sâmbătă, 15 iunie 2013

În noaptea de 13 iunie, bustul lui Mihai Eminescu, de la Cernăuți a fost vandalizat. Autorii atacului au fugit cu capul poetului.
bust eminescu cernautiÎn noaptea de 13 iunie 2013, la Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina, bustul poetului Mihai Eminescu care urma să fie inaugurat la 15 iunie 2013, la iniţiativa Societăţii pentru Cultură „Mihai Eminescu” din regiune, a fost vandalizat (prin decapitare) de autori necunoscuţi.
Consulatul General al României a solicitat in scris Administraţiei de Stat Cernăuţi efectuarea de urgenţă a demersurilor necesare pentru identificarea făptaşilor actului de vandalism şi informarea asupra rezultatelor anchetei.
Bustul a fost executat la iniţiativa Societăţii pentru Cultură „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, prin contribuţia financiară a  membrilor acesteia, având toate avizele necesare instalării de la autorităţile regionale şi locale.
Azi, la două zile de la actul de vandalism, bustul poetului Mihai Eminescu a fost dezvelit în localitatea Holboca din Republica Ucraina, cu prilejul împlinirii a 124 de ani de la moartea poetului.
Realizatorul bustului a reuşit, în mai puţin de 24 de ore, să confecţioneze o copie după capul lui Eminescu.
Bustul lui Eminescu a fost amplasat în Holboca în ciuda avizelor negative ale administraţiei locale.
Pentru a putea realiza lucrarea, iniţiatorii proiectului au cerut şi obţinut aprobarea administraţiei raionale din Hliboca.
Dezvelirea bustului a avut loc în prezenţa preşedintelui Consiliului Regional Cernăuţi, Mihail Găiniceru, a şefului Administraţiei Raionale de Stat Hliboca, Nicolae Sahariuc, preşedintele Consiliului Raional Hliboca, Vasile Rotaru, dar şi a vice-consulului României la Cernăuţi, Denisa Gabor, şi deputatului minorităţilor, Ion Popescu.
Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de identificarea, la 15 iunie 2013, de către organele de poliţie din regiunea Cernăuţi, Ucraina, a părţii dispărute din bustul poetului Mihai Eminescu ca urmare a actului de vandalism din noaptea de 13 iunie 2013 săvârşit de autori necunoscuţi.
MAE va continua să monitorizeze acest caz, inclusiv prin Consulatul General al României de la Cernăuţi, până când autorii actului de vandalizare vor fi identificaţi şi deferiţi organelor de justiţie ucrainene. MAE exprimă speranţa că acest lucru se va realiza cât mai curând.
The post Mihai Eminescu, decapitat la Cernăuți. Bustul poetului a fost vandalizat appeared first on exclusivNews.
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
+TAG
Al doilea pod peste Dunăre, între România şi Bulgaria, a intrat de vineri în funcţiune. Despre caracteristicile lui am mai scris. E timpul show-ului. Iar show-ul de inaugurare a fost organizat peste pod, pe malul bulgăresc.

Attachment:
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
+TAG
SUA, pregătite să colaboreze direct cu Iranul în dosarul nuclear
Statele Unite au declarat, sâmbătă, că "rămân pregătite să colaboreze direct" cu Teheranul pe tema problemei programului nuclear iranian după victoria moderatului Hassan Rohani la conducerea ţării.

Attachment:
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
+TAG

Niciun comentariu: