marți, 5 aprilie 2011

Sorina Matei: Nu ştiu dacă, în cazul interviului cu Traian Băsescu, este vorba de cenzură, dar ceva nu este în regulă

Sorina Matei: Nu ştiu dacă, în cazul interviului cu Traian Băsescu, este vorba de cenzură, dar ceva nu este în regulă: "

“Nu ştiu dacă se poate vorbi şi se poate descrie în termeni de cenzură, dar ceva nu este în regulă”, a spus Sorina Matei, jurnalista care a demisionat din trustul Intact, referindu-se la interviul pe care ar fi trebuit să-l facă cu Traian Băsescu

Declaraţia a fost făcută în cadrul şedinţei CNA de astăzi la care a mai participat şi Valeriu Trucan, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României.

În privinţa interviului pe care Antena3 “ar fi trebuit” să-l facă cu Traian Băsescu, Valeriu Trucan a spus:

“Fiind un post privat, Antena 3 nu are vreo obligatie fata de Presedintele Romaniei, are obligatie sa respecte legislatia Romaniei. Deranjant este ca sub masca inocentei (…) se simuleaza independenta.”

Din partea postului Antena3 nu a fost prezent niciun reprezentant, deşi Consiliul i-a invitat pe Mihai Gâdea (directorul postului de ştiri), Oana Stancu şi Adrian Ursu.

Discuţiile pe larg, în continuare:

Sorina Matei:

În faţa consiliului, Sorina Matei a reluat “povestea” scandalului provocat de interviul cu Traian Băsescu – postata si pe blogul ei. Ea a susţinut şi în faţa membrilor CNA că interviul cu Traian Băsescu n-a mai fost realizat din cauza intervenţiei lui Mihai Gâdea, directorul staţiei.

Sorina Matei:

Am spus public ce s-a întamplat. Discuţia pe tema interviului cu Preşedintele venea în condiţiile conflictului din Libia.

Eu am început să gestionez această relaţie cu Palatul Cotroceni în mandatul lui Traian Băsescu, în pofida dorinţei mele. A fost o relaţie foarte tensionată, pentru că şi Palatul Cotroceni trata jurnalistul de la Antena 3 din perspectiva a ceea ce se întampla pe post.

Eram într-o situaţie de neieşit – la Cotroceni eram oamenii Antenei, la post eram trataţi ca oamenii Cotrocenilor. În realitate eram jurnalist.

I-am adus la cunoştinţă acum câteva luni dlui Gâdea nişte declaraţii făcute la adresa mea de Victor Ciutacu. Dl Gâdea a încercat să aplaneze acest conflict, dar au continuat – ba a fost Mircea Badea, ba Victor Ciutacu.

Narcisa Iorga:

“Aşadar decizia se ia la nivelul conducerii redacţiei de ştiri.”

Sorina Matei:

“Da.”

Christian Mititelu:

“Cunoscând cam toată situaţia şi antagonismul care există între postul Antena3 şi Preşedinţie, acă din punctul de vedere al abilităţilor tactice nu era preferabil ca acel contact să-l stabilească omnul cu cele mai mari orgolii şi nu dumneavoastră reporterul acreditat la Palatul Cotroceni.

Când cineva e reporter mulţi ani, în acelaşi loc, şefii mari încep să aibă suspiciunea că omul s-a apropiat prea mult de omul cu care lucrează şi atunci, pe subiecte de genul acesta, poate că îi pune pe gânduri. Ca să fim machiavelici, eu i-aş fi pasat domnului Gâdea ideea de a face un interviu.

La întrebarea dacă există un boicot din partea Antena 3 în privinţa lui Traian Băsescu, Sorina Matei a răspuns:

“Da, a existat şi poate încă există.”

La întrebarea dacă ea crede că este vorba despre cenzură în cazul interviului cu Traian Băsescu, Sorina Matei a spus:

“Nu ştiu dacă se poate vorbi şi se poate descrie în termeni de cenzură, dar ceva nu este în regulă. Nu se poate ca toţi oamenii responsabili editoriali (…) să fie de acord iar după aceea să se schimbe termenii iar a doua solicitară să nu fie trimisă nici până în ziua de astăzi”.”

Narcisa Iorga, membru CNA:

“La noi la CNA în documentele de la Antena 3 director general figurează în continuare dl Sorin Oancea, nu ştim ce poziţie ocupă, exact, dl. Mihai Gâdea.”

Valeriu Turcan, la CNA:

“Din foarte multe motive s-a luat decizia să nu fie declaraţie de presă ci să fie o comunicare prin SRTv. În ziua următoare, am exprimat în relaţia cu Realitatea TV şi Antena 3 disponibilitatea preşedintelui de a acorda un interviu.

Nu l-am cerut, ne-am exprimat disponibilitatea de a acorda acel interviu. Seara am primit o solicitare de la Realitatea TV prin care solicitau ca preşedintele să ofere un interviu pe tema situaţiei din Libia (…)

Noi le-am confirmat deschiderea. Am primit o solicitare şi de la Antena 3 şi am răspuns adresând invitaţia ca acel interviu să fie organizat marţi 22 sau miercuri 23.

Raspunsul dl Romaşcan (Alin Romaşcan – Head of News la Antena1 şi Antena3 – n.r.) a fost că Antena 3 să schimbe condiţiile. Am răspuns că trebuie o noua solicitare. Nu a venit o alta solicitare.

Fiind un post privat, Antena 3 nu are vreo obligaţie faţă de preşedintele României, are obligatia să respecte legislaţia României. Deranjant este ca sub masca inocenţei (…) se simuleaza independenţa. (…)

Am mai exprimat această deschidere în 2009 în timpul campaniei electorale, într-o discuţie telefonică cu dl. Mihai Gadea. (…) Raspunsul a fost “Vom vedea”.

În primele zile după incident, reprezentanţii postului au invocat, oarecum neclar, că “de ce să mergem noi la Traian Băsescu“. Se face o confuzie gravă – Palatul Cotroceni nu este proprietatea lui Traian Băsescu, e unul dintre cele mai importante simboluri ale poporului român. (…) Eu cred ca este o onoare pentru orice jurnalist să se întalneasca cu preşedintele României la Palatul Cotroceni.

De aceea cred că postul a încercat să improvizeze o explicaţie.

M-aş folosi de acest prilej pentru a aduce în discuţie şi alte chestiuni: deseori se afirmă că “nu a fost posibil să aveţi o poziţie, o intervenţie la postul Antena 3?” De acord. A fost posibil. Dar nevoia de a prezenta o reacţie se impune la fiecare difuzare a ştirii. (…) Administraţia Prezidenţială poate să prezinte o poziţie ocazional la Antena 3. Dar nu poate prezenta la fiecare difuzare.

Au fost foarte multe solicitări de poziţii pe subiecte la zi. Problema apare, în marea majoritate a cazurilor, în momentul difuzează subiectul de 20 de ori şi reacţia o singură dată.”

"

Niciun comentariu: