“Vom interveni asupra Codului audiovizual astfel încât să determinăm posturile să adopte şi să publice pe site-urile lor coduri de conduită”, a declarat Răsvan Popescu la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Realitatea Media, cu jurnalista Sorina Matei şi Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României.
Preşedintele CNA a explicat că instituţia pe care o conduce doreşte ca posturile să adopte aceste coduri de conduită pentru “a putea şti cu precizie fiecare ce atribuţie are în aşa fel încât, pe viitor, să putem fi mai pregătiţi în a dezbate cazuri de evenuale ingerinţe sau cenzură”.
În momentul de faţă, Consiliul Naţional al Audiovizualului nu dispune de instrumentele necesare pentru a sancţiona posturile de radio şi televiziune care înregistrează derapaje de la libertatea de expresie şi de la independenţa editorială a jurnaliştilor.
“Vom solicita Parlamentului ca articolul 6 din Lege, care în momentul de faţă nu are un regim sancţionatoriu, să intre la regimul de sancţiune, la capătul procesului legislativ de modificare a Legii audiovizuale”, a mai spus Răsvan Popescu.Declaraţia pe larg a lui Răsvan Popescu, în continuare:
“În urma acestor audieri vom pregăti o serie de documente care să ne permită să intervenim mai bine în cazuri de acest tip, care sunt destul de puţin acoperite juridic şi legal.Narcisa Iorga membru CNA, la finalul şedinţei:
Pentru a putea să facem acest lucru vom interveni asupra Codului audiovizual astfel încât să determinăm posturile să adopte şi să publice pe site-urile lor coduri de conduită, astfel încât să putem şti cu precizie fiecare ce atribuţie are, în aşa fel încât să putem ca pe viitor să fim mai pregătiţi în a dezbate cazuri de evenuale ingerinţe sau cenzură.
De asemenea, am constat că o serie de posturi nu se achită de obligaţia legală, prevăzută de articolul 48 din Lege, în aşa fel încât să publice o serie de date care ţin de funcţionarea lor şi în acest sens pregătim un proiect de sancţiune.
Deocamdată am constat derapaje de acest gen în cazul posturilor Antena3 şi Realitatea Tv, dar vom face o monitorizare mai complexă, vom lua toate posturile care intră în must-carry în aşa fel încât să avem o situaţie cât mai completă şi să-i tratăm pe toţi egal.
De asemenea, vom solicita Parlamentului ca articolul 6 din Lege, care în momentul de faţă nu are un regim sancţionatoriu, să intre la regimul de sancţiune, la capătul procesului legislativ de modificare a Legii audiovizuale.
“Câtă vreme directorul postului Mihai Gâdea afirmă în emisiunile sale, care sunt aşa-ziese emisiuni editoriale, etalon ale postului, că nu acceptă spaţii pentru opiniile puterii este clar că este vorba despre cenzură.
Câtă vreme nu laşi să se exprime o opinie, nu laşi jurnaliştii să-şi facă meseria pentru care sunt plătiţi înseamnă că le impui o anumită atitudine, adică cenzurezi conţinutul editorial al postului.
Vreau să precizez un lucru că aici nu cred că este înţeles foarte bine rolul Legii audiovizuale. (…) Toate trusturile private se supun Legii audiovizuale, care prevede clar informarea obiectivă şi libera formare a opiniei publice.”
Narcisa Iorga: La Realitatea TV ingerinţele în politica editorială sunt evidente
Narcisa Iorga, despre Realitatea TV:“La Realitatea TV consider că ingerinţele în politica editorială sunt evidente, indiferent din ce parte ar veni. Se acuză unii pe alţii că “nu eu am făcut ingerinţe editoriale, a făcut cutare”.
Deci ingerinţa editorială există. Problema cea mai mare la Realitatea TV este că domnul Sorin Ovidiu Vîntu face declaraţii publice cu privire la drepturile domniei sale, la deciziile pe care le ia în privinţa managerului, în privinţa intervenţiei în politica editorială a postului, când chipurile aceasta înregistrează un derapaj. În ce calitate?
Domnul Sorin Ovidiu Vîntu chiar dacă ar fi acţionar nu ar avea dreptul să sune un responsabil editorial al Realităţii TV să-i spună ce să facă sau ce să nu facă.
Bineînţeles, legea nu prevede sancţiuni, dar nu îmi dă mie dreptul, ca membru CNA să nu constat că există derapaje de la libertatea de expresie şi de la independenţa editorială a jurnaliştilor.”
Sursa foto: Mediafax
"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu