periculos numit Conficker ajunsese în milioane de calculatoare, din care ştergea documente. Evident, nu era o păcăleală. Şi tot pe 1 aprilie 2009, postul TV CBS a anunţat oprirea filmărilor la soap-opera „Lumina călăuzitoare”. După 72 de ani de filmări neîntrerupte la acest serial, putem să le reproşăm ceva celor care nu au crezut ştirea?
Vouă vi s-a întâmplat vreodată să credeţi că un eveniment petrecut pe 1 aprilie este o farsă, deşi era 100% adevărat?"
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu