marți, 2 iulie 2013

A murit Dumitru Matcovschi, poetul Basarabiei

A murit, pe 26 iunie 2013, Dumitru Matcovschi. Este poetul care, în cântecul Basarabia, i-a definit pe basarabeni în felul acesta: "Ne încălzește lutul, ne-alină două ape, pătimitor, trecutul într-un oftat încape... Avem un nuc și-i verde, și-n pragul casei crește, cu nucul nu ne pierdem, de moarte ne păzește. La prunci suntem cu gândul și nu dorim războaie, noi semănăm pământul și așteptăm să ploaie."
După aceste cuvinte urmează refrenul, de o putere răvășitoare, de imn: "Basarabia, Basarabia, frate și soră, mamă și tată, Basarabia. Basarabia, Basarabia, scumpă icoană în inimi purtată, Basarabia. Trecută prin foc și prin sabie, furată, trădată mereu, ești floare de dor, Basarabie, ești patria neamului meu."
Un simbol
Dumitru Matcovschi, născut în 1939, este, după cum s-a spus pe bună dreptate, unsimbol al renașterii naționale din Republica Moldova, un om care și-a asumat destinul Basarabiei. Dar nu este un mare simbol al românismului și un titan al culturii românești, cum vor să-l facă unii, luându-se după cuvintele la modă. Este un basarabean crescut din pietrele Vadului-Rașcov, care și-a făcut destin din durerile și bucuriile neamului său basarabean.
Un om care a stat aproape de ai săi. I-a povățuit, i-a lăudat,
Citeşte mai mult...
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
+TAG

Niciun comentariu: