Un vechi proverb spune în că ”În spatele unui bărbat puternic stă întotdeauna o femeie”. Sensul ar putea fi extins astfel că nu este greşit să spunem că o femeie puternică nu are neapărată nevoie de un bărbat. Exemple am văzut destule pe la alţii – Angela Merkel, Margaret Thatcher sau Oprah Winfrey sunt doar puţine exemple în acest sens. VerticaNews vă propune o listă alcătuită din femei care fie sunt bogate, fie sunt frumoase, fie deosebit de deştepte şi care, cu siguranţă, au un cuvânt de spus din punct de vedere al influenţei.
Vă invităm aşadar să o votaţi sau să o propuneţi pe cea care consideraţi că este cea mai puternică femeie din România.
Elena Udrea. Are 38 de ani şi, după aproape un deceniu de implicare politică, se află foarte aproape de apogeu. Este deputat şi ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale, om de bază al partidului aflat la guvernare (PDL) şi posedă, împreună cu soţul Dorin Cocoş, o avere de peste 10 de milioane de euro. Pentru că este o apropiată a preşedintelui Traian Băsescu, dar şi pentru că are o tenacitate greu de egalat, Elena Udrea a fost şi este considerată ca viitoarea femeie premier sau chiar şef de stat.
De profesie avocat (licenţiată a unei universităţi particulare), Elena Udrea a intrat în politică în 2002, la PSD, apoi a trecut în tabăra liberală. În 2003 a fost remarcată de Traian Băsescu pe când acesta era primarul Bucureştiului, iar ea membră a Consiliului Municipal. Ascensiunea ei, controversată şi rapidă, a început, în decembrie 2004, la Cotroceni, din fotoliu de şef de cabinet al preşedintelui Traian Băsescu. Ca şi prietena Elena Băsescu, doamna Udrea a dovedit, de-a lungul timpului, lacune de cultură generală.
Anca Vlad. Are 52 de ani şi este considerată, potrivit averii strânse în ultimii 20 de ani de capitalism, cea mai bogată femeie din România. A fondat, în 1991, Grupul Fildas, evaluat acum la aproape 100 de milioane de euro, societate prin care importă medicamente şi care controlează lanţul de farmacii Catena, precum şi un trust de presă din care face parte SensoTV. Deşi în urma unui îndelungat şi scandalos proces de divorţ, consumat recent, Anca Vlad şi-a pierdut o mare parte din avere, dar rămâne la fel de puternică. În fiecare lună, fosta pupilă a managerului Andrei Menhardt, plăteşte salariile a peste 1.500 de români. Are o laborioasă activitate în asociaţiile patronale ale femeilor, atât în România, cât şi în Europa de Sud-Est. Spune că adoră vacanţele de lux, că îi plac parcurile de distracţii, că preferă bucătăria libaneză şi este o pasionată cinefilă. Averea ei este estimată în acest moment la 60 de milioane de euro, fiind, după surorile Camelia şi Corina Voiculescu, cea mi bogată femeie din România.
Maria Băsescu. Mai degrabă discretă şi timidă decât puternică, soţia preşedintelui are atu-uri pe care alte românce doar le bănuiesc. Supusă şi tandră, Maria Băsescu îi oferă soţului acea linişte de care acesta are atâta nevoie. În public se poartă cuviincios şi demn, semn de bună creştere şi respect, moşteniri din familia cu obârşii bucovinene. A fost şi este casnică, a “văzut” de cele două fiice, a făcut curat şi mâncare. Acum, toate acestea sunt istorie. Dimineaţa, la ora 7, se trezeşte şi-i face preşedintelui cafeaua. El o bea liniştit, fumând, şi atunci o ascultă. Acelea sunt momentele în care doamna Maria Băsescu devine puternică. Foarte puternică. În rest, de când fetele Ioana şi Elena au plecat care încotro, Prima Doamnă a ţării îşi petrece timpul cât mai plăcut cu putinţă, dar fără să exagereze şi are întotdeauna grijă să nu-l supere pe Traian. Dacă în trecut îşi ostoia singurătatea vorbind cu boxerul Dick (câine, nu pugilist), acum Maria Băsescu îl are pe Răsfăţ, un cal dăruit de preşedinte şi cu ajutorul căruia se menţine în formă. Are la dispoziţie maşină, personal de serviciu, plus doi agenţi de pază de la SPP care o însoţesc peste tot. Dacă în trecut singura activitate lucrativă era croşetatul, acum Maria Băsescu are şi o afacere, deţinută împreună cu Mircea, fratele descurcăreţ al preşedintelui.
Elena Băsescu. Fiica cea mică a preşedintelui României împlineşte, peste o lună, 31 de ani şi deja se poate numi un ”om împlinit”. A debutat ca fotomodel, a continuat ca voluntar în armata democrat-liberală a tatălui său până când a atins culmea succesului în carieră (deocamdată) prin postul de europarlamentar pe care l-a câştigat ca independentă. Ultima declaraţie oficială de avere a Elenei Băsescu arată că aceasta a economisit în 2009 şi 2010 peste 23.000 de euro, a plătit circa jumătate din creditul scadent în 2012 şi a mai obţinut ceasuri de argint şi bijuterii în valoare de 2.500 de euro. Elena pare a fi febleţea preşedintelui Traian Băsescu, lucru dovedit de întreaga susţinere pe care acesta i-a arătat-o atât la candidatura în Parlamentul European, când a sacrificat voturi ale PDL, dar şi când aceasta a fost acuzată de implicare în afacerile Ministerului Turismului pe vremea când la conducerea lui se afla prietena Monica Iacob Ridzi. Că Elena este fata lui tata, şi în acest caz nu este vorba despre orice tată, o demonstrează faptul că este la fel de prezentă alături de preşedinte, ca şi mama sa, la evenimentele mondene ale partidului sau din afara lui, spre deosebire de sora ei mai mare, Ioana, care preferă să rămână în umbră. A rămas în memoria colectivă a românilor ca un om tenace şi nonconformist, dar căruia nu i-a priit prea mult la şcoală. A ”arătat” în dese rânduri lacunele de cultură generală şi exprimare.
Roberta Anastase. La 34 de ani, Roberta Alma Anastase este al treilea om în stat. Actual preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta a repurtat şi altfel de succese decât cele politice. În urmă cu 17 ani a fost aleasă cea mai frumoasă femeie din România. Acum este la cârma celor 332 de deputaţi şi are influenţă până la Curtea Constituţională şi chiar la Cotroceni, fiind una dintre femeile ocrotitele lui Traian Băsescu. Anul trecut, pe când aceasta a numărat voturile la Legea Pensiei precum Ghiţă Pristanda steagurile, şeful statului a închis gurile contestatarilor care cereau retragerea sprijinului prezidenţial şi a argumentat că, într-o ţară ameninţată tot mai mult de criza economică, ”nu Roberta Anastase este, în momentul de faţă, prioritatea României”. Şi, deşi parlamenarii, chiar şi unii din PDL, ameninţau că boicotează lucrările Camerei, şeful statului a continuat să îi ia apărarea Robertei Anastase şi să o susţină în fotoliul de şef peste deputaţi. De aici şi zicala că preşedintele nu îşi abandonează niciodată protejatele. În ciuda controverselor, Roberta Anastase se poate mândri cu încă o victorie politică: zilele trecute, însuşi premierul Emil Boc o lăuda că a ajutat la trecerea prin parlament a unor legi importante, printre care cea a pensiilor. ”Un suflet de adevărat PDL-ist”, spune premierul despre frumoasa şefă a Camerei Deputaţilor.
Mariana Gheorghe. Influenţa Marianei Gheorghe (55 de ani) este dată de însăşi poziţia pe care o deţine. De cinci ani este primul director general executiv de genul feminin al celei mai mari companii din România, Petromidia, acum OMV Petrom. Este atât de pricepută în ceea ce face încât, pe timp de criză profundă, a reuşit să aducă pentru compania pe care o conduce contracte de 1,5 miliarde de euro. Influenţa ei se face simţită mai ales la nivel financiar, în condiţiile în care, în 2009, a adus compania pe plus şi a atras capital pentru România de 1,6 miliarde de euro. Pe lângă faptul că este la cârma celei mai mari companii de petrol şi cel mai mare angajator privat din România, Mariana Gheorghe este una din puţinele femei din Estul Europei care ocupă o poziţie de top, fiind responsabilă cu accesul la una dintre cele mai importante resurse pentru economia europeană.
Frica preţului crescut al carburanţilor nu a trecut, deşi protestele de la pompe s-au mai rărit, dar în urmă cu o săptămână, pe când se specula despre o nouă creştere a preţului benzinei şi al motorinei, Mariana Gheorghe vine cu un anunţ care nu poate fi ignorat, tocmai datorită poziţiei influente pe care o ocupă: în zilele următoare, vor fi ajustări de preţuri ale carburanţilor în România, ca urmare a creşterii cotaţiilor ţiţeiului pe plan internaţional. Pentru performanţele manageriale este susţinută, de un grup format din oameni de afaceri, pentru funcţia de ministru al Economiei, într-un guvern tehnocrat, sau chiar pentru fotoliu de premier. Modestă, Mariana Gheorghe s-a abţinut să facă remarci pe acest subiect.
Andreea Esca. Ştirista a scris istorie pentru televiziunea din România postrevoluţionară. A creat un trend în coafură – stilul pe care îl poartă de când a spus pentru prima dată, în 1994, la Ştirile Pro TV ”Bună seara, România! Bună seara, Bucureşti!” şi care este creat de Geta Voinea îi poartă acum numele. Andreea nu mai este de mult doar cititoarea de prompter care nu se bâlbâie, ci a trecut la nivel superior în jurnalism – bursieră USAID (United States Agency for International Development), director al revistei The One, una dintre publicaţiile glossy de elită de la noi – dar şi-a evidenţiat şi latura mai puţin cunoscută, aceea de pictoriţă din pasiune, într-o expozitie organizată la TNB. Puterea Andreei Esca stă în cuvânt, în integritate şi în prestigiul de care se bucură. De 17 ani de când face jurnalism “pe sticlă”, Andreea s-a ţinut departe până şi de cele mai mici bârfe, şi-a păzit cu grijă viaţa privată, dar şi valoarea salariului pe care i-l dă Adrian Sârbu şi care a rămas până azi o enigmă. Un blogger care s-a jucat cu focul şi a “dezvăluit” retribuţia starului protevist s-a ales cu site-ul suspendat şi cu o contravenţie substanţială. Este căsătorită cu un francez, Alexandre Eram, şi are doi copii.
Camelia Voiculescu. Este de zece ani mâna forte a trustului media Intact, fondat de tatăl său, senatorul multi-milionar Dan Voiculescu. Păstrătoare cu străşnicie a valorilor morale şi ale familiei, Camelia s-a remarcat în primul rând prin aceea că a încercat să păstreze cu orice preţ în faţa românilor prestigiul companiei pe care o conduce. Aşa a scăpat printr-un ordin scurt şi ferm dat lui Marius Tucă de jurnalistul Florin Condurăţeanu care pendula între Jurnalul şi OTV, l-a mazilit pe Mădălin Ionescu pentru că a încălcat regula trustului, deşi era căsătorit, a intrat într-o relaţie cu o colegă. Însă deja clasicul exemplu este cel al lui Lucian Mândruţă, umilit şi mutat disciplinar pe la diferite emisiuni. Avertismentul tinerei moştenitoare a imperiului media a fost pentru toţi la fel: cine nu se supune nu are ce căuta în Trust. Împreună cu sora sa, Corina, ea stăpâneşte o avere de aproape un miliard de euro, fiind cea mai bogată femeie din România. Influenţa trustului media pe care-l conduce se distribuie zilnic pentru mai bine de 3,5 milioane de români.
Ana Diculescu Şova. Este considerată o învingătoare în lumea bărbaţilor. Cu peste trei decenii de carieră de magistrat, ea este considerată în prezent unul dintre cei mai buni avocaţi ai României. Nu a primit vreodată o contestaţie şi nici vreun expert nu găsit un singur motiv să se plângă în privinţa ei. Casa de avocatură pe care o conduce, NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Patersen) atrage cei mai buni absolveţi de Drept din România, compania fiind printre cei mai buni angajatori de pe teritoriul naţional.
În 2007, Anca Diculescu Şova se afla umăr la umăr cu Nadia Comăneci în ”Top 100 cele mai de succes femei din România” realizat de hebdomadarul economic Capital.
De ce mai este celebră şi respectată doamna avocat? Pentru că a avut curajul, considerat de unii nebunesc pe atunci, de a-i apăra pe investitorii în dosarul FNI. Spunea atunci că a impresionat-o şi a provocat-o disperarea oamenilor. În rest este, aşa cum însăşi se caracterizează, ”o ţărancă peste care a trecut o bibliotecă” şi care, atunci când are timp, mai scrie şi versuri. Respectată de adversari, dar şi de colegi de breaslă deopotrivă, Ana Diculescu Şova rămâne, deocamdată, modelul avocatului care nu a acceptat să fie resemnată şi să meargă pe drumul bătut.
Liliana Solomon. S-a evidenţiat după ce a trecut de la tenis de performanţă – a fost componentă a echipei naționale de tenis a României între anii 1979-1983 – la conducerea concernului de telefonie mobilă Vodafone. Experienţa şi disciplina acumulate în Germania au propulsat-o din 2005 în fruntea uneia dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din la noi, subsidiara din România. Pentru că este unul dintre managerii de top şi pentru că multinaţionalele vânează astfel de oameni pentru sediile principale, de la 1 decembrie 2010 Liliana Solomon a fost numită în funcţia de Director of Operations, Europe Region”. Numirea sa la conducerea operaţiunilor din România al grupului Vodafone, o afacere mondială care număra în 2006 peste 160 milioane de clienţi, estimată la o valoare de piaţă de peste 150 miliarde de dolari, a propulsat-o în poziţia de cea mai puternică femeie din lumea business-ul autohton – şi una dintre cele mai puternice din grup. Doar filialele din Irlanda şi Cehia au mai avut la conducere o femeie.
Aşadar, votaţi! Aşteptăm şi alte propuneri, la comentarii.
Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post's poll.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu