vineri, 21 ianuarie 2011

Zilele Eminescu la Grupul Scolar Dimitrie Negreanu; “Tot mai citesc maiastra-ti carte"

An de an marcam la Botosani si in liceul nostru  Zilele Eminescu.  Mihai Eminescu este un simbol al Poeziei Romanesti cu care ne mandrim toti romanii mai ales noi botosanenii.
     Grupul Scolar Dimitrie Negreanu a desfasurat mai multe activitati in memoria poetului printre care si cea care poarta numele “Tot mai citesc maiastra-ti carte” -  vers celebru al poetului Al. Vlahutain in care ne regasim fiecare.
      Cu acest prilej elevii au recitat poezii inchinate lui Eminescu si au adus in discutie parerile critice ale unor autori precum G. Calinescu, C-tin Noica sau T. Arghezi.
     Intreband participantii de ce simtim nevoia de a-l reciti pe Eminescu,  ei ne-au spus ca,  in poezia lui gasim mereu ceva nou si ca in opera lui ne regasim si ne exprimam spiritualitatea.
    I-am mai intrebat : “De ce Basarabia il iubeste atat de mult pe Eminescu? “ si ne-au spus :  “Si Eminescu a iubit foarte mult Basarabia si a foarte apropiat de ea”.
     Elevii au mai  sublinat ca “lacatul limbilor nu poate fi descuiat cu cheile strainilor” si ca recitindu-l pe Eminescu ne intoarcem mereu acasa. Facand trimitere la  poeziile altor poeti precum:  Al. Vlahuta, Adrian  Paunescu, Marin Sorescu, Grigore  Vieru si multi altii, inchinate marelui poet,  participanţii au scos in evidenta faptul ca  Eminescu este unul din putinele lucruri care ne reprezinta si ne face cinste si una din putinele persoane care ne mai face sa ridicam fruntea in fata strainilor.
      Elevii au dat citire din creatiile lor,  in care Eminescu apare cu un zambet bland si mereu melancolic, un poet care a divinizat femeia.

Ancuţa Bunduc

Niciun comentariu: