sâmbătă, 9 noiembrie 2013

O industrie secreta de miliarde de euro, cea a metalelor rare - o ancheta cu informatii exclusive, marca Din|interior. - Radio - TV - HotNews.ro

O industrie secreta de miliarde de euro, cea a metalelor rare - o ancheta cu informatii exclusive, marca Din|interior. - Radio - TV - HotNews.ro: "Se prelucra titan si zirconiu in scop militar si nuclear. Minereul a fost scos din nisipul litoral de la Grindu Chituc si din carierele Merisani si Glogova. Titanul  era folosit in industria aviatica. Din zirconiu s-au fabricat capsulele in care se depoziteaza uraniu radioactiv, adica combustibilul nuclear pentru centrala de la Cernavoda. Romania era a sasea tara din lume, dupa S.U.A, U.R.S.S, China, Japonia si Franta, capabila sa produca zirconiu pentru centralele nucleare.

Marile puteri erau atat de interesate de bogatiile rare pe care Romania le detinea in mod natural, incat niciun efort nu li se parea prea mare. Le puneau la dispozitie romanilor tot ce era necesar.  Teodor Velea, director general Institutul National de Cercetare pentru Metale Neferoase si Rare, spune:  "Aveai nevoie de un utilaj, de un echipament special, ca era din Honolulu, ca era de unde era, el iti venea in doua trei zile"."

'via Blog this'

Niciun comentariu: