marți, 1 februarie 2011

De ce femeile nu sunt atrase să lucreze pentru Wikipedia?

De ce femeile nu sunt atrase să lucreze pentru Wikipedia?: "

În 10 ani, enciclopedia Wikipedia a reușit să aibe importante realizări: mai mult de 17 milioane de articole în limba engleză și postări în mai mult de 250 de limbi folosite. Însă, un alt număr reprezintă un obstacol în dezvoltarea enciclopdiei. Potrivit publicației New York Times, sub 15% dintre sutele de mii de contribuitori ai Wikipedia sunt femei.

În urmă cu un an, Wikimedia Foundation, organizația care conduce Wikipedia, a descoperit în urma unui sondaj că 13% dintre contribuitori sunt femei, în timp ce vârsta medie a celor care editează paginile este de 25 de ani.

Cei de la Wikipedia nu stau cu brațele încrucișate. Planul fundației este creșterea participării feminine în realizarea enciclopediei la 25% până în anul 2015. ”Scopul nostru este să ne asigurăm că Wikipedia este pe cât de bună posibil. Fiecare-și aduce aportul la informațiile publicate. De la cei care nu publică, nu putem beneficia de informațiile lor”, spune Sue Gardner, directorul executiv al fundației.

Astfel, multe din lucrurile purtate sau folosite de femei nu au o descriere cât mai completă, întrucât nu sunt adăugate de persoane care cunosc subiectul. Prea puține explicații pentru bărțăriile prieteniei care sunt folosite de adolescente, în schimb curg râuri de cerneală despre soldăței de jucărie sau carduri de basket, folosite de băieți.

Chiar și informațiile despre celebrii pantofi Manolo Blahnik sau Jimmy Choo nu sunt multe. Mâna bărbaților pe Wikipedia se vede și la descrieriile despre seriale dedicate femeilor, respectiv bărbaților. În timp ce ”Totul despre sex” are câte o scurtă introducere despre fiecare parte, uneori o propoziție-două în plus, ”Clanul Soprano” are o descriere consistentă, fiecare parte a serialului având articole explicative.

Maria Dumitran

"

Niciun comentariu: