duminică, 6 octombrie 2013

Aproape 2,2 miliarde de euro au fost furate din fondurile europene în opt state membre în 2010, potrivit unui raport al agenţiei anti-fraudă din UE, OLAF, citat de EUObserver.
Cifrele, date publicităţii marţi, într-o conferinţă despre corupţie, la Parlamentul European, reprezintă costurile directe, estimate, ale corupţiei din procesul de achiziţii publice finanţat de UE, în cinci sectoare importante, precum construcţiile şi tratarea apelor potabile.
Rezultatele studiului, realizat de firma PwC şi Universitatea din Utrecht, se bazează pe o metodologie care permite estimarea probabilităţii corupţiei pentru anumite grupuri. Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, România şi Spania au fost selectate, aleatoriu, pentru acest studiu.
Vorbind la conferinţa menţionată, comisarul anti-fraudă al UE, Algirdas Semeta, a declarat că studiul propunea o nouă abordare care se concentra pe calcularea costurilor corupţiei. “Studiul pune cifrele concrete peste ceea ce se recunoştea de mult că era o ameninţare la adresa finanţelor publice şi confirmă că o dată ce un proiect de achiziţii publice este afectat de corupţie, pierderile din banii publici cresc substanţial”, a spus el.
Studiul arată că, în total, corupţia costă circa 3-4% din bugetul destinat achiziţiilor publice. “Pare la prima vedere o estimare mai mare decât cea a Comisiei de acum doi ani”, a spus Semeta. Comisia estima atunci că ar fi vorba de 1%.
Semeta a explicat că diferenţa se referă la faptul că studiul s-a concentrat asupra a opt state membre din cinci sectoare diferite, cele mai expuse riscului de a fi afectate de corupţie. “Pentru comisei, detaliile relevate sunt utile şi ne-am angajat să căutăm în continuare modalităţi de a reduce numărul cazurilor raportate de statele membre”, a precizat oficialul UE.
Ţările membre au raportat nouă cazuri de acţiuni suspecte de corupţie cu fondurile europene, în 2012. Comisia îşi va finaliza primul raport anti-corupţie în luna noiembrie, iar acesta se va referi în mod special la achiziţiile publice.
Raportul actual, sponsorizat de OLAF, a criticat natura fragmentată a procedurilor de achiziţii publice şi lipsa transparenţei. A notat că nicio organizaţie sau agenţie nu se ocupă de depistarea cazurilor de corupţie, pe parcursul întregului proces.
De asemenea, lipseşte o autoritate la nivelul UE sau la nivel naţional care să integreze toate datele legate de achiziţiile publice, astfel încât publicul să le poată analiza. Printre cele mai comune modalităţi de a fura bani se numără cea prin care preţurile cresc artificial la contractele semnate, mult peste valoarea reală a pieţei.
Unul dintre cazuri se referă la un contract de reconstrucţie a centrului unui oraş istoric. Bugetul maxim era de 4,32 milioane de euro, iar singurul participant la licitaţie a făcut o ofertă pentru 5,4 milioane de euro, care a fost respinsă. Apoi procedura de achiziţie a fost relansată, cu acelaşi competitor care a câştigat, de data aceasta, contractul de 4,32 milioane de euro. Dar ulterior costurile au crescut cu 1,08 milioane de euro, astfel încât preţul proiectului a fost acelaşi cu oferta iniţială a companiei respective.
Un alt caz se referea la 10 funcţionari publici din diverse municipalităţi care au oferit informaţii confidenţiale unei companii de construcţie, referitoare la câteva invitaţii adresate ofertantului de proiecte de infrastructură.
În schimbul acelor informaţii confidenţiale, funcţionarii publici au fost răsplătiţi cu bani şi locuri VIP la meciuri de fotbal, curse de Formula Unu şi bilete de avion spre destinaţii exotice.
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
SED
+TAG
Prima dublă canonizare a unor Papi, din istoria Bisericii Catolice
Papa Ioan Paul al II-lea şi Papa Ioan al XXIII-lea vor fi canonizaţi în 27 aprilie 2014, a anunţat Papa Francisc, potrivit BBC News.
Suveranul Pontif a anunţat că el îi va canoniza pe cei doi predecesori ai săi, după ce a aprobat un al doilea miracol atribuit lui Ioan Paul. Polonezul Ioan Paul, primul papă neitalian din ultimii 400 de ani, a condus Biserica Catolică între 1978-2005.
Papa Ioan a fost Suveran Pontif între 1958-1963, reuniund al doilea Consiliul de la Vatican, care a schimbat faţa bisericii.
Decizia de a-i declara sfinţi pe cei doi Papi, în acelaşi timp, pare menită să unifice catolicii, susţin jurnaliştii britanici. Ioan Paul al -II-lea este favoritul conservatorilor catolici, în timp ce Papa Ioan al XXIII-lea este în primul rând admirat de aripa progresistă a Bisericii.
Ioan Paul a fost recunoscut pentru deschiderea sa faţă de mass-media şi pentru stilul său de călător neobosit. A fost un critic dur al comunismului şi a fost recunoscut pentru că a inspirat opoziţia faţă de comunism în Europa de Est. Despre canonizarea lui Ioan Paul se vorbeşte încă de la moartea sa, când mulţimea adunată în Piaţa Sf. Petru de la Vatican a cerut “santo subito” (“sfânt acum”). În timpul pontificatului său, el a simplificat procesul prin care se canonizează oamenii şi a creat mai mulţi sfinţi decât predecesorii săi împreună.
Ioan al XXIII-lea este recunoscut pentru că a aprobat slujirea în limbile autohtone, în loc de limba latină, în biserici, şi pentru susţinerea unor legături mai bune între Biserica Catolică şi credinţa iudaică. În Italia este cunoscut sub numele de Papa Buono, Bunul Papă.
Papa Ioan a fost asemănător în multe privinţe cu Papa Francisc, un om umil, cu picioarele pe pământ şi un fin simţ al umorului.
La ceremonia de canonizare sunt aşteptaţi să participe atât Papa Francisc, cât şi Papa Benedict al XVI-lea, care a renunţat la Pontificat anul acesta. Dubla canonizare va fi prima în istoria Bisericii.

Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Alegerile din Austria: “Marea coaliţie” poate guverna din nou
Cele două partide aflate la guvernare în Austria au obţinut suficiente voturi pentru un nou mandat de cinci ani, într-o “mare coaliţie”, dar rezultatele înregistrate au fost cele mai slabe de la al doilea Război Mondial încoace, potrivit BBC.
A crescut sprijinul pentru partidul de dreapta, eurosceptic, Partidul Libertăţii (FPOe), care a obţinut 21,4%.
Social Democraţii (SPOe) au câştigat cele mai multe voturi – 27,1% şi conservatorii Partidului Popular (OeVP) au obţinut 23,8% în alegerile de duminică.
Liderul conservator a avertizat că rezulatele reprezintă “un semnal de alarmă”. Michael Spindelegger a declarat că “pur şi simplu nu putem continua ca până acum”, şi nu a exclus o coaliţie cu FPOe.
Cancelarul Werner Faymann, lider al SPOe, a precizat că este împotriva oricărui “experiment” şi a cerut purtarea unor negocieri pentru coaliţie cu Partidul Popular.
Participarea la vot a fost sub 66%, cu mult sub cea la alegerile precedente, din 2008. Aproape toate voturile au fost deja numărate.
Formaţiunea anti-imigraţie şi eurosceptică FPOe, condusă de Heinz-Christian Strache, a obţinut cu 4% mai mult faţă de rezultatele din 208, câştigând cu patru mandate mai multe în Parlament, ajungând astfel la 42. Cu toate acesta, scorul de 21,4% este mai mic decât cel de 27% obţinut în 1999, sub conducerea lui Joerg Haider.
Social-democraţii au pierdut patru mandate, oar OeVP a pierdut cinci. În total, cele două partide au 99 de mandate, suficient de multe pentru a forma o majoritate. De altfel, aceste două formaţiuni au guvernat împreună o lungă perioadă de timp în istoria postbelică a Austriei.
Austriecii, cu un electorat de 6 milioane, au ales 183 de deputaţi, pentru Camera inferioară a Parlamentului. Un partid trebuie să depăşească pragul de 4% pentru a fi reprezentat în Cameră.
Faymann pare că va rămîne în fruntea coaliţiei, ca şi cancelar.
Partidele de guvernămînt au pretins ambele că li se datorează reducerea şomajului, în timpul recesiunii economice din UE. Social-democraţii s-au concentrat pe pensii şi au susţinut instituirea unei taxe pentru milionari şi reduceri de impozite pentru cei cu venituri mici.

În acelaşi timp, OeVP a făcut campanie pentru măsuri de a flexibiliza regimul fiscal pentru firme, respingând propunerea impunerii unei taxe pentru bogaţi.
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Mutu şi Chivu au apus
Ajunşi aproape de finalul carierei, foştii lideri ai naţionalei par la ani lumină de perioada de glorie şi asta se reflectă şi în cota de piaţă a oamenilor care au fost consideraţi pe bună dreptate ani la rând cei mai buni jucători români în activitate. Mai mult, Adrian Mutu (Ajaccio – 34 de ani) şiCristian Chivu (Inter Milano – 32 de ani) abia mai prind banca de rezervă la cluburile la care sunt legitimaţi. De aceea, retragerea celor două stele care în urmă cu zece ani străluceau este inevitabilă.
În urmă cu 10 ani, Adi Mutu şi Cristi Chivu ţineau capul de afiş al perioadei de transferuri, ambii reuşind să îşi treacă numele pe lista celor mai importante mutări ale anului 2003. Mutu ajungea la Chelsea, pentru 19 milioane de euro, în timp ce Chivu semna cu AS Roma, iar Ajax încasa 18 milioane de euro pentru acest transfer. În 2008, cotele de piaţă ale celor doi se apropiau de 50 de milioane de euro (Mutu: 25 de mlioane, Chivu: 24 de milioane), însă de atunci carierele ambilor au intrat în declin, fapt explicabil mai ales prin înaintarea în vârstă. Acum, la cinci
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
"Exista un sector privat care vrea competitie corecta. Firme mici sau mari care nu vor licitatii trucate, care vor licitatii corecte, care nu vor sa castige firma sotului politicianului x sau tot asa" afirma, intr-un interviu pentru HotNews.ro, europarlamentarul PDL Monica Macovei. Ea spune ca are ca obiectiv promovarea unei directive europene potrivit careia companiile care mituiesc oficiali oriunde in lume sa fie poata fi sanctionate penal si in tara de origine, pe baza legislatiei nationale, la fel cum se intampla in Statele Unite sau Marea Britanie. Macovei sustine ca este nevoie "de o alianta a mediului de afaceri curat" care sa impinga guvernele sa sustina promovarea unei asemenea directive.
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
VIDEO IMPRESIONANT Un Român este extrem de apreciat la “Vocea Americii”
Artiştii internaţionali Cee Lo GreenChristian AguileraAdam Levine şi Blacke Shelton, antrenorii de la „The Voice”, varianta americană a show-ului „Vocea României”, au fost impresionaţi de un concurent de origine română.
Este vorba de George Horga, un tânăr în vârstă de 19 ani care a reuşit să îl facă pe Cee Lo Green să îşi întoarcă scaunul şi să îl ia sub aripa lui protectoare pe durata competiţiei. Românul a interpretat impecabil piesa „Treasure” a lui Bruno Mars. Cei patru antrenori au ascultat interpretarea în cadrul audiţiilor „pe nevăzute” şi s-au arătat impresionaţi de calităţile vocale ale adolescentului.
George Horga provine dintr-o familie care a emigrat în Statele Unite ale Americii pe timpul comunismului şi locuieşte în Portland, Oregon. Unchiul său este şi el artist şi cântă în trupa The Messengers.

Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Grup de proxeneți români, anihilat la Roma
Echipa Mobilă de la Chestura din Roma a executat 8 mandate de arestare preventivă emise pe numele unor cetățeni români responsabili, cu titlu diferit, de asociere în scopul comiterii de infracțiuni finalizată cu recrutarea, inducerea și exploatarea prostituției, și de minori.
Măsurile au fost luate la finalul unei intense activități investigative efectuată de Echipa Mobilă din Roma începând din martie 2013, care a permis să se stabilească existența unui grup criminal, care opera de mai mulți ani și era compus din cetățeni români de la periferiile romane.
Victimele, toate foarte tinere femei românce, dintre care una minoră, erau constrânse de propriii conaționali să se prostitueze pe timpul zilei pe străzile consulare Ardeatina și Laurentina.
Femeile erau supuse de exploatatori, de care în unele cazuri erau legate afectiv, la continue bătăi și amenințări, ca și cum ar fi fost "lucruri" care fac subiectul dreptului de proprietate, aduse și ținute într-o continuă stare de supunere.

Anchetatorii au stabilit existența unei organizații bine structurate ierarhic, evidențiind pentru fiecare asociat un rol specific.
La conducerea structurii Croitoru Vasilică, care acorda permisele, stabilea tarifele și locurile.Pe lângă aceasta, el se se ocupa, și prin intermediul soției sale,
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Asociații românești din Italia prezente în Senatul României pentru susținerea proiectul ...
Am primit la redacție un e-mail, semnat Luiza Dobrescu, în care se relatează despre întâlnirea pe care au avut-o mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor și asociațiilor românești din Italia, pentru susținerea unui proiect de lege referitor la adopțiile internaționale.
Reamintim că în luna martie a acestui an, mai multe ONG-uri au elaborat un proiect de lege care prevede că pot fi adoptați intracomunitar sau internațional copiii pentru care nu s-a identificat o familie de adopție națională în șase luni, proiectul fiind însușit de senatorul PNL Sebastian Grapa membru al Comisiei juridice.

"Copiii orfani ai României își cer dreptul de a avea o familie! Senatorul liberal Grapă se ia de piept cu președintele Băsescu în privința adopțiilor internaționale
În urmă cu trei ani, președintele României, Traian Băsescu, declara la Bruxelles: „În ceea ce privește adopțiile, România are o lege națională. Se poate face lobby oricât, la Bruxelles și numai. România nu-și schimbă legea adopțiilor, cel puțin cât voi fi eu președintele României!”
Afirmațiile președintelui se bazau, în mare parte, pe faptul că orfanii noștri ar fi, în realitate, victimele traficului de persoane sau de organe, deși, nici până în ziua de astăzi nu a fost prins vreun astfel de traficant.
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG

Niciun comentariu: