marți, 1 martie 2011

Fotbaliştii români, anonimi pe reţeaua de socializare. Vezi cum arată Liga 1 pe Facebook

Fotbaliştii români, anonimi pe reţeaua de socializare. Vezi cum arată Liga 1 pe Facebook: "

După o vacanţă de iarnă de câteva luni, fotbalul autohton a revenit la sfârşitul săptămânii trecute cu partidele din returul Ligii I. Evenimentul a trecut în mare parte neobservat, în ciuda agitaţiei stârnite de publicaţiile şi televiziunile de specialitate. Şi de această dată, la fel ca în toate sezoanele din ultimii ani, suporterii români au ocolit stadioanele. VerticalNews face o analiză în urma căreia aflăm cât de iubit mai este sportul “rege” în ţara noastră.

Potrivit reţelei de socializare Facebook, poate cel mai actual barometru al popularităţii, românii nu se mai dau în vânt după fotbal.

Steaua este, incontestabil, echipa cu cei mai mulţi suporteri în România. Potrivit unui studiu realizat în urmă cu doi ani de Institul Român pentru Evaluare şi Strategie, doi din trei români urmăresc fenomenul fotbalistic, iar 44% dintre fanii români ţin cu Steaua. Un sondaj comandat de “Gazeta Sporturilor” anul trecut arată că peste jumătate dintre suporteri (51%) au indicat echipa din Ghencea drept favorita lor.


Pe Facebook, steliştii sunt de asemenea cei mai numeroşi. Cu toate că sunt sute de pagini cu numele formaţiei “roş-albastre”, doar două dintre ele sunt foarte populare – pagina oficială a clubului (puţin peste 42.000 de like-uri) şi cea care include descrierea de pe wikipedia a clubului (peste 46.000 de fani). Pe locul second în topul echipelor româneşti este Dinamo, cu aproape 20.000 de like-uri, în timp ce Rapid are puţin peste 10.000. Universitatea Craiova este cea mai iubită echipă din provincie, cu aproape 8 mii de suporteri în reţeaua de socializare, oltenii fiind urmaţi de Politehnica Timişoara şi CFR Cluj. Liderul la zi din Liga I – Oţelul Galaţi – are doar 2.433 de fani.


Gigi Becali, cel mai „popular” stelist


În ceea ce priveşte popularitatea jucătorilor, lucrurile nu sunt deloc roz pentru stelişti. Portarul Ciprian Tătăruşanu are 3.720 de fani. Apărarea Stelei nu este prea populară printre suporteri: Pablo Brandan (264), George Galamaz (31 de prieteni, printre care şi managerul Mihai Stoica – 4.885), Florin Gardoş (1.900), Eder Bonfim (15).


Nici linia de mijloc nu impresionează: Laurenţiu Marinescu (12), Ricardo Vilana (nu există pe Facebook), Cristian Tănase (aproape 5.000 de prieteni, iar pagina sa ne anunţă că “a lucrat” la Steaua), Nicolae Dică (2.623 de fani + o pagină cu numele “Quelli che credono in Nicolae Dică”, fondată pe vremea când jucătorul evolua la Catania. Şefii formaţiei siciliene l-au lăsat pe Dică să plece, însă peste o sută de fani încă mai cred în el), Bănel Nicoliţă (3.696). Atacantul Marius Bilaşco are doar 64 de suporteri. Jucătorii de mai sus au fost titularii aleşi de Marius Lăcătuş (1.977) pentru meciul jucat de Steaua, duminică, la Craiova. Patronul Gigi Becali are 6.359 de fani, mai mulţi decât oricare jucător al echipei “roş-albastre”.


Hagi, mai iubit decât Mutu. Bogdan Stancu face cât toată Steaua


Adrian Mutu are o sumedenie de pagini care îi sunt dedicate. Problematicul atacant român al formaţiei italiene Fiorentina are aproape 50.000 de fani pe una dintre acestea, în timp ce pe alte două a strâns peste 10.000. Cristian Chivu, căpitanul echipei naţionale de fotbal a României, are puţin sub 15.000 de fani în toată lumea, în timp ce Gheorghe Hagi – liderul “Generaţiei de Aur” – este aproape de a aduna 100.000 de like-uri. Succesul “Regelui” pe Facebook se datorează mai ales popularităţii de care se bucură în Turcia, în rândul suporterilor lui Galatasaray (echipă pe care o şi antrenează, nu cu prea mult succes, în această perioadă). Pagina sa este încărcată de mesaje venite din partea suporterilor turci, în timp ce limba română apare doar răzleţ pe “zidul” fostului număr 10 al naţionalei României.

Bogdan Stancu, atacantul transferat de Galatasaray în această iarnă, a înregistrat şi el o creştere semnificativă în popularitate de când a ajuns la Istanbul. Astfel, atacantul aproape că şi-a egalat fosta echipă (Steaua Bucureşti) la numărul de fani declaraţi pe Facebook – 43.292.


FC Barcelona are aproape 10 milioane de suporteri


Cea mai iubită echipă de fotbal de pe Facebook este FC Barcelona, catalanii fiind la doar câteva zeci de mii de clickuri distanţă de obţinerea a 10 milioane de fani. Manchester United are puţin peste 9,7 milioane de suporteri în cadrul reţelei de socializare, în timp ce Real Madrid completează podiumul, cu 9,3 milioane.


Formaţiile româneşti nu stau bine nici în comparaţie cu formaţiile de top din ţările vecine. Galatasaray Istanbul, de exemplu, are cinci milioane de fani pe Facebook. Bulgarii de la Levski Sofia au aproape 140.000 de suporteri, cât toate echipele din Liga I la un loc, în timp ce Steaua Roşie Belgrad a adunat aproape 400.000 de fani în cadrul reţelei de socializare.




În ceea ce priveşte starurile fotbalului mondial, cel mai bine stă Cristiano Ronaldo care are puţin peste 20 de milioane de fani pe Facebook.

Portughezul lui Real Madrid este mult mai popular decât argentinianul Lionel Messi, cel mai bun jucător din lume având doar cinci milioane de susţinători.

Superstarul englez David Beckham are opt milioane de suporteri.





Clasamentul Ligii I pe Facebook:


1. Steaua – 46.230


2. Dinamo – 19.110


3. Rapid – 10.921


4. Universitatea Craiova – 7.709


5. Poli Timişoara - 5.981


6. CFR Cluj – 5.284


7. Oţelul Galaţi – 2.433


8. FC Vaslui – 1.533


9. Universitatea Cluj – 1.317 10. FC Braşov – 1.293


11. Unirea Urziceni – 851


12. Gaz Metan Mediaş – 541


13. Gloria Bistriţa – 485


14. Victoria Brăneşti – 174


15. Sportul Studenţesc – 127


16. Pandurii Târgu Jiu – 105


17. FCM Târgu Mureş – 84


18. Astra Ploieşti – 16


Ovidiu Adam


* Cu toate că majoritatea echipelor din Liga I au mai multe pagini pe Facebook, clasamentul de mai sus ia în calcul doar pagina cu cei mai mulţi fani


** Având în vedere natura foarte dinamică a reţelei de socializare Facebook, cifrele de mai sus nu mai sunt valabile, cel mai probabil, la ora când citiţi acest articol. Toate informaţiile au fost strânse marţi, 1 martie 2011, ora 15:00.

"

Un comentariu:

Anonim spunea...

evident ca generatzia actuala e anonima pe net,fiindca n-au rezultate shi tot timpul pierd in fatza ekipelor mai mici,dar shi sant asha mai ''blegi''