luni, 31 ianuarie 2011

Poveştile jocurilor video. Super Mario nu avea bani de chirie, Pac-Man – inspirat dintr-o felie de pizza

Poveştile jocurilor video. Super Mario nu avea bani de chirie, Pac-Man – inspirat dintr-o felie de pizza: "

Verticalnews continuă campania despre jocurile video, cu personajele legendare din jocurilor video. Dacă ieri am explorat faţa violentă a jocurilor, descoperind că pentru a câştiga puncte sau numai a rămâne în viaţă jucătorii trebuie să tortureze sau să ucidă oameni, în episodul de astăzi le vom reîntâlni pe câteva dintre personajele noastre preferate.

Mario (sau Super Mario) este poate cel mai cunoscut personaj din lumea jocurilor video, însă în spatele numelui său stă chiar povestea începuturilor dificile ale industriei jocurilor video. În 1980, sucursala americană a companiei nipone Nintendo avea mari probleme financiare – atât de mari încât nu îşi putea permite nici plata chiriei. Numele proprietarului imobilului în care îşi desfăşurau munca programatorii de la Nintendo se numea Mario Seagale. Creatorii jocului i-au promis acestuia că personajul principal din următoarea lor producţie îi va purta numele dacă vor fi păsuiţi o vreme de plata chiriei. În timpul dezvoltării jocului, vândut în peste 40 de milioane de copii în toată lumea, Mario s-a numit mai întâi “Jumpman”, iar apoi “Mr. Video”.

Inspirat din “Alice în Ţara Minunilor”

Shigeru Miyamoto, omul care l-a creat pe Mario, era fascinat de “Alice în Ţara Minunilor”. “Ideea jocului”, spunea Miyamoto, într-un interviu acordat în urmă cu câţiva ani, “a fost una cât se poate de simplă. M-am gândit să fac un joc cu un personaj care să sară pe ecran. I-am propus ideea unui programator şi am început să lucrăm. La un moment dat, Mario ocupa prea mult spaţiu pe ecran şi am decis să îl micşorăm. Apoi ne-am gândit – cum am putea să facem asta mereu în joc? Va trebui să mănânce o ciupercă magică! Apoi am început să vorbim despre Alice în Ţara Minunilor şi am decis ca Mario să aibă şi o iubită”.

Creatorul jocului nu era mulţumit de felul în care desena părul personajelor sale, astfel că a decis ca Mario să poarte o şapcă. Mustaţa şi salopeta au fost adăugate din cauza limitărilor tehnologice ale vremii, dar şi pentru a uşura munca programatorilor, care nu mai erau nevoiţi să facă vreo modificare asupra expresiei feţei personajului.

Acelaşi Shigeru Miyamoto a realizat un alt personaj legendar din lumea jocurilor video, iar numele său - Donkey Kong - este poate cel mai neinspirat dintre toate. Creatorul jocului credea că donkey (n.r. măgar în limba engleză) înseamnă prost sau încăpăţânat, în timp ce kong este denumirea populară în limba japoneză a gorilelor.

Pac-Man este poate cel mai uşor de recunoscut personaj din istoria jocurilor video. S-a născut în 1980 şi are o poftă insaţiabilă pentru puncte albe. Pac-Man este galben şi arată ca o pizza din care lipseşte o felie. De fapt, Toru Iwatani, omul care a realizat jocul, a conceput personajul în timp ce lua cina. Numele său, care iniţial a fost “Puck-man”, vine din expersia japoneză pakupaku – în traducere liberă, a închide şi a deschide.

Şi cei patru inamici ai săi au o poveste interesantă. Porecliţi Blinky (fantoma roşie), Pinky (roz), Inky (albastru) şi Clyde (portocaliu), aceştia au personalităţi diferite în cadrul jocului. Blinky şi Pinky tind să îl urmărească direct pe Pac-Man, fiind mai previzibili decât Inky, a căruit tactică preferată este ambuscada. Cel mai imprevizibil este Clyde, ale cărui mişcări sunt adesea întâmplătoare.

Doar şase oameni au reuşit să “termine” jocul cu scorul perfect până în prezent, iar în decembrie 1982, un copil în vârstă de 8 ani, pe nume Jeffrey R. Yee, a primit o scrisoare de la preşedintele american Ronald Regan, care îl felicita pe acesta pentru că stabilise un nou record mondial de puncte acumulate.

Cel mai important erou creat de SEGA este fără îndoială Sonic the Hedgehog. Celebrii pantofi roşii ai rapidului arici au fost inspiraţi atât de stilul vestimentar al lui Michael Jackson – un mare admirator al jocului -, cât şi din cel al lui Moş Crăciun. Conceptul original al personajului nu era unul prea prietenos. Ariciul albastru avea gheare, făcea parte dintr-o formaţie şi avea o iubită pe nume Madonna.

Regretatul Michael Jackson s-a implicat chiar şi în realizarea jocului Sonic 3. “A venit la Institutul Tehnic Sega şi s-a întâlnit cu echipa pentru a discuta despre muzica jocului, cât şi despre povestea lui. A realizat coloana sonoră pentru mai multe părţi”, spunea managerul proiectului, Roger Hector, în urmă cu ceva vreme. Din păcate, din cauza unor neînţelegeri, muzica realizată de Regele muzicii pop nu a fost niciodată folosită în cadrul jocului.

Cel mai enervant personaj din toate timpurile este, aproape fără îndoială, câinele din jocul Nintendo “Duck Hunt”. Câinele, care nu are un nume, se pricepe la două lucruri: să adune raţele împuşcate şi să râdă de jucător atunci când acesta ratează ţinta. Mai mult ca sigur, toţi cei care au jucat cel puţin o dată acel joc au apăsat pe trăgaciul pistolului de plastic, încercând să îl împuşte.

Ovidiu Adam

Campanie verticalnews:

"

Niciun comentariu: