luni, 24 ianuarie 2011

Lecţii comuniste pe cutii de chibrituri

Lecţii comuniste pe cutii de chibrituri: "

Cutiile de chibrituri, produse cu mari răspândire în comunism (bricheta îşi făcea loc, dar nu domina piaţa), erau mijloace perfecte pentru a transmite mesaje de impact. Dacă acum suntem obişnuiţi cu mesaje înfricoşătoare pe pachetele de ţigări, un avertisment împotriva fumatului apărea pe o cutie de chibrituri din comunism: “Fumatul este dăunător sănătăţii”. Erau şi mesaje ecologice, începând chiar cu anul 1960.

Publicitate

Cabanele, obiectivele turistice, produsele alimentare şi nealimentare erau deseori promovate pe cutiile de chibrituri. Era simplu, deoarece erau vremuri în care statul era deopotrivă solicitant şi furnizor de spaţiu publicitar. Cele mai dese reclame erau cele la CEC şi Cooperativele de Credit, cu mesaje deosebit de simple, ca “Economisiţi la CEC”, respectiv “Cooperativele de credit acordă împrumuturi în condiţii avantajoase”.

Apoi, erau reclame la unităţi comerciale, de la cofetării şi restaurante la unităţi turistice. Dar, pe lângă cutii cu mesaje de genul “Hanul Cheia”, alături de o schiţă a hanului, erau şi cutii care promovau zone turistice. De cele mai multe ori, pe cutie apărea o imagine a zonei şi numele zonei. Mai rar un mesaj. Însă, la o serie dedicată Deltei, pe una dintre etichete imaginea e “dublată” de înscrierea: “Lumea fascinaţiei, fascinaţia lumii – Delta Dunării”.

Evitarea pericolelor

Este un domeniu căruia i s-a acordat o mare importanţă. Oamenii erau avertizaţi să utilizeze corect buteliile, prin mesaje ca “nu lăsaţi copiii să umble la aragaz” sau “nu trântiţi, nu răsturnaţi” şi imaginea unei butelii lovite cu un ciocan. Poate că măcar mesajele cu butelii ar trebui să fie folosite şi astăzi, deoarece accidentele cauzate de proasta mânuire a buteliilor sunt destul de dese.

De asemenea, cu toţii am văzut, mai ales în zonele rurale, oameni care merg cu bicicleta şi se ţin de un vehicul în miscare, de obicei unul lent ca tractorul sau căruţa. Dar e şi foarte periculos. Pe o cutie de chibrituri apare chiar imaginea unui bărbat care merge agăţat de un vehicul cu remorcă şi mesajul “Biciclişti! Nu circulaţi agăţaţi de autovehicule”. Alte mesaje introduc semne de circulaţie, obligaţii ori recomandări pentru şoferi şi pietoni. De exemplu, pe o cutie apărea mesajul “nu depăşiţi tramvaiul oprit în staţie”, iar pe alta: “nu lăsaţi copiii să se joace în stradă”.

Putem enumera aici şi mesajele privitoare la protecţia muncii: “Construiţi schele regulamentare”, “sculele defecte pot provoca accidente” sau “sudori, folosiţi echipamentul!”.

Ecologie

În fiecare zi vedem coşuri pentru colectare selectivă şi suntem întâmpinaţi de mesaje care ne îndeamnă la o conduită ecologică. Însă mesajele de acest gen existau şi în comunism. Se găseau în almanahuri (vă amintiţi de Femeia, Scânteia, Turistic etc?), dar mesajele cu cea mai largă raspândire erau cele de pe cutiile de chibrituri. Potrivit colecţionarei Dorotea Momir, una dintre primele cutii cu mesaj ecologist este una din 1965, când Fabrica de Chibrituri Bucureşti scotea o serie de cutii cu mesajul: “Predaţi contra plată deşeurile utilizabile centrelor de colectare DCA”.

Au urmat mesaje în care oamenii erau îndemnaţi să recicleze nu atât pentru bani, cât pentru natură si “interesul economic naţional”. Spre exemplu, pe o cutie apare mesajul “Prin recuperarea hîrtiei, economisim masă lemnoasă – energie – combustibil”, iar pe alta “Recuperînd hîrtia, păstrăm pădurea”.

După Revoluţie

Câteva chibrituri scoase imediat după decembrie 1989 au avut mesaje cu semnul victoriei, cele două degete în formă de V. Cel mai inspirat a fost unul în care stema comunistă din mijlocul tricolorului a fost înlocuită cu acest semn.

Un alt moment marcat cu etichete pe chibrituri a fost eclipsa de Soare din august 1999, cu animale care priveau eclisa. Însă mesajul, deşi reuşit realizat grafic, nu îi avertiza pe oameni să nu privească derularea eclipsei cu ochiul liber.

Tot după Revoluţie au apărut şi chibriturile care făceau reclamă astrologilor şi alţi aşa-zişi “dezlegători ai tainelor viitorului”. Probabil vă amintiţi cu toţii numerele speciale din anii 90, cele cu 89 în faţă.

Animalele

Am păstrat pentru final unele dintre cele mai interesante şi apreciate etichete: cele cu animale. Mulţi dintre noi au aflat de acolo numele fluturilor pe care îi întâlneam în călătoriile prin natură ori ale peştilor din poveştile pescarilor sau din magazinul cu acvarii. Au fost însă şi alte serii: animale domestice, animale sălbatice, păsări etc.

ÎN LUME

Chibrituri cu costumele istoriei, în Germania

O serie fabuloasă a fost produsă de nemţi, care au prezentat pe cutii de chibrituri costume ale nobilor şi conducătorilor din istoria lumii. Câteva poţi vedea aici. http://www.lucifersetiketten.nl/thema200.htm

Unele chibrituri promovau chiar pasiunea pentru alte colecţii, cum este filatelia http://www.lucifersetiketten.nl/thema330.htm sau interesul pentru trenuri istorice http://www.lucifersetiketten.nl/thema390.htm.

Pentru mai multe teme şi imagini, vizitaţi site-ul www.modoro.ro (sursa foto). Mai multe colecţii tematice găsiţi la http://www.lucifersetiketten.nl/thema.html.

Dan Micu

"

Niciun comentariu: